Головна
>
Кіно
>

Юлія Федів може очолити Мінкульт. Що про неї відомо?

Юлія Федів може очолити Мінкульт. Що про неї відомо?

2 вересня народні депутати Ярослав Железняк і Олексій Гончаренко повідомили, що новою міністеркою культури та інформаційної політики України може стати Юлія Федів. Голосування за її кандидатуру має відбутися на одному з найближчих пленарних засідань Верховної Ради. Згодом «Суспільне», посилаючися на наближене до Юлії Федів джерело, повідомило, що Федів погодилася очолити відомство. Розповідаємо, що про неї відомо.

Хто така Юлія Федів?

Юлії Федів 36 років, вона родом із Чернівців. Закінчила Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича за спеціальністю міжнародні відносини. Вона одна з наймолодших керівників державного органу України, культурна та медіаменеджерка, громадська діячка. Була координаторкою журналістських проєктів у n-ost та Deutsche Welle, із 2017 року керувала Національним бюро програми Євросоюзу «Креативна Європа» в Україні. Була першою виконавчою директоркою державного Українського культурного фонду та директоркою ГО «Громадське телебачення». У 2021 році отримала премію Women in Arts у категорії «Культурний менеджмент». Відзначити переможниць 2021 року організатори вирішили документальним фільмом «Жінки, що грають ігри». Стрічка об’єднала сім історій про життєвий та професійний шлях лауреаток премії Women in Arts 2021. Наразі Юля Федів є координаторкою ЮНЕСКО з питань культури.

УКФ, тиск, #YuliiaFedivCase

На початку 2017 року тодішній міністр культури Євген Нищук запропонував створити Український культурний фонд (УКФ). Таким чином він хотів «урівняти в доступі до ресурсів культурно-мистецьких організацій бюджетного і небюджетного секторів», а також позбавити міністерство «непритаманних йому функцій розподілу коштів між гравцями культурного простору».

УКФ розпочав роботу у 2018 році, коли зібралася команда з представників культури різних секторів та розробили стратегію напрямків роботи на три роки. На посаду виконавчого директора фонду призначили Юлію Федів, яка перемогла за результатами конкурсу (за її кандидатуру проголосували 6 із 8 членів ради). Міністерство культури уклало з Федів трирічний контракт щодо виконання відповідальних державних службових обов’язків по керівництву фондом.

Після завершення контракту Юлія Федів подала свою кандидатуру на виборах виконавчого директора УКФ, але потім відмовилася брати участь у конкурсі.

Цьому передував скандал: Спілка концертної індустрії звинуватила УКФ у нібито порушеннях при видачі грантів. Представники індустрії, зокрема тодішній директор Довженко-Центру Іван Козленко, назвав це свідомим тиском на Юлію Федів та спробою вплинути на результати виборів в УКФ. Адже поява заяви СКІУ збіглася в часі із конкурсом на посаду нового виконавчого директора УКФ.

Читайте також: «Держкіно vs Довженко-Центр»: хронологія культурної боротьби

Інші представники культурного середовища також висловилася на підтримку Юлії Федів, а саму ситуацію назвали #КейсЮліїФедів, #YuliiaFedivCase.

«Я усвідомлюю всю відповідальність, яка покладена на мене, як діючої директорки. Але вважаю, що моя місія, моя мрія і мій час тут добігає кінця. Приймаючи це рішення, я керувалася єдиною метою: зберегти УКФ як сталу інституцію, життєво необхідну нашій культурній сфері», — написала Юля Федів у Фейсбуці, повідомляючи про зняття своєї кандидатури з конкурсу.

Кримінальне провадження

У вересні 2021 року Федів повідомила, що її звинувачують у нецільовому використанні 57 мільйонів гривень під час роботи виконавчим директором Українського культурного фонду, а відтак відкрито кримінальне провадження. 

Вона казала, що зауваження по суті до проведених заходів грантоотримувачів при цьому відсутні, Мінкульт прийняв пасивну позицію, а ДАСУ висуває претензії виключно до неї, оскільки вона підписала договір: «Договір, який пройшов багатоетапну перевірку Фонду, отримав схвалення Наглядової ради та узгодження Мінкульту».

«Я не хочу боротися. Я просто хочу створювати країну, в якій хочеться жити. І для того, щоби хотіти жити в Україні, потрібно змінювати правила гри. Якщо я не могла змінити правила гри, перебуваючи на посаді в державній установі, тому що стара система насправді просто випхнула, не захотіла змінюватись, тоді ми будемо змінювати систему зі сторони громадянського суспільства», — казала Федів у інтерв’ю «Суспільному», коментуючи звинувачення.

Громадське

У липні 2021 року Правління ГО «Громадське Телебачення» обрало Юлію Федів новою директоркою hromadske. Конкурс на посаду керівника медіаорганізації був плановим. Заявки на участь у ньому подали 90 кандидатів, п’ятеро з яких вийшли у фінал. 

«Мій план на наступні три роки: розробити та імплементувати спільно з командою, членами організації, Правлінням та громадськістю Стратегію розвитку hromadske 2022-2024, забезпечити сталість фінансування організації та розширити партнерства», — казала новообрана директорка.

На цій посаді Юлія Федів пропрацювала майже рік. У червні 2022 року Федів стала переможницею програми ім. Г. Гамфрі, яка передбачала стажування у США на 2022-2023 академічний рік, а відтак вона вирішила піти з посади, щоб не залишати команду в невизначених умовах на значний період.

Мінкульт

Якщо Юлія Федів таки очолить Міністерство культури та інформаційної політики, то, за словами народного депутата Ярослава Железняка, нинішній уряд буде з найбільшою кількістю жінок в історії України. Він також додав, що це гарна кандидатура.

Культурна спільнота, обговорюючи ймовірне призначення, також підтримує кандидатуру Федів.

Директорка «Мистецького арсеналу» Олеся Островська каже, що це буде «прекрасне призначення». Режисерка Дикого Театру Наташа Сиваненко написала, що це була б «шалена мотивація продовжувати». Журналіст та громадський діяч Богдан Логвиненко написав: 

«Якщо це станеться, це може бути найбільшою перемогою української культури за останні роки».

Підтримують Федів також режисер Стас Жирков, акторка Ірма Вітовська, режисерка Марина Степанська та інші.


Нагадаємо, 20 липня президент Володимир Зеленський доручив премʼєр-міністру Денису Шмигалю знайти заміну міністру культури й інформаційної політики Олександру Ткаченку. 27 липня парламент підтримав відставку Ткаченка. А наступного дня, 28 липня, виконувачем обов’язків призначили Ростислава Карандєєва. Більше про нього читайте у матеріалі «Вічний радник та заступник. Хто такий Ростислав Карандєєв?».

Невдовзі він розповів про перші кроки на тимчасовій посаді. Чи вдалося йому щось зробити за місяць на посаді в.о міністра культури — читайте тут.

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024