Головна
>
Інтерв'ю
>

«Інколи треба брати відповідальність». Нова очільниця Наглядової ради УКФ Наталія Кривда про своє призначення

«Інколи треба брати відповідальність». Нова очільниця Наглядової ради УКФ Наталія Кривда про своє призначення

6 березня Мінкульт призначив головою Наглядової ради Українського культурного фонду Наталію Кривду. Одразу після призначення ми поспілкувалися з пані Наталею. Коли ми записували розмову, вона ще не встигла провести із Радою жодної зустрічі, тож у цьому тексті розповідаємо, чому вона погодилася на посаду, в чому вбачає роль очільниці та чого боїться.

Як побудоване керівництво УКФ

Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 році для розвитку національної культури. Фактично, основа задача фонду — розподіляти гранти на культурні проєкти. Подаватися можуть як нові проєкти, так і ті, що існують давно.

Бюджет УКФ на 2024 рік становить 215,6 мільйона гривень (це майже на 9 мільйонів більше, ніж торік). З них понад 60 млн піде на діяльність фонду, ще 155 млн розподілять на проєкти.

Фондом управляє Наглядова рада та Дирекція.

Наглядова рада УКФ розв’язує головні питання: контролює роботу фонду, затверджує стратегію й пріоритети, обирає Голову фонду, виконавчого директора, затверджує рішення експертних рад тощо.

Першою виконавчою директоркою була Юлія Федів. Нині цю посаду обіймає Владислав Берковський.

Фонд очолює Голова Наглядової Ради. Зараз це Наталія Кривда, до неї виконуючим обов’язків Голови був Юрій Артеменко.

Раніше Юрій Артеменко чолював газету «МИГ» у Запоріжжі, був гендиректором видавничого дому «Кераміст», народним депутатом, головою Запорізької обласної державної адміністрації, заступником міністра культури і туризму, головою наглядових рад радіостанцій «Ретро ФМ», «Радіо Алла».

З 2014 по 2019 рік Артеменко був головою Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. У липні 2019 року
тодішній президент Петро Порошенко звільнив йогоз посади за власним бажанням і призначив членом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ). Менш ніж за місяць президент Володимир Зеленський скасував указ про звільнення Юрія Артеменка з Нацради і звільнив його з НКРЗІ. Того ж року Артеменко став віцепрезидентом групи компаній Star Media по Україні.

У травні 2021 року низка культурних проєктів, які претендували на гранти УКФ, почали отримувати відмови у фінансуванні від Наглядової ради Фонду. ЕКсперти УКФ, культурні інституції та учасники конкурсного відбору звернулися до уряду із вимогою розпустити Наглядову раду і скасувати її рішення. В червні голова УКФ Лариса Мудрак заявила, що залишає свою посаду.
У липні виконувачем обов’язків голови Наглядової ради УКФ признали Юрія Артеменка.

Окрім того, є кілька експертних рад з різних напрямків, які власне й оцінюють й затверджують переможців конкурсів, тобто визначають, хто саме буде отримувати гранти.

Що відомо про нову очільницю?

Наталія Кривда — докторка філософських наук, професорка Київського національного університету ім. Шевченка, спеціалізується на темах історії культури, історії міфології, проблемах ідентичності та культурної пам’яті. Пані Кривда є авторкою понад 100 наукових праць, монографій та підручників. Також викладає в Единбурзькій бізнес-школі й волонтерить.

Фото: Олег Переверзєв для Суспільного

З 2018 була експерткою УКФ, де оцінювала проєкти в різних програмах та секторах Фонду. Крім цього, вона була серед тих, хто допомагав команді Фонду покращити Стратегію УКФ на 2024-2027 роки.

«Коли з’явилися Стратегія УКФ, то вона видалася слабкою. Це викликало у спільноти певне  розчарування. Тоді Лариса Покальчук, Ірина Подоляк, Галина Григоренко, Лариса Петасюк та інші колеги почали про це говорити, ми зробили пресконференцію. Ми, й ще кілька активістів, не просто сказали, що це погано, а були готові допомогти колективу УКФ сформувати більш адекватну часу Стратегію. Провели кілька стратегічних сесій, запросили консультантів, залучили до опрацювання експертів УКФ і деяких лідерів думок (хто відгукнувся – дякуємо ще раз), знайшли трохи грошей на це і профінансували. І колектив УКФ, і виконавчий директор, і експерти з активістами понад пів року працювали над Стратегією. Зараз вона недостатньо хороша, але набагато краща», — розповідає у коментарі для Лірум Наталія Кривда.

Зіпсована репутація і нова Наглядова Рада

У 2021 році у Юлії Федів закінчився контракт з Українським культурним фондом й вона пішла з посади виконавчої директорки. З того часу навколо діяльності УКФ, Наглядової ради та експертів постійно були скандали.

Спочатку Федів подала свою кандидатуру на вибори виконавчого директора УКФ, але згодом зняла. Цьому передував скандал. Усе почалося з того, що Спілка концертної індустрії України (фіктивна громадська організація, яка так і не була юридично зареєстрована, сайт наразі відключений – прим.ред.звинуватила УКФ у недобросовісній роботі. Після цього слідував скандал із вибором нового очільникам УКФ, із можливою змовою проти попередньої очільниці Юлії Федів.

