Головна
>
Музика
>

Пісня за піснею: Alice Change про альбом Alice Revenge

Пісня за піснею: Alice Change про альбом Alice Revenge

26 липня рок-виконавиця Alice Change випустила альбом Alice Revenge про стосунки та розставання з хлопцем, якого чекала зі служби та з яким, за словами співачки, «все закінчилося скандалом». Кожна пісня на альбомі — певний етап на шляху від закоханості до ненависті. 

Спеціально для рубрики «Пісня за піснею» виконавиця розповіла детально про кожну пісню.

Alice Change  рок-виконавиця з Донецька, яка торік завірусилася у тіктоці. У липні 2023 року вона випустила мініальбом із самокритичною назвою Alice Cringe. За рік після цього вийшов альбом Alice Revenge.

«Під назвою revenge не мається на увазі якась жорстока розправа. Навіть за обкладинкою видно, що це скоріше дитяча капость — людина мене ображала, а я… записала про це альбом. Бо як ще, як творча людина, я можу зреагувати? І цим можна описати загалом усю мою творчість — я використовую її, щоб пережити біль, як, наприклад, усім відома Тейлор Свіфт. Не повірите, але як тільки був написаний останній рядок останньої пісні, я моментально відчула полегшення», — розповідає Еліс про концепцію альбому. 

Але це після перемоги

Цю пісню я випустила ще два роки тому, коли ми з тим хлопцем тільки познайомилися. Я була в Києві, він — на службі в іншій області, і на початку повномасштабного вторгнення ми стали нібито промінчиками світла одне для одного. Регулярні відеодзвінки, милі посилочки, будування планів на майбутнє. Здається, це найпозитивніша пісня в моїй творчості. Я навіть співала йому її під час нашої першої зустрічі.

Нереальні ізгої

У цієї пісні був довгий шлях. Початок з’явився в моїй голові, коли один доволі відомий молодий артист не покликав мене на спільну «тусовку». Далі пісня перетворилася на романтичну: нехай не всі навкруги мене люблять, але в мене є мій партнер, і ми одна команда. Ну і сумний кінець був написаний тоді, коли я дізналася, що мій коханий скаржиться своїм друзям та дозволяє їм говорити про мене погані речі. Пам’ятаєте мій попередній альбом Еліс Крінж? Саме таке прізвисько дали мені ці самі друзі. Тому і співаю, що «залишилася одиноким ізгоєм».

Читайте також: Alice Change про альбом Alice Cringe

Твоя колишня

Трек про наступний переломний момент наших стосунків — коли виявилося, що він за моєю спиною бачиться з колишньою. Дуже гарною дівчиною з таким самим іменем, як і в мене, яка колись нібито жорстоко його зрадила. Він казав, що його терміново викликають на службу, а насправді їхав до неї. Прибирав мене зі шпалер телефона, щоб вона не побачила.

Кінець пісні — це нав’язливі думки про порівняння себе з цією дівчиною, бо я дійсно думала про це регулярно: «Чим я гірше?» І, якщо комусь цікаво, з нею ми залишилися в цілком нормальних стосунках. Вона навіть пішла захищати нашу країну, чим я щиро захоплююся.

15 годин

Десь пів року він знову служив в іншій області, а в один прекрасний день приїхав, подарував букетик волошок і заявив, що більше не любить. І народилася ця пісня — про ці перші дні, коли ти ще не до кінця віриш у те, що відбулося. «Спати 15 годин, а може, ще більше, бо реальність пустіша, ніж сни» — напевно, всім, хто переживав депресивний епізод, знайоме це бажання не прокидатися, просто втекти від болю. 

Звучання цієї пісні, як і схожих на неї Захищу своїм тілом або Не його типаж (slow version), насправді дуже близьке мені. Шкода, що вони не стають такими популярними, як мої драйвові треки, інакше б я тільки таку нєжнятіну і випускала.

Я знову все зіпсувала

Наступний емоційний стан після депресії — згадування хороших моментів і самозвинувачення. Ця пісня, по суті, є сиквелом Але це після перемоги: я використала ті самі рядки, в кінці можна почути знайомий гітарний лейтмотив, і навіть кліп ми зняли в тому ж самому місці.

Хочу, до речі, звернути увагу: коли я кажу, що кожен рядок моїх пісень насправді відбувався зі мною, я взагалі не перебільшую. «Я у цей светр уткнулась носом» — він дійсно залишив вдома свій светр, і я з ним деякий час спала. «Ти написав: “Тепер ти вільна”» — це справжнє повідомлення від нього. Я ніколи не пишу щось заради рими або заради краси.

Зникли почуття

Теж пісня, яка писалася частинами, і доволі нетипова для мене, дуже «доросла». Перший куплет і приспів — це щось типу стадії торгу, коли намагаєшся достукатися до партнера: ти же обіцяв, ти же говорив, як же так? Другий куплет був дописаний, коли я вже дізналася про існування іншої жінки.

А в кінці — чиста імпровізація, крик душі: «Я так довго чекала, я так старалась, я же вірила кожному твоєму слову». Здається, я навіть налякала свого звукорежисера (барабанщика Дітей Інженерів, до речі!), коли так кричала.

Не вистачає помсти

Фінальна емоція в цій історії — гнів. За весь витрачений час, за всю брехню, за всі пусті обіцянки. І усвідомлення: нічого цінного я не втратила. Клянусь, коли я дописала останній рядок, я відчула справжнє полегшення — саме так для мене працює творчість. Відсилку на Не вистачає кисню в назві, сподіваюся, всі зрозуміли. Це була ідея мого саунд-продюсера (гітариста гурту Re-read, до речі!)

У попередній пісні я співала: «Байдуже дивився, як я плачу, міг би хоч раз сказати “Пробач мені”». Так от, якби це «Пробач мені» прозвучало, цього останнього треку, можливо, і не було б. Але його останніми словами, перш ніж він вийшов за двері, були не вибачення, а «Тільки спробуй щось зробити з моїми речами». З цього і народилася «Не вистачає помсти».


Читайте також: Дивимося live-відео «Я хворий» від O.Torvald

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024