Головна
>
Музика
>

Все, що було на фесті — залишається на фесті? Розповідаємо файні фестивальні історії з українськими артистами

Все, що було на фесті — залишається на фесті? Розповідаємо файні фестивальні історії з українськими артистами

У 2016 році я тусувалася на Бандерштаті. Того ж року там виступав гурт Black Baloon. Але з Льошею я познайомлюся у 2021, коли прийду в «Лірум» писати новини. Того ж року на «Файному місті» я випадково розіб’ю ніс головою якомусь чоловіку.

Цьогоріч на «Атласі» наша Настя Денеж пішла до вбиральні у Блокбастері і загубилася на зворотному шляху. За те знайшла «Монпасьє», в якому купила обруч-жабку і побігла далі слухати улюблених виконавців.

А Оля Закревська якось їхала вночі з «Файного міста». Стояла в темряві на пероні, а за метр від неї горів маленький ліхтарик. Вона підійшла запитати чи тут потяг на Київ, а цим промінчиком світла виявився Сергій Жадан.

Олексій Бондаренко вдень виступав на інді-сцені ZaxidFest. Було так спекотно, що педальки зі сцени він забирав паличками, бо вони обпікали руки. А у вокалістки Black Baloon Алі тоді стався сонячний удар.

У кожного є якась фестивальна історія, яку хочеться розповідати попри «усе, що було на фестивалі — залишається на фестивалі». І в артистів вони теж є. 

Напередодні «Файного міста» (який вже от-от) шеф-редакторка Лірум Яна Ільків розпитала деяких артистів з лайнапу про їхні фестивальні історії, що їх дратує і що вони радять відвідувачам. 

Для тих кому лінь читати ось короткий переказ: В Еріка з гурту Zwyntar під час виступу вибухнула гітарна примочка, а Сашу Кладбіще не впізнали без гриму, Христина Соловій перебрала з вином, Куча з гурту Цвях вирішив перед концертом зіграти футбол і закінчилося це зламаною рукою (а він трубач, до слова), на сцені Файного Міста у 2021 році гурт Sick Solution відчули, що все роблять правильно. Але я все ж раджу почитати текст повністю.

Zwyntar

Zwyntar – український гурт, який поєднує елементи дарк-кантрі та фолкроку.

Дівуар: Якось ми грали на дуже андерграундному тематичному фестивалі. Подія відбувалася у закинутому ангарі влітку, але з погодою не пощастило: коли почалася сильна гроза, дах почав протікати, тож організатори мусили із підручних засобів (буквально із дошок та поліетилену) імпровізовано будувати тент над сценою, аби не заливало артистів та апаратуру. Концерт зрештою зіграли, все пройшло успішно, але подію ми запам’ятали як Водяний Світ!

pror: Що відбулося на фестивалі — залишається на фестивалі.

Наталка: Другий (чи насправді перший?) Водний Світ відбувся у славному місті Барі, коли над відкритою Зеленою сценою в місцевому парку раптом уперіщила страшна злива. Тоді в пригоді стала пивна парасоля з найближчого фудкорту, під якою ми й виступали. Вийшло стильно. 

Ерік: Якось у мене під час виступу вибухнула і запалала зеленим полум’ям гітарна примочка, яку я використовував як компресор для банджо. Це було загадково, красиво і дещо тривожно.

Саша: Колись після виступу вийшла без гриму до точки з напоями, де в черзі стояли люди, які були на нашому виступі. І вони почали мені із захопленням розповідати, який вони класний гурт щойно послухали. Було дуже смішно і дуже приємно водночас, я так і не «спалилася» і навіть не стала вихвалятися, що знаю деяких учасників особисто!

Що дратує на фестивалях?

Дівуар: Я не дуже люблю, коли мене раптово чіпають в момент, коли я їм. Якщо ви хочете поспілкуватися, але я в той момент жую хотдог — не чіпайте, буду злитися!

pror: З практичного: завжди невдалий таймінг саундчеків. А також коли задля зручності виступу «зірок» інші гурти можуть зсунути в часі на спекотний полудень або навпаки — в глуху ніч. Дивні речі, які можна розповісти і як історію, і зарахувати до того, що дратує. Випадкові зіткнення з загадковими персонажами, які з’являються з туману, а потім так само несподівано зникають, залишаючи по собі відчуття незрозумілої тривоги. Або коли невидима сила раптово змінює звук так, що він стає глухим і далекою луною розчиняється в нічному повітрі.

Ерік: Мене дратує поведінка окремих музикантів з окремих гуртів, які не ставляться з повагою до часу музикантів з інших гуртів, робітників сцени й звукорежисерів, затягуючи саундчек і перетворюючи його на джем, часто в стані якоїсь інтоксикації. Не треба так робити.

