Головна
>
Статті
>

Рекап. «Голос країни» 9 сезон, 7 епізод. Останній кастинг та три екстрамісця

Рекап. «Голос країни» 9 сезон, 7 епізод. Останній кастинг та три екстрамісця

Цими вихідними відбувся останній епізод із кастингами у цей сезон «Голосу країни». Продюсери вирішили урізноманітнити шоу та забрати в тренерів можливість кожного разу виправдовуватися фразою “в нас лишилося одне місце (нема місць), ми так прискіпливо обираємо (не обираємо)!”. Тому додали їм по одному екстрамісцю в команду. Цією можливістю скористалися всі, окрім Потапа. Врешті в Дана Балана, Монатіка та Тіни Кароль в сезон йде по 17 виконавців, а у Потапа – 16.

Ті, хто пройшли

Ім’я: Гіоргі Дарахвелидзе
Пісня: Kodaline – All I Want
Повернулись: Потап, Дан Балан

 Льоша Бондаренко

Гіоргі справляє враження дуже легкого та привітного хлопця, який завжди виконує роль заповітної душі компанії. Він обрав дуже важку емоційно та у виконанні пісню. Але не знищив її зайвими вокальними викрутасами, хоча місцями варто було б заспівати чистіше. Мені Гіо нагадав іншого учаника “Голосу” – Мебо Нутсубідзе, який колись був у команді Вакарчука й пізніше навіть випускав круті власні пісні як Mebo Renard. Але останнім часом він кудись зник.

 Катя Ятель

Іноді мені здається, що гурт Kodaline написав цю неймовірну пісню саме для подібних кастингів. Мені важко пригадати учасника, який брав цю пісню й не пройшов відбір успішно. У Великобританії Коді МакКрорі, один з небагатьох за ці роки перегляду шоу, чиє ім’я та голос я запам’ятала. Він виборов собі перемогу у всьому сезоні піснею All I Want. Не знаю, чи зможе Гіоргі досягнути такого ж результату, але виконання було дуже достойне. Пророкую, що етап «Боїв» він пройде впевнено.


Ім’я: Олександр Тесленко
Пісня: Bruno Mars – When I Was Your Man
Повернулись: Дан Балан

 Льоша Бондаренко

Будьмо відвертими, Олександр дуже круто виглядає. Він стильний, яскравий, одразу запам’ятовується. На відміну від його номеру, який випав із пам’яті через 5 хвилин після його перегляду.

 Катя Ятель

Пан Олександр має потенціал стати найцікавішим учасником серед хлопців цього сезону. Але тільки у випадку, якщо попрацює зі своїми даними та доведе техніку до довершеності. І судячи з того, що він сам хотів до Тіни, про свої недоліки він знає та працювати над ними готовий.


Ім’я: Артем Банар
Пісня: Jamala – Обещание
Повернулись: Потап, Монатік

 Льоша Бондаренко

Мій фаворит серед виступів у цьому кастингу. Просто неймовірний голос. Надзвичайно точне попадання в пісню. Неочікувано й вражаюче. Мені здається, що Артему вдалось заспівати цю пісню настільки по-своєму, що Джамала тут майже не вгадувалася. А якщо подивитися більшість кастингів, де співали Джамалу, то там артисти постійно намагалися її скопіювати.

 Катя Ятель

Обещание – моя улюблена пісня Джамали, тому об’єктивною бути важко. У мене склалося враження, ніби пан Артем почав неймовірно круто, але потім чомусь почав викаблучуватися своїм голосом, намагався показати, що він і так може покричати, і сюди покривлятись. І в процесі загубив усю магію виконання.

А ще я раджу подивитись фільм «Моя бабуся Фані Каплан», до якого ця пісня стала саундтреком. Один із найкращих, на мою думку, у сучасному українському кінематографі.


Ім’я: Вікторія Олійник
Пісня: Netta – Toy
Повернулись: Монатік, Потап

 Льоша Бондаренко

Щиро, я навіть по-новому подивився на цей трек. Коли Netta перемогла на Євробаченні, мені здалося, що пісня, щонайменш, недолуга. Вікторія заспівала її так, що вона видалася зовсім іншою, потужною, цікавою. Не скажу, що Олійник заспівала ліпше за оригінал, але це було настільки цікаво та яскраво, що запам’яталося надовго. Ну й «не було б щастя». Зламана нога зіграла як додатковий магніт для уваги глядачів і членів журі. Дуже крутий виступ.

А ще, мені здається, що Потапу треба подякувати продюсерам за те, що вони запросили Дана Балана. Олексій і сам непогано жартує, але на фоні Балана він виглядає просто імператором гумору та доречності.

