Головна
>
Статті
>

Зорепад релізів: найкращі новинки другої половини літа

Зорепад релізів: найкращі новинки другої половини літа

LiRoom LiRoom
7 Вересня, 2018

Ми вспомінаєм цілий тиждень. Багато є балачок та думок. Ждемо коли прийде добра неділя. Танцзал запрошує нас. Сьогодні в клюбі буде зорепад!

Сингли

Зэ Джозерс — Кто же здесь

Катерина Ятель

Після мікстейпу Подуставшая юность, я вирішила уважніше прислухатись до того, що випускають ці «найсміливіші діти провінції». Три нові пісні об’єднані під назвою Кто же здесь виявили, що не дарма. Майбутня платівка Сложные машинные биты — не просто буде цікавим релізом, а й увійде до найкращих альбомів року. Як то кажуть, запам’ятайте ці слова.

Зэ Джозерс постійно викликають бажання повісити на них бирку «новой искренности» (знову ж таки, не оригінального терміну, а сучасного його прочитання у рунеті) та додати їх до одного списку з російськими буераками та пасошами. Я категорично проти такого підходу. Мені здається, що доречніше не проводити паралелі з артистами Росії, а навпаки — підкреслювати створення подібної музики у нас.

То що ж у цих трьох треках такого особливого? Мене вразили два моменти. Перший — пронизливий крик «Кто же здесь». Спробуйте послухати перші дві пісні у темряві, навіть не вслуховуватись у весь інший текст, і ви відчуєте, як по тілу пробігають клішейні мурахи, а в горлі застає ком. Другий — найемоційніша та попри те найліричніша пісня проекту Как быть с тобой. Їх секрет у тому, що вони резонують з емоціями, що відчувають багато молодих людей зараз: нерозуміння свого місця у світі, незнання як будувати комунікацію один з одним, бажання просто когось любити, почуття самотності та страху.


 Ingret — Здесь и сейчас

Катерина Ятель

Три з трьох треків випускниці «Голосу» Інгрет потрапляли до наших підбірок найкращого (попередні тут і тут). Здесь и Сейчас найслабший з того, що вона випускала. Але це не означає, що він поганий. У ньому чутно загравання зі старим альтернативним попом 90-х, він позитивний і недратуючий.

Кожного разу, і сьогодні не виняток, ми підкреслюємо її унікальний вокал, образ дивакуватої мрійниці та жанрову еклектичність. Це цікаво слухати, її музика інтригує та зачаровує. Але якщо Ingret та її продюсерський центр MOZGI Entertainment не визначиться з нішею та не обере напрямок розвитку, то з унікальної співачки, яка має свій погляд на музику, вона перетвориться на полотно невідповідних один до одного фрагментів пазлу.


Lucas Bird – Favorite Season

Артем Рісухін

Гіпнотична ритм-секція та вдале аранжування – новий атмосферний трек Lucas Bird змушує чекати альбому ще дужче. Favorite Season – камерний інді-поп, що розкривається у мелодійності поступово. Майже фрущантівське соло та мелотрон, який нагадує класичну Strawberry fields. Lucas Bird впевнено позичає звідусіль, але вміє залишатись собою. Чудова робота.


Small Depo – Был Замечен (feat. Курган)

Артем Рісухін

Присвячувати пісню відомій особистості – завжди ризик зробити замість омажу кон’юнктурну пошлість. Олег Мітасов – харківська легенда, яка своїми написами на стінах міста у 80-х, наче пророк, провокувала людей на внутрішній діалог. Саме так і Small Depo своїх треком Был Замечен намагаються привернути увагу до культової, трагічної фігури. І це вдається, коли посеред прохідного пост-панку, проникливо читає Курган. Неочікувана колаборація, яка звучить наче відгомін самого Мітасова та його ідей.


Cape Cod — I’m Coming Home (feat. Richard Farrell)

 

Лєра Пірус

Сингл з майбутнього альбому Echoes, записаний у колаборації з ірландським вокалістом Річардом Фереллом (Richard Farrell). Напрочуд вдалий тандем блюзового вокалу і танцювальної музики. Тут і канонічний хаус з домішками диско і соулу. Дуже цікава і якісна композиція, яка змушує пританцьовувати.


Кліпи

Lil Morty — На Курорте

Олексій Бондаренко

Можна висловлювати скільки завгодно скепсису щодо нової школи хіп-хопу та її представників, але ігнорувати той факт, що вони стають героями покоління — не варто. Кількість переглядів простенького, гіперболізованого та навіть наївного кліпу Lil Morty перевищує показники більшості українських інді-гуртів в десятки разів. Скоро юний виконавець збирає клуб «Бінго».

Що стосується самого треку. Він повністю виконує завдання, яке ставить перед собою — запам’ятовується раз і назавжди з першого прослуховування. Тематика банальна. Музика доволі вторинна, але цим зараз живе весь жанр. У будь-якому разі, це перший великий успіх репера, який раніше ховався за спинами то Pharaoh, то Rose 044.


