Головна
>
Статті
>

Сучукршось. Lucas Bird про сучасне українське кіно, літературу та музику

Сучукршось. Lucas Bird про сучасне українське кіно, літературу та музику

23 квітня український інді-артист Lucas Bird презентував кліп на одну із пісень свого другого мініальбому Bedroom Dance ClubArt Class. Режисером відео став Олександр Сіденко, який розповів, що прагнув поєднати візуальний стиль гурту із історією, яку заклав Даніїл Зубков, у кліп і надати йому гротескної форми. Цей трек став саундтреком до документального фільму Pix Movie про історію українського стартапу Pix. Тому не дивно, що їхній рюкзак Pix Backpack супроводжує емоційний стан головної героїні відео. 

До виходу кліпу ми запросили Даніїла Зубкова стати героєм нашої рубрики «Сучукршось», в якій музиканти розповідають про українську сучасну культуру – від фільмів та театрів до літератури.

Українські фільми

Узагалі дуже рідко ходжу в кіно, десь 2-3 рази на рік, переважно на зарубіжні фільми. Немає якоїсь конкретної причини, просто це не входить до кола моїх безпосередніх інтересів. Якщо в мене з’являється час, я скоріше оберу музику, катання на скейті чи зістріч із друзями. Тому й про більшість фільмів я дізнаюся радше випадково.

Із українських фільмів у кіно я бачив лише один – анімаційну короткометражку «Кохання» Микити Лиськова. Мені дуже сподобалася іронія, стиль анімації, закладений зміст, саундтрек, який семплували зі звука світлофора. Це насправді шедевр. Тому я точно чекаю нові роботи цього режисера.

Мені здається, що зараз українські режисери багато чого знімають, але це знаходиться в андеграунді і про це мало знають. Впевнений, що є фільммейкери із дуже незвичайним баченням та оригінальними ідеями. Мені б хотілося більше життєствердних робіт, таких щоб без ниття і драми.

Українські книги

В основному, я читаю англомовну літературу. Мене зараз напевно зненавидять усі, але останній раз я читав щось українське у школі по програмі. Важко згадати, чи сподобалося мені щось із цього, бо воно все було дуж похмуре.

Із українських перекладів я читав «Страшенно голосно і неймовірно близько» Джонатала Сафрана Фоєра. Гарний та коректний переклад зробила Оксана Постранська.

Українська музика

Хотілося б вірити, що українська музика на підйомі, але важко об’єктивно порівняти з тим, як було раніше. Майже всі цікаві проекти зараз у глибокому андеграунді. Можливо раніше андеграунд був настільки ж цікавим, але про багатьох виконавців ми не знаємо. Я взагалі вважаю, що можливо найкраща музика робиться чуваками, які її навіть не випускають, і просто займаються собі тихенько і грають для себе. Ми про них не дізнаємося навіть, а можливо вони роблять дикий топ.

Серед моїх улюблених українських виконавців певно пригадаю цих п’ятьох:

Banned Society – не схожа ні на що, цікава і неформатна музика: суміш хіп-хопу, попу, інді й купи інших впливів. Що мене найбільше приваблює, так це те, що це хіп-хоп, який у лайві і частково у записі виконується з живими інструментами, а Діма (вокаліст та автор пісень) створює дуже іронічний і кумедний вайб. Взагалі, ніщо мене так не приваблює, як особистість артиста, який не сприймає себе серйозно. Раджу альбом I was stupid, now I’m not.

TBPOFT – дуже сучасний і якісний звук, треки, під які неможливо не рухатись: суміш диско, фанку, електроніки, українські Daft Punk просто. Сєва дуже крутий продюсер і я захоплююсь тим, які треки і який звук він робить. У TBPOFT поки тільки один EP The Best Part of the Trip і сингли. Також можна зацінити нашу колаборацію – трек і кліп TBPOFT x Lucas Bird Art Class. Це альтернативна версія треку з мого альбому, який зробили Сєва і Костя з TBPOFT, дуже якісно вийшло.  

Mama13 – люблю все, що робить Сурен, він здається, на крок попереду усіх у музиці. Дуже крутий вокаліст, музикант, аранжувальник і продюсер. А від його бек-вокалів я завжди у шоці, не знаю, як він це робить. Мій улюблений трек – Приходило в голову, і кліп на нього ж. Можу його постійно слухати, і кліп дуже душевний. 

Коля Сэмпл – дуже кльовий продакшн, вокал і беки, це супер якісна поп-музика, я б хотів, щоб такої музики було більше. Коля мені дуже імпонує як людина, мені його музика здається дуже щирою, як і він сам. Зацініть трек Рарита і кліп на нього. Дуже красиве і стильне відео, він з тих, які дивишся і хочеш стати головною фанаткою артиста. 

XXV кадр – при тому, наскільки я далекий від усієї двіжухи російськомовного репу, я дуже люблю, що робить Вєталь. Це супер щиро, іронічно, позитивно, без якоїсь фальшивої крутості, в нього дуже цілісний образ і я взагалі б це назвав вже міцним брендом. Ми з Кадром дружимо з самого дитинства, і мені здається, що прагнемо до того, щоб транслювати одні й ті самі речі через свою музику, хоча це може бути неочевидно на перший погляд. XXV – Мое имя начинается на, крутий флоу, ейри, все качає. 


Читайте також у рубриці «Сучукршось»:

The Maunt про улюблені українські фільми, книги та музику

Гурт ЦеШо про сучасний український театр, кіно та літературу

Гурт banned society про улюблені українські фільми, книги та музику


Підписуйтеся на нас в ІнстаграміТелеграмі та YouTube. Підтримати проєкт можна тут!

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024