 Катя Ятель

Найкращий виступ останнього епізоду. Хоча пісня Toy дуже хитра, оскільки з нею не зрозуміло відразу, на що ти здатен як вокаліст, пані Вікторії запам’ятатися вдалося. Справді енергійно та впевнено, без зайвих перегравань чи спроб копіювати оригінал (невідомо ще, що гірше).

І давно такого не було, але Дан Балан знову викликав почуття іспанського сорому: жартує про «кенгуруша» він, а соромно пані Тіні, її костюмеру, Потапу, Монатіку, жіночці в третьому ряді правого сектора, монтажеру й пану Войцеху, що увімкне ролик, аби послухати, як Монатік польською співає. На наступному учасникові пані Тіна ще й втекла на крісло Потапа. І це вкотре доводить: подобається цей процес Балану й, може, ще аналітикам, які слідкують за тим, як від цього росте рейтинг.


Ім’я: Дарина Ворончук
Пісня: Монатік – Сейчас
Повернулись: Тіна Кароль, Потап

 Льоша Бондаренко

Кожного разу, коли виконавці беруться переспівувати Монатіка, мені настільки подобаються пісні, що хочеться переслухати всю дискографію Діми (у випадку з Тіною все відбувається навпаки, до речі). От і цього разу я чую не звичну поп-музику, а винахідливий інді-поп із елементами фолку. Думаю, у пані Дарини шалений потенціал. Головне його не загубити в телевізійних баталіях.

 Катя Ятель

Другий у епізоді виступ, який мені дуже сподобався на шоу. Мені б сильно хотілось, аби пані Дарина зайняла нішу, яку звільнила співачка Dakooka після того, як пішла на російський ринок та додала електронного звучання. Цитуючи саму Dakooka – нішу серед Аліни Орлової та Марії Чайковської. Я б ще в список референсів додала Регіну Спектор, частково ранню Лілі Аллен та легкість Sigrid й Меггі Роджерс. Вірю в потенціал пані Дарини за межами шоу, навіть більше, ніж у його форматі.


Ім’я: Оксана Муха
Пісня: Квітка Цісик – Де ти тепер
Повернулись: Потап, Дан Балан

 Льоша Бондаренко

Мене розчулило. Пані Муха однозначно велика професіоналка своєї справи, і в цьому легко впевнитися, якщо зайти на її ютуб-канал. З іншого боку, на тому ж каналі можна знайти її власну творчість і переспіви народних пісень. Так от це пані Муха робить напрочуд банально і, навіть, шароварно. Достатньо порівняти її виконання лемківської «Тече вода каламутна» із виконанням екс-учасниці «Голосу» Христини Соловій.

 Катя Ятель

У пані Оксани є одна характеристика, яка є її найбільшою перевагою, і водночас найбільшим недоліком: вона співає схоже на Квітку Цісик. Тобто може зайняти місце серед виконавиць, які співають естрадно-народні пісні, але навряд вийде з-за тіні «оригіналу». Її вибір Дана Балана тренером я пояснюю саме тим, що його незнання матеріалу дає їй шанс вирватись з цього замкненого кола.



Ті, хто не пройшов

Ім’я: Назар Ільчишен
Пісня: Христина Соловій – Фортепіано

 Льоша Бондаренко

Той випадок, коли за технікою загубилася емоція. Я дуже люблю пісню «Фортепіано» й особисто мене всілякі зайві «оооо» та «уууу» в ній дратують. Можливо, пан Назар просто перебрав з переінакшенням і простота могла б вибороти йому місце в сезоні.

 Катя Ятель

Пан Назар якось сильно поспішає, коли виконує цю пісню. І цим збитим темпом лише відволікає від нормального прослуховування, бо ти думаєш про швидкість, а не голос. До того ж він загубив емоцію, яка закладена в оригіналі, а натомість заміну запропонувати так і не зміг. Загубився в ній приблизно так само, як і пані Тіна, яка, схоже, трек чула вперше, але підспівати захотіла.


Ім’я: Антон Бакунович
Пісня: The Hardkiss – Журавлі

 Льоша Бондаренко

Не складається у мене з учасниками, які співають The Hardkiss на відборі. От ніби й заспівав добре, і емоція правильна, і техніка крута. Але не чіпляє. Проте цікаво, чи пише Антон власну музику. Антоне, якщо пишеш, кидай будь ласка на abo@liroom.com.ua.

