Головна
>
Музика
>

Хто такі Nazva, автори ТікТок-хіта «Сіґеле-міґеле» ?

Хто такі Nazva, автори ТікТок-хіта «Сіґеле-міґеле» ?

Готуючи щорічний топ українських альбомів, редакція LiRoom довго не могла визначитися чи додавати туди дебютний повноформатний Nazva однойменного гурту. До топу LP не потрапив, але їх пісня Сіґеле-міґеле стала одним із найбільш сенсаційних треків минулого року. І у ще вчора ноунейм гурту зараз понад 51 тисяча слухачів на Spotify.

Тож ми вирішили розібратися хто такі Nazva та як вони стали популярними. 

Хто це такі? 

Nazva — галицько-донбаський гурт Павла Гоца та Ярослава Яровенка.

Обидва є також учасниками львівського фольк-гурту Joryj Kłoс, який утворився у 2008 році. Спершу Joryj Kłoс заявляли про себе, як електронний проєкт, що використовував українські давні пісні та мотиви, покладені на електронно‑діджейські ритми. Нині ж самі учасники кажуть, що грають повноцінний рок. Але вони продовжують збирати народні пісні й осучаснювати їх. За час існування Joryj Kłoс видав чотири альбоми — Joryj Kłoc (2014), Kobra (2015), Koza (2016) та Kora (2018). Одним із найвідоміших треків гурту є – Siadaj Siadaj.

Крім того, Павло Гоц був директором львівського приватного Дому Культури Nazva, який офіційно зачинився наприкінці грудня 2022 року. Втім ДК продовжує організовувати культурні події у колаборації з іншими закладами.

Nazva, окрім своїх голосів, використовують контрабас, альт, клавіші, скрипку, флор-том, блок флейту. Основою пісень дуету є синтез поезії, цитати та твори класиків, музика та ритми різних народів світу. А свій стиль вони ідентифікують як «альтернативний етноарт хаос». 

Першою піснею, яку дует релізнув на стримінгових палтформах стала Дрімота у 2021 році. Трек був написаний для однойменного показу модельєрки Марії Старчак. На концертах Дрімоту не грають.

Хлопці грали на локальних подіях, а-ля конкурсу «Міс Львів», виступали в «Дзизі», на фестивалі синтезу мистецтв «Воргола» тощо.

Наприкінці 2021 року кількість їх слухачів на Spotify сягала 123 людей.

Гурт однієї пісні?

У червні 2022 року Nazva презентувала лірик-відео на вірш Володимира Бєглова тихо-тихо [словограй]. Двохвилинне відео з непосидючим песиком стало в свій час найпопулярнішою роботою дуету і як результат 25 тисяч переглядів на YouTube. Тихо тихо потрапила у червневий зорепад релізів від LiRoom. 

«У цій колоджазовій колисковій із простими, майже дитячими римами, є дещо тендітне — щось, чого так сильно не вистачає під час війни. Не як ескапізм, але як спроб відчути оце “тихо-тихо», між тривогами та вибухами», — написав музичний журналіст Артем Рісухін. 

Водночас він припускав, що ця пісня може стати єдиною успішною роботою гурту і в цьому їхня проблема. 

Втім, після цього релізу хлопців стало більше в інфопросторі й на сцені. Чи не щотижня вони десь виступали.

Маленьке козенятко і мільйон прослуховувань 

1 грудня 2022 року Nazva презентувала дебютний альбом Nazva. До якого увійшло 9 треків. Серед них — Сіґеле міґеле. В основі пісні вірш «Коляд, коляд, колядниця», а фоновий ритм на контрабасі — інтерпретація треку 50 cent Candy Shop

Щодо самого виразу «сіґеле міґеле», то мовою їдиш це означає «маленьке козенятко». За словами дуету, це щось на кшталт нашої «кози-дерези».

І саме цей трек хлопці намагалися розкрутити в ТікТоці. Павло Гоц під цей звук заливав відео, як перетворюється у Тараса Шевченка й намагався запустити тренд, коли просив підписників позначити друзів з якими вони йдуть колядувати. Втім, ці відео набирали кілька сотень переглядів. 

«У нас є стратегія просування і подальших дій. Ми маємо план на кожен трек з альбому: відеокліпи, лайви, низка тік-токів. Сіґеле міґеле — сезонний трек, тому ми почали пушити саме його ще напередодні дня святого Миколая», розповів у коментарі для LiRoom учасник гурту Павло Гоц.

12 грудня він виклав відео, де разом із дітьми співає Сіґеле міґеле і після цього сніпет завірусився. 

Трек став справжнім різдвяним трендом. За місяць, 12 січня, пісня Сіґеле міґеле посіла перше місце в Shazam, а 19 січня дует відсвяткував 1 мільйон прослуховувань треку на YouTube. В ТікТоці на цей звук, станом на 23 січня, знято майже 55 тисяч відео.

Якщо ж зараз зняти відео з цим треком — швидше за все воно точно потрапить у рекомендації. І якщо раніше гурт впізнавали за треком тихо-тихо, то тепер їх впізнають, як виконавців колядки.

Зараз, за словами Павла Гоца, гурт готує багато нового контенту, а музиканти зосередженні на просуванні альбому. Конкретні дати й плани релізів не розкриває.


Читайте також: Хто такі Tvorchi?

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024