Зрештою Наглядову Раду сформували з численними порушеннями.  

Того ж року вперше в історії УКФ кардинально змінилися результати незалежної експертизи й Наглядова Рада в ручному режимі обрала профінансувати проєкти, що за рішенням експертних рад мали меншу кількість балів. Зрештою, саме засідання Наглядової ради тоді було нелегітимним. У 2022 році зі складу виключили деяких експертів й зробили це «через порушення моральних норм», що викликало обурення культурної спільноти. У грудні минулого року Рахункова палата заявила, що Мінкульт використав понад 659 млн грн з порушеннями. 518 млн грн з них розподілялися через УКФ.

Вибори нового складу Наглядової ради відбулися у січні 2024 року, цього разу також простежувалися маніпуляції у виборчому процесі, а відтак культурній спільності вдалося згуртуватися і зробити так, щоб процес був максимально прозорим. Зрештою, чинним складом ради в культурному середовищі задоволені. Очолила Наглядову раду Наталія Кривда. За два дні до призначення наглядова рада УКФ запропонувала три кандидатури на цю посаду. Крім Кривди, на посаду претендували колишні заступниці міністра культури Галина Григоренко та Ірина Подоляк.

Наталія Кривда зізнається, що сама б вона свою кандидатуру не висувала, тому що має повноцінне навантаження в університеті та багато інших обов’язків:

«Але мені здається, що інколи треба брати відповідальність».

Вона також каже, що її призначення — результат громадського протистояння:

«Професійна спільнота, експерти, культурні діячі та дієвці не погодилися з неприпустимими рішеннями чи непрозорими виборами цьогоріч  й почали діяти. Під’єдналася юридична компанія, зокрема Інститут законодавчих ідей та інші колеги. Річ у тому, що суспільство спромоглося об’єднатися, самоорганізуватися і добитися свого. Конкуренції серед кандидатур, висунутих на позицію Голови  наглядової ради не було, перемога будь-кого іншого з моїх колег — це про демократію».

Пані Наталія додає, що треба винести уроки з помилок, які зробила попередня каденція Наглядової ради й сформувати все настільки прозоро і якісно, щоб наступним головам й членам Наглядової ради не довелося добиватися справедливості.

Про Наглядову раду

Наталія Кривда підкреслює, що її кандидатуру висунули члени Наглядової ради. Сама ж вона, окрім того, що багато працювала з УКФ, не робила жодних кроків у цьому напрямку. Вона також наголошує, що новий склад Наглядової ради був для неї ключовим і якби до складу увійшли люди з неоднозначними цінностями чи репутацією, чи залишився склад ради з попередньої каденції — вона не погодилася б працювати за жодних умов.

«Найголовнішим у цих виборах є абсолютно фантастичний склад Наглядової ради. Співпрацювати з  такими людьми — мрія будь-якого бізнесу чи організації сьогодні. Активні, розумні, інтелектуальні, з купою  успішних кейсів, досвідом і прекрасною репутацією. Це потужні представники  української культури й українського менеджерського середовища».


До нового складу Наглядової ради УКФ увійшли:

  • Володимир Шейко, генеральний директор державної установи «Український інститут» (від Президента України);
  • Олеся Жураківська, актриса театру і кіно, директорка-художня керівниця закладу «Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра» (від Президента України);
  • Богдан Логвиненко, голова громадської організації «Українер» (від громадських об’єднань).
  • Володимир Bоробей, директор товариства з обмеженою відповідальністю «ППВ Мережі Знань» (від громадських об’єднань);
  • Олександр Книга, генеральний директор – художній керівник Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша (від закладів культури);
  • Юрій Савчук, генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні. Меморіальний комплекс (від закладів культури);
  • Богдана Півненко, в. о. генерального директора-художнього керівника Національного ансамблю солістів «Київська камерата» (від МКІП);
  • Вікторія Ярмощук, генеральна директорка Film.UA Group (від МКІП);

Про роль Голови Наглядової ради

Наталія Кривда каже, що, на її думку, посада голови Наглядової ради — це радше роль хорошого модератора:

«Якщо я буду мало помітною — значить я буду ефективна. Якщо чесно, я побоююся завищених персоналістичних очікувань. Розумію, що люди, які зараз мене вітають через якийсь час можуть демонструвати незадоволеність у соціальних мережах. Мабуть, я до цього звикну, бо «нам своє робить». Якщо своє життя і свої мріє, своє майбутнє ти пов’язуєш з своєю країною — маєш працювати».

На момент запису розмови Наталія Кривда ще не встигла зустрітися з командою, відтак поки не може оголошувати подальші кроки й зміни в роботі Наглядової ради. Водночас вона сказала, що разом вони переглянуть антикорупційну програму, програму поновлення репутації, комунікаційні практики та програму виходу на міжнародну арену, щоб голос УКФ також звучав в Європі.

«Чому Український культурний фонд не звучить в Європі? Ми можемо і повинні  стати пліч-о-пліч з іншими інституціями, допомагати, просувати проєкти, пропонувати візії виставок. фестивалів, видавничих активностей тощо».


Читайте також: Держкіно оголосило 19-й конкурс кінопроєктів. Що не так? (Все не так)

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024