Головна
>
Статті
>

Гід по фестивалю JazzBez: на кого іти і чому

Гід по фестивалю JazzBez: на кого іти і чому

6 грудня стартує 10-денний міжнародний джазовий марафон під назвою Jazz Bez. Це вже традиційний фестиваль, який було започатковано ще у 2001 році, але в Києві він відбудеться вдруге. Програма київської частини настільки різнобарвна та цікава, що ми вирішили скласти гід, щоб ви нічого не переплутали та, в ніякому разі, не пропустили. Організатором JazzBez у Києві виступає Old Fashioned Radio.


Концерти в Києві пройдуть з 6 по 16 грудня в 32JazzClub на Воздвиженській, 32.
Придбати квитки можна за посиланням.


6 грудня розпочне марафон один з хедлайнерів фесту – гурт зі Штатів Blues People на чолі зі саксофоністом Логаном Річардсоном. Молодий музикант, за свою відносно недовгу кар’єру, встиг повчитися рік у Берклі, отримати стипендію від The New School University, випустити три сольні платівки та підкорити Нью-Йорк. Наразі Логан записав новий альбом як лідер проекту Blues People, зібравши навколо себе справді крутих музикантів.

В останньому альбомі Blues People Логан поєднує актуальний джаз із старими-добрими джазовими і блюзовими традиціями Америки, знайомлячи слухача з історією.

7 грудня виступить австрійське тріо David Helbock´s RandomЛідер гурту молодий піаніст Девід Хелбок – майстер експериментального джазу, володар численних нагород і премій не тільки в Австрії, але й на міжнародній сцені. Як зазначають організатори фесту «експериментально-інструментальне тріо Девіда Хелбока — це повний перелом стереотипів». У цьому можна переконатися, послухавши, як вони виконують Іспанію Чік Коріа:

 


Продовжить марафон 8 грудня італійський квартет під керівництвом Antonio FLINTA. За свою творчу історію, спочатку тріо, а з 2008 року вже квартет, талановитого піаніста Антоніо Флінта, об’їздило майже цілий світ. У 2006 році Антоніо став фіналістом композиторського конкурсу в США з босса новою Ninietta.

Antonio FLINTA Quartet – класичний фортепіанний джаз, який увібрав у себе найкраще від класиків Біла Еванса, Оскара Пітерсона та Хербі Хенкока.

9 грудня на сцену вийде Ark Ovrutski New York Quartet feat. Benny Benack. Контрабасист Аркадій Овруцький – частий гість української сцени. Киянин за походженням, впевнено зайняв місце серед талановитих нью-йоркських музикантів.

Цього року квартет виступить разом із відомим, харизматичним трубачем та співаком Бенні Бенаком III. Його виступи нагадують справжнє шоу – Бенні може давати майстер-класи, як треба працювати з публікою на концертах. Тільки погляньте-но:

 

10 грудня – 32LazzClub, 11 грудня – Концерт-хол «ОАЗИС»:

У ці дати свій майстер-клас проведе спеціальний зірковий гість фестивалю – Боб Столоф. Боб – джазовий музикант-мультиінструменталіст та вокаліст, провідний викладач джазової імпровізації, відомий вчений та методист. Майстер-класи, зазвичай, мають комплексний характер: поєднують вокальну практику з джазовою теорією, тренування слуху та ритмічний, артикуляційний інтенсив, індивідуальний підхід і стихійну групову імпровізацію.

14 грудня виступлять представники польського джазу – Aleksandra Kutrzepa Quartet. Квартет під керівництвом скрипальки Aleksandra Kutrzepa – це авторські композиції у стилістиці джазу та імпровізаційної музики. Квартет нещодавно презентував свій дебютний альбом Impressions, з яким активно гастролює.

15 грудняJonas Cambien Trio.

Тріо з Норвегії – представники скандинавського джазу. Це означає, що в цей день варто очікувати на експерименти як з джазовими стилями, так і зі звучанням самих інструментів. Музика для справжніх поціновувачів авангарду.

Завершать цей мультикультурний джазовий марафон одні з хедлайнерів фесту – Silhouette and Vinx. Їх виступ – справжня подія на український джазовій сцені. І це ті, на кого я особливо чекаю.

Vinx – один з найталановитіших та найхаризматичніших вокалістів-імпровізаторів на сьогодні. Список імен, з якими він працював, можна читати, як зміст енциклопедії сучасної музики – серед них і Стінг, і Стіві Вандер, і Бі Бі Кінг, і Хербі Хенкок, і Кассандра Вілсон та ще безліч визначних музикантів. У рамках JazzBez Вінкс виступить разом з угорським колективом Silhouette, який грає джаз-рок, фанк і фьюжн. Цікаво подивитись, що відбувається, коли об’єднуються такі різні та талановиті музиканти на одній сцені.

 

Окремих слів заслуговує ведучий усіх концертів та резидент OFR.fm Олексій Коган, вклад якого в розвиток джазової культури в Україні складно переоцінити.


Концерти в Києві пройдуть з 6 по 16 грудня в 32JazzClub на Воздвиженській, 32.
Придбати квитки можна за посиланням.


> Читайте також: Виктор Савкив (Old Fashioned Radio): «Олд фешнд — это не ретро и ностальжи, это стиль»

Фото: прес-служба фестивалю

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Анонси
«Темні конячки Нацвідбору»: хто такі Nahaba?
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
10 години тому
Анонси
Хто такий Badwor7h? Розповідаємо про лайнап Пожежі
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
8 Березня, 2024
Кіно
Ukraїner випустив документальний фільм про святкування Маланки на Буковині
Марічка Максимець Марічка Максимець
9 Січня, 2024