Порада відвідувачам

Дівуар: Пийте воду, дуже важливо завжди бути гідрованим, особливо в таку спеку! Не соромтеся носити світліший одяг (ми ось плануємо везти саме світлий мерч). Ще я певен, що фестиваль — це місце для нових знайомств та тусовок із незнайомцями, але пам’ятайте про особистий простір.

pror: Носіть з собою маленький амулет або талісман: на деяких фестивалях завжди добре мати захист від незвіданих сил. Не завадить також мати з собою монету або хліб (для самотнього музики, який грає на обскурному інструменті посеред нічного фестивального табору… про всяк випадок), а також завжди майте при собі трохи солі та стрічку з червоного шовку, маленьке люстерко та недогризок воскової свічечки. 

Sick Solution

Sick Solution — вінницький гурт, заснований у 2016 році. Раніше грали постхардкор/металкор. З часом змінили вектор на користь новітнього хардкору.

Мабуть, ми розкажемо сентиментальну історію. Про наше перше Файне Місто 2021 року. Тоді ми були майже невідомі, але коли ми вийшли на Dark Stage, то побачили велику кількість людей. Весь виступ буде максимально розвальним і качовим. Ми відчули момент щастя — що ми на правильному шляху. Такі речі відкладаються в спогадах назавжди.

Що дратує?

Це дві речі: якщо все йде не по таймінгу: зсуви виступів, не пунктуальні артисти тощо. Все, що ламає перфекційний час всього дійства. І люди, які не знають межу у вживанні алкоголю і створюють неприємності. Відпочивати треба з розумом.

Порада відвідувачам

Вимкнути соцмережі й повністю поринути в ці 3 дні, сходити на щось нове музичне, можна відкрити класних артистів. Одним словом повністю зануритися в фестиваль.

Цвях

Цвях — рок-гурт з  Нововолинська. Гурт заснований Сергієм Лонюком у 2014 році. Виконує авторський матеріал у стилі панк-рок, ска-панк.



Історія про те, як наш трубач Куча вирішив пограти перед виступом у футбол – ніколи такого не повторюйте! 20 хвилин до виступу на фесті «Rock&Buh». За сценою було футбольне поле, ворота та напівмертвий м’яч. Тож вирішили зіграти футбол…Почалася запекла гра, у повітрі стояв запах перемоги та адреналіну. Ми грали як боги… Дали пас Кучі, але ні в кого не було навіть думки, що цей пас може стати для нього роковим.

М’яч з великою силою попадає під ніжки маленького Кучі, збиває його і нещасний падає на рідку пожовклу траву. Безформне тільце видало глухий звук і як грім….хруст кісток…рука!!! О Боже! Зі сцени оголошують…. гурт Цвях! Повна срака, кіпіш що робити, вибору немає, треба грати, люди чекають! Концерт відіграли. Куча грав зі зламаною рукою…. мужик! Далі лікарня, гіпс та рух у напрямку дому. Гарні були часи.

Що дратує? 

Коли дають грати якийсь час, а потім перед самим виходом кажуть: «Хлопці, треба скоротити виступ».

Порада відвідувачам

Радимо донатити Збройним Силам – або ви робите все для війська, або ви у війську. Є ще третій варіант, але схилятися до нього ми вам не рекомендуємо. Відривайтеся, дуркуйте, любіть одне одного, адже ви ж не збираєтесь жити вічно. А по той бік життя всього цього може і не бути.

Христина Соловій

Христина Соловій — співачка та авторка пісень. У 2013 році взяла участь в «Голосі країни» й потрапила у команду Святослава Вакарчука. Христина стала першою артисткою, чиїм продюсером став Вакарчук. Їхня співпраця завершилися торік. Зі своїм дебютним кліпом на пісню Тримай набрала понад мільйон переглядів за кілька днів.

Перед першим фестивалем я так хвилювалася, що вирішила випити вина для хоробрості. Було дуже спекотно і мене швидко розвезло. На щастя, на сцені я не буянила, а зміни у моїй поведінці зауважила лише одна людина. Моя мама. Далі без коментарів.

Що дратує?

Завжди дратують синхрони у лайнапах. Як правило, виконавці, яких я хочу послухати, виступають одночасно.

Порада відвідувачам

Розставити пріоритет на виступи, яких чекаєте найбільше і не перетворювати фестиваль на ярмарок, а насолодитися улюбленою музикою віддано та усвідомлено.


Фестиваль Faine Misto 2024 пройде з 2 по 4 серпня у Львові (!FESTrepublic). Протягом трьох днів на трьох сценах фесту виступить 51 артист. Хедлайнери — Жадан і Собаки, Rome, Latexfauna, Курган & Agregat, O.Torvald та інші.

Лірум підготував для вас плейлисти за сценами, щоб ви пройнялися настроєм кожної. Тут — музичний гід Dark Stage, а за цим посиланнямMain stage.


Читайте також: Чим запам’ятається Atlas United24

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024