Головна
>
Статті
>

Що відомо про Dax J: андеграунд, «порушення суспільної моралі» та пристрасть до техно

Що відомо про Dax J: андеграунд, «порушення суспільної моралі» та пристрасть до техно

Dax J — один із хедлайнерів на цьогорічній квір-вечірці Veselka, яка пройде вже зовсім скоро. Разом з організаторами розповідаємо, хто це, та чому на нього варто потрапити.

На зображенні може бути: текст «VESELKA DAXJ 4-5.06 (Monnom Black, Berlin) JULIAN MULLER THAM (NALI/Lobster Theremin, Brussels) (Synoid, Berlin) DARIA KOLOSOVA DENIS POLYAKOV RUSTAM S.A.TWEEMAN OMON BREAKER WIELOROMAN b2b SHURE CLASPS live CONSTANTINE dj-set DANNY DIER VERA LOGDANIDI DANILENKO DANILE KOLOAH NASTYA MURAVYOVA VANI VACHI IT'SAN IT'SANATURAL PHENOMENON»

Дакс Геддон, відомий за сценічним ім’ям Dax J, народився у Лондоні. Смаки майбутнього музиканта формували британський джангл, дран-н-бейс та гараж. Його музичними іконами в підлітковому віці були Goldie та Bad Company.

Естетика андеграунду надихнула 15-річного Дакса на перші діджей сети на піратських радіостанціях. У шкільні роки Геддон почав збирати власну колекцію вінілу з локального магазину платівок Black Market. Крім семплінгу улюблених треків, молодий музикант почав робити мелодії на ігровій консолі Playstation. Дакса двічі залишали у випускному класі на другий рік. Бажання стати діджеєм займало весь вільний час молодика, тож з коледжем спершу теж не вийшло: його вигнали за кілька місяців від початку першого курсу. 

Вночі музикант досліджував нічне життя Лондона, а вдень намагався втриматись на черговому підробітку. Ніщо, крім нових платівок та авторських сетів, не затримувалося в житті Геддона. 

За кілька років Дакс вступив до University of London на спеціальність Music Technology та взяв псевдонім DJ Dangerous. У межах цього проєкту артист видав перші вінілові сети та записи: на власному інділейблі Xplicit Sound та джангл-формації Urban Takeover, яку заснував Micky Finn & Aphrodite. У 19 років DJ Dangerous почав грати на маленьких сценах великих британських драм-н-бейс рейвів та став резидентом піратських радіостанцій Origin FM (95.2) та Time FM (104.6). Ним зацікавились промоутери: United Dance, One Nation та Movement

Геддон отримав ступінь бакалавра та вирішив подорожувати. Музикант почав діджеїти на Ібіці. Там, а саме на сеті електронного продюсера Carl Cox, він захопився техно культурою та бітами у ритмі 4/4. Артист почав працювати над першими записами в новому стилі під псевдонімом Dax J. Наприкінці сезону Геддон перестав грати популярну електронну музику від лейблу Hed Kandi. Її замінило техно. 

Та в Лондоні був популярним діп-хаус. Дакс повернувся з Ібіци, і разом з друзями зробив техно афтепаті рейву FUSE. На відміну від популярних недільних рейвів, вечірки Геддона не користувалися попитом.

Наприкінці «нульових» Dax J об’єднався з Крісом Стенфордом та Гаретом Вайлдом. У 2011 вони створили формацію/лейбл EarToGround. У 2013 артисти стали резидентами вечірок Jaded від Corsica Studios. Популярність Dax J почала зростати. На декілька років діджей перестав грати будь-де в Лондоні, крім подій Jaded

Британія все менше цікавила музиканта. У 2010 Геддон відвідав берлінський Бергхайн, та з того часу мріяв повернутися. Кілька років потому, Дакс оселився за 10 хвилин пішки від клубу. Геддон створив лейбл Monnom Black (2013). У 2015 вийшов його дебютний альбом Shades Of Black. Mixmag відзначив платівку як «реліз місяця», вона посіла перше місце в чарті Juno Records та отримала схвальні відгуки від Hardwax.

Carl Cox продовжував відігравати значну роль в історії Геддона: за чотири роки з першої зустрічі Дакс роздавав флаєри-запрошення на подію артиста Music Is Revolution та зміг поставити власну музику на фінальній вечірці сезону. За рік Кокс зіграв трек Геддона в межах свого сету на Space Closing. А у 2017 Dax J виступив на одній з двох авторських вечірок продюсера — Pure. 

Того ж року діджей зіграв на Orbit Festival у м. Набуль, Туніс. У якості семплу для свого сету Dax J обрав Азан, ісламський заклик до молитви. За кілька днів відео виступу почали з’являтись в інтернеті та обурили окремих представників мусульманської спільноти. Клуб тимчасово закрили. Пізніше звинувачення проти локації та організаторів заходу відкликали. Хоча Дакс Геддон вже повернувся до Берліну, туніський суд засудив його до року ув’язнення за «публічну непорядність та порушення суспільної моралі». 

Артист уникнув ув’язнення та вибачився перед публікою в офіційній заяві від організаторів Orbit Festival. Однак, погрози в мережі та тиск зі сторони обуреної частини аудиторії не вщухав протягом року. Dax J скасував більшість виступів та почав роботу над альбомом Offending Public Morality (2018). Ця платівка дала новий поштовх кар’єрі продюсера: BBC Radio 1 обрали її «Найбільшим записом тижня», DJ Mag, Tsugi та Apocalypse Mag включили її до «Топ 50 альбомів року». Dax J випустив BBC Radio 1 Essential Mix. Be.At.TV назвали його фінальний 4-годинний сет на NeoPop Festival «найкращим діджей сетом року».

Почути наживо Dax J можна у Києві 4-5 червня на квір-вечірці Veselka

Хто ще зіграє на Veselka та що відомо про вечірку? Читайте тут.

Квитки на подію можна купити за посиланням.

Авторка: Вікторія Мишкоріз 


Читайте також: Вогнепальне та вісім ножових: Вагоновожатые видали альбом

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Анонси
Хто такий Badwor7h? Розповідаємо про лайнап Пожежі
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
8 Березня, 2024
Кіно
Ukraїner випустив документальний фільм про святкування Маланки на Буковині
Марічка Максимець Марічка Максимець
9 Січня, 2024
Плейлисти
Різдвяно-новорічний плейлист української музики
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
22 Грудня, 2023