Головна
>
Музика
>

Як артисту виїхати за кордон на благодійний концерт: покрокова інструкція та поради

Як артисту виїхати за кордон на благодійний концерт: покрокова інструкція та поради

До повномасштабної війни закордонні тури для українських артистів мали зовсім інші цілі. З 24 лютого змінилось багато — основний фокус концертів за кордоном, аудиторія та процес виїзду чоловіків-артистів за кордон. Зараз концерти чи не завжди мають благодійний аспект, а музиканти вважають однією зі своїх важливих цілей — збирати кошти на допомогу ЗСУ та розповідати світові про війну в Україні.

Проте, менеджмент закордонних турів тепер ускладнений тим, що для виїзду чоловіків-артистів потрібно отримати дозволи Мінкульту. Загальну інформацію щодо документів та процедури на сайті Мінкульту знайти нереально, тому ми вирішили запитати  засновника Sivak.Concert agency Влада Сівака та директора Kalush Orchestra, Skofka, Kozak Siromaha Миколи Кучерявого про нюанси виїзду артистів за кордон та важливість цих виступів. 

Влад Сівак та Микола Кучерявий

Механізм, за словами Миколи та Влада, дуже простий

1. Отримати запрошення від організатора з приймаючої сторони в певній країні. У запрошенні має бути описана мета приїзду (зазвичай це благодійні цілі), умови та дати перебування.

2. Після цього, потрібно написати лист від свого імені. В листі варто вказати всю детальну інформацію. Хто хоче поїхати, з якою метою, в яке місто/країну, з якої по яку дату, через який пункт пропуску планується виїзд та паспортні дані кожного з учасників колективу.

3. Потрібно надіслати лист на імʼя міністра культури щодо сприяння в перетині кордону зазначеною особою. Звернення має бути від його роботодавця і доданий наказ на відрядження за кордон. Додатково — надати офіційні запрошення.

4. Подавати заявку потрібно приблизно за 14 днів до запланованої дати виїзду, через те, що її розгляд займає приблизно тиждень 

5. Запит надіслати на електронну адресу info@mkip.gov.ua і чекати. Прилад звернення:

Як зазначили Влад та Микола, у них не було жодної відмови від Мінкульту щодо виїзду артистів, з якими працюють, за кордон. Тут важливо просто дотримуватись всіх вимог і уважно заповнювати необхідні документи, щоб не втратити час. Влад Сівак влаштовував благодійні концерти гуртів ТНМК, Pianoбой та Kozak System. Всі гурти досить відомі, проте за словами Влада, публічність не впливає на дозвіл від Мінкульту. 

«Навіть менш відомим артистам давали дозвіл на виїзд. Я особисто знаю декілька таких колективів. Тому кількість підписників у Інстаграмі ролі особливої не грає», — зазначив засновник Sivak.Concert agency. 

Концерт Pianoбоя в Кракові. Фото: Макс Лєншин

«Думаю, що можуть артисти будь-які, будь-якого рівня виїхати на благодійні концерти загалом. Адже я знаю навіть студентів філармонії які давали концерти за кордоном. Тому будь-яка людина, яка справді є артистом, яка справді їде підтримати, має якусь місію, ціль за кордоном, наприклад, виступити з благодійністю для людей, може поїхати за кордон, якщо є на те відповідні документи», — додає Микола Кучерявий. 

Такий механізм виїзду вимагає завчасного планування, дуже чіткої логістики та прокачаних навичок кризис-менеджменту. Влад зізнається, що часом очікування відповіді трішки додає нервів. Позаяк дозвіл, як показує практика, приходить в день виїзду. Ніяких спрощених механізмів, для тих, хто виїздить в черговий раз — немає. Щоразу весь процес відбувається заново. 

З проходженням кордону у артистів також особливих проблем не виникало: 

«Я би не сказав, що виникали якісь серйозні проблеми. Загалом все проходить нормально. Але інколи авто відправляють “на яму” і це займає достобіса часу. А він, як правило, обмежений. Особливо, коли ти виїжджаєш у день виступу і кожна хвилина важлива», — розповідає Влад Сівак. 

«Можливо були трішки заминки, але в нас у Україні війна перш за все і ми, наша команда, це все прекрасно розуміємо», — говорить Микола Кучерявий. 

Щодо важливості таких благодійних концертів за кордоном, Влад визначає три пункти: підтримка наших людей за кордоном, популяризація української культури і збір коштів на потреби Збройних Сил України.

Микола також відзначає те, що найважливіший пункт — це збір коштів на підтримку ЗСУ та розповідає, що одного разу на концерті Kalush Orchestra було продано гітару за 10 000 доларів, а за один вечір на двох концертах було зібрано 20 000 доларів. Всі кошти були передані на потреби ЗСУ у різні фонди. 

«По-друге, це важливо українцям за кордоном. Їм важливо відчувати, що в них з Україною є імпульс, така доріжка, хоч вона не досить широка, але оця нитка артистів і наших людей за кордоном, дуже важлива», — додає Микола. 

Kalush Orchestra. Фото: instagram.com/photo_olha

Читайте також: Пошук ідентичності у прифронтових містах. Репортаж із туру «Контур» Корольова і warнякання

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024