 Катя Ятель

Мені абсолютно не зрозумілий у цій ситуації вибір пана Потапа. І місце в нього було, і пані Тіна агітувала, а все одно лишився без учасника. Так ще й чомусь додав зайвої драми, розповівши, ніби вони, тренери, «жертвують своїми статусами», коли не повертаються. Прийде день, коли продюсери не будуть викручувати з шоу зайвої драми, тренери не перебільшуватимуть важливість того, що відбувається, а учасники не згадуватимуть, чи бува не вмер в них нещодавно родич, якому сильно подобався їхній вокал.


Ім’я: Аліна Шевченко
Пісня: Жанна Агузарова – Старый отель

 Льоша Бондаренко

Якщо берешся співати Агузарову, варто бути хоча б такою ж дивною як вона. А пані Аліна не дивна. А судячи з її власної творчості, їй набагато ближчі Fleur та Земфіра. Російський рок нині не шанують. Навіть у Росії. Тому рух у напрямку Агузарової та ностальгії за 90-ми однозначно правильний, але до рівня переосмислення Монеточки ще не дісталася.

 Катя Ятель

А от тут мені шкода, бо тембр у пані Аліни звучить дуже цікаво, на сцені вона виглядає добре. Нерви та невдалий вибір пісні повністю знищили її як учасницю.

Її ж авторська пісня нагадала мені російський гурт Мельница, який я свого часу неймовірно любила. Якщо вона пише та виконує подібну музику, то свого вона досягнула – із кастингом голосу вона знайшла щонайменше одну зацікавлену слухачку.


 

Ім’я: Вікторія Литвинчук
Пісня: Sia – Alive

 Катя Ятель

Якщо пані Вікторія справді йшла в кінці й не потрапила суто через брак місць, це справді образливо. Так, їй не вистачало повітря наприкінці пісні, але й Sia не найлегша виконавиця для каверів. А найбільш образливо, що замість того, щоб пояснити пані Вікторії, що саме пішло не так, тренери вирішили повідомити їй, що вона гарна. Типово для нашого регіону, де робити «компліменти» та ремарки щодо зовнішності прийнято в усіх сферах життя, і неважливо, наскільки вони доречні в ситуації.

Зверніть увагу на момент у виступі Вікторії Олійник, коли Дан Балан питає в зали, чи гарна виконавиця, та показує «форми». Концентрація на зовнішності та мій попередній коментар – проблеми одного ґатунку, із якими нам ще довго доведеться боротися. Щонайменше, через те, що досі не так багато людей розуміють, чому це варто робити.

 Льоша Бондаренко

Вікторія, безумовно, гарна. А от виконання не було гарним.


Ім’я: Андрій Галицький
Пісня: Олександр Пономарьов – Полонений

 Льоша Бондаренко

Люблю Пономарьова. Виконання хороше, але не видатне. Це той випадок, коли виправдання журі на кшталт «ми зараз дуже прискіпливі» звучить цілком логічно.

 Катя Ятель

І чергове підтвердження теорії, яку я висунула раніше – граєш у колективі (а судячи з фото так і є, хоча він цього не озвучив), маєш дістати з шафки трошки української нафталінової естради. Радію, що теорія ще й міжнародна. Не радію через те, що виконання пана Андрія при цьому таке слабеньке.


Ім’я: Валерія Хоменко
Пісня: ВІА ГРА – Ой, говорила чиста вода

 Льоша Бондаренко

Пані Хоменко – подруга пані Лисенко, яка виграла минулий «Голос», і з того часу випускає еталонно шароварну музику. Настільки, що на це навіть соромно дивитися в 2019 році. Якщо пані Хоменко планувала піти шляхом своєї товаришки (а судячи з цього виступу – такі думки були), я навіть радий, що вона не пройшла.

 Катя Ятель

Пані Валерія, а передайте, будь ласка, вашій подрузі Олені Луценко, що ту музику, яку вона випускає, переможцям «Голосу» випускати гріх. А потім припиніть мімікрію її недоречного крику. На щастя, цього сезону тренери вибагливіші, і не повертаються на гучність виконання.


Ім’я: Даніїл Марійко
Пісня: James Arthur – Impossible

 Льоша Бондаренко

Ну тут, як мені здається, нічого коментувати. Таке враження, ніби пана Даніїла пустили на останній випуск кастингу, щоб нагадати, що не всі вміють так співати, як ті учасники, які навіть не потрапляють у проект.

 Катя Ятель

Складається враження, ніби пан Даниїл, по-перше, забув, що він не в ресторані, де треба перекричати шумну компанію за баром, а по-друге, вирішив викласти все, що мав і не мав на руках. У результаті, сам себе переспівав і не козирі виклав, а тільки картами посвітив.

Фото: Facebook

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
2 дні тому
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024