Головна
>
Новини
>

Верховна Рада прийняла закон про підтримку культури. Що він означає?

Верховна Рада прийняла закон про підтримку культури. Що він означає?

16 червня, у Верховній Раді було прийнято закон номер 3377 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв’язку з дією обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)». Розповідаємо, що він означає.

Хто ініціював законопроєкт?

Усього серед ініціаторів закону 19 депутатів – більшість із партії «Слуга Народу», троє із «Європейської солідарності» та по одному представнику партії «За майбутнє», ОПЗЖ та «Батьківщини».  

Зокрема серед ініціаторів – один із головних лобістів декомунізації Володимир В’ятрович, радник РНБО Максим Ткаченко, колишній директор зі зв’язків з державними органами і корпоративної соціальної відповідальності фестивалю Atlas Weekend Олександр Санченко, колишній Міністр у справах сім’ї, молоді та спорті Юрій Павленко, колишній мураліст Гео Лерос, колишній журналіст Микола Княжицький, колишній сценарист Студії «Квартал 95» Олександр Кабанов та колишній директор «Фокус Медіа» Микита Потураєв. 

Повний перелік ініціаторів: 

  • Кравчук Євгенія Михайлівна
  • Потураєв Микита Русланович
  • Нальотов Дмитро Олександрович
  • Боблях Андрій Ростиславович
  • Богуцька Єлізавета Петрівна
  • В’ятрович Володимир Михайлович
  • Кабанов Олександр Євгенійович
  • Княжицький Микола Леонідович
  • Констанкевич Ірина Мирославівна
  • Лерос Гео Багратович
  • Павленко Юрій Олексійович
  • Рябуха Тетяна Василівна
  • Сушко Павло Миколайович
  • Федина Софія Романівна
  • Циба Тетяна Вікторівна
  • Швець Сергій Федорович
  • Санченко Олександр Володимирович
  • Ткаченко Максим Миколайович
  • Абдуллін Олександр Рафкатович

Також цей законопроєкт отримав широку підтримку від теперішнього міністра культури Олександра Ткаченка та президента України Володимира Зеленського.

За законопроєкт проголосувало 373 депутати – жоден не віддав голос проти, 17 депутатів утрималося.

Про що цей законопроєкт?

Законопроєкт №3377 вносить правки до низки вже чинних законів. Прочитати повну версію можна на сайті Верховної Ради України. Розповідаємо головне із закону.

Про кіновиробництво

До кінця 2020-го держава може почати виділяти кошти на розвиток (девелопмент) національних ігрових, анімаційних, документальних, дитячих фільмів, а також телевізійних фільмів і серіалів та фільмів-дебютів. Виробники фільмів, які отримують цю підтримку мають право згодом отримати державну підтримку і на безпосереднє виробництво продукту. Раніше гроші на девелопмент можна було отримати лише через грант УКФ.

Також скасовано державну підтримку кінопрокату, промо, кіноосвіту, архівування та реставрації фільмів. Це означає, що тепер кошти підуть на виробництво кіно, але не будуть розподілятися серед супутніх сфер. Ця норма також буде діяти до 31 грудня 2020-го.

Про книговидавництво та Інститут книги

Розширено перелік грантів у книговидавничій справі. Тепер Інститут книги зможе підтримувати грантами переклад іноземної літератури українською (і навпаки –– видання українських творів іноземними мовами), організацію книжкових виставок, ярмарок, фестивалів тощо. Поки діє карантин або в умовах надзвичайної ситуації чи стану, Український інститут книги також може надавати гранти на підтримку стабільної діяльності видавництв. Низка правок щодо Інституту книги ще будуть визначені Мінкультом, зокрема і ті, що стосуються експертів конкурсного відбору проєктів для Інституту книги.

Про Український культурний фонд та іншу державну допомогу

Розширено коло проєктів, на які будуть видаватися гранти Українського культурного фонду. Якщо раніше вони видавалися лише на створення культурного продукту, блага чи послуги, то тепер підтримуватимуть також внутрішній туризм та креативні індустрії. Також були внесені зміни у виплати експертам УКФ.

Запроваджено державну допомогу за скороченою процедурою для підтримки культури, креативних індустрій, туризму та пам’яток культурної спадщині. Її буде направлено на подолання наслідок коронавірусу.

У фінальному голосуванні скасували знижки на оренду закладів культури, які прийняли раніше. У свою чергу, державні чи комунальні заклади культури можуть надавати платні послуги щодо користування свого майна.

Про радіо та телемовлення

Мовники отримали можливість не виконувати програмну концепцію та інші вимоги закону, зокрема квоти, на період карантину. Поправка дає можливість мовникам повідомити про неможливість виконання вимог та аргументації Нацраді з питань телебачення та радіомовлення. Якщо протягом десяти днів їм не надходить відповідь, то мовники можуть самостійно прийняти рішення.

На час карантину Національна рада з питань телебачення та радіомовлення тимчасово зупиняє усі конкурси. Плюс діяльність Нацради може тепер проводитися у режимі онлайн.

Мовники та провайдери мають змогу відтермінувати строк оплати за видачу й переоформлення ліцензій.

Змінено на постійній основі правила розміщення реклами на радіо – тепер не потрібно в кінці ролику вказувати номер ліцензії, свідоцтва та дозволи. Тобто тепер ніяких нерозбірливих скоромовок наприкінці реклами не буде!


Більше про новий законопроєкт можна дізнатися у великому розборі Детектор Медіа.


Артисти закликали підтримати закон через одну з поправок. Її не прийняли

За день до прийняття закону артисти-члени авторської організації УААСП записали відеозвернення із закликом підтримати поправку №70, ініційовану депутатом Володимиром В’ятровичем. Серед тих, хто звернувся до уряду були Валерій Харчишин (Друга Ріка), Тарас Тополя (Антитіла), Олег Фагот Михайлюта (ТНМК), Дізель (Green Grey), LAMA та інші.

Ця поправка мала на меті врегулювання роялті артистам та підтримку авторського права в Україні. Як заявили артисти, прозора система роялті допоможе не лише артистам, а й українській економіці. Вони стверджують, що прийняття цих правок забезпечило б додатковий дохід артистам, зниження вартості квитків на їхні концерти та вихід України, як країни із високим рівнем піратства, зі списку «301».

Але за поправку №70 так і не проголосували.

Читайте також найцікавіші цитати нового очільника Мінкульту Олександра Ткаченка з його першого програмного інтрев’ю.


Підписуйтеся на нас в ІнстаграміТелеграмі та YouTube. Підтримати проєкт можна тут!

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Анонси
«Темні конячки Нацвідбору»: хто такі Nahaba?
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
10 години тому
Анонси
Хто такий Badwor7h? Розповідаємо про лайнап Пожежі
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
8 Березня, 2024
Кіно
Ukraїner випустив документальний фільм про святкування Маланки на Буковині
Марічка Максимець Марічка Максимець
9 Січня, 2024