Жадан і Собаки — Кобзон

Олексій Бондаренко

Нехай я не поділяю позицію Жадана щодо квот, Кобзон — це прекрасний приклад саркастичної і точної творчості, яка чітко описує архетипи. Важко не згадати Ленинград при перегляді, а особливо прослуховуванні пісні. Труби, ска-панк, матюки, текст «на злобу дня». Але якщо останні роботи Шнурова б’ють у кон’юнктуру, Жадан продовжує щиро говорити про те, що йому болить, про те, що говорив завжди. Не дарма інтро і аутро кліпу виступає їхня ж пісня Бухло.

Загалом, схоже що Жадан чітко розділив напрямки своєї музичної творчості. Соціальщина й лірика зараз ідуть у Лінію Маннергейма, а веселощі і треш — в Жадан і Собаки. І це, насправді, супер.


Dea — Wild Moon

Олексій Бондаренко

Дебютний кліп Dea — це дещо зовсім нове як для агентства Secret Service, так і для Алана Бадоєва, який зняв це відео. Відвертий закос під 80-і тут виглядає стильним і цікавим. А аранжування – дуже далеке від того, що роблять інші артисти агентства, наприклад Оля Полякова чи Макс Барських.

Алан Бадоев: «Шоу Барских было на 90% сделано украинскими производителями, и это большая гордость»

Коментатори на YouTube вказують на те, що вокал не дуже збігається із аранжуванням, але наразі це не так важливо. Загадкова Dea пішла по стопах Луны, але зробила це дуже по-своєму і в іншому напрямку. Якщо це й справді проект націлений на українську поп-сцену, то це дуже цікавий рух.


dreamdrift — alone

Олексій Бондаренко

Я виявився єдиним в редакції, кому зайшов кліп та пісня dreamdrift. Якщо подивитися об’єктивно, кліп — це доволі низькобюджетна, монотонна та аматорська робота. Проте у цьому відео, як мені здається, мені вдалося вловити атмосферу, яку хотіли передати музиканти. Атмосферу монотонності і безвиході під вельми самобутній саундтрек. Мене зачепило. А чи не це головна мета музичного твору такого характеру?


Panivalkova – Суперхіт (feat. Morphom)

Олексій Бондаренко

Хоча останнім часом доволі важко зрозуміти в якому музичному напрямку рухається гурт Panivalkova, відео на пісню Суперхіт вийшло напрочуд вдалим. Це той кліп, який просто приємно дивитися. Кольори, люди, емоції — все зроблено красиво, яскраво та не банально.


Monatik — Глубоко (feat. Надя Дорофеева)

Катерина Ятель

Якщо чесно, то я вже трошки втомилась після кожного нового синглу Діми Монатіка розповідати про те, що це найкращих хіт-мейкер країни, а після кожного нового кліпу від Таню Муіньо — про неймовірну якість та пропрацьованість картинки. Але з кожним разом ці двоє стрибають вище своєї голови.

Дует Наді Дорофєєвої з Время и Стекло та Діми Монатіка не міг бути прохідним чи не хітовим. Навіть, якби підкачала музика, їх репутація зробила б своє. Цього разу Monatik вражає особливо — у треці постійно змінюється темп та мелодія, а текстові фрагменти перемішані між собою так, що тобі хочеться почути, що буде наступним. Для мене найцікавішим моментом треку є останній фрагмент, в якому Дорофєєва стає русалкою, що хвилює Монатіка. Він, до речі, і найвірусніший.

Щодо відеоряду, то мені здається, що це найкраща робота Таню Муіньо та оператора Нікіти Кузьменко. У ньому добре все — від образів, які підкреслюють настрій певного фрагмента пісні, до хореографії Дениса Стульнікова, від локацій, які до того ж не є бутафорією, до кольорів.


Kadnay — Колискова

Катерина Ятель

Пісня Колискова, якщо чесно, єдиний трек з україномовного альбому Kadnay, який мені не лише запам’ятався, а й сподобався. Тому потайки я сподівалась, що на неї рано чи пізно має з’явитись і кліп. Важко описати мою радість, коли він вийшов, і майже неможливо передати емоції, які в мене викликала поява Катерини Молчанової на екрані.

Я вважаю, що якби у кліпі не знялась Молчанова, то він би і не потрапив до підбірки. На перший погляд — це чергова відеоробота про перше кохання та втечу від реальності. Але саме її присутність створює магію. Якщо ви бачили її фільми «Моя русалка, моя Лореляй» та «Моя бабуся Фані Каплан», то знаєте, що Молчановій вдається поглядом передати одночасно і ніжність, і силу, подібно до того, як літо поєднує в собі сонячне світло з грозами. Це й же настрій вона змогла перенести і до кліпу.


Balaklava Blues — Fire

Артем Рісухін

Україно-канадський дует Balaklava Blues продовжує свій вражаючий аудіо-візуальний цикл, присвячений війні на Донбасі.

FIRE – авторська версія старовинної української обрядової пісні Стріла, в сюжеті якої стріла-блискавка «вбила» «доброго молодця», до тіла якого не може наблизитись жодний з його родичів. Але цей сюжет не є головним меседжем пісні. Метою цього відео є «наблизити глядача до більш глибокого розуміння того, яким жорстоким насправді є обличчя сучасної війни на Донбасі».

Самі автори Марічка та Марко Марчик називають жанр своїх відео «гіпно-колаж»: мікс старих кіно-хронік, військових архівів та радянської анімації. Тут тривожне минуле перероджується в біль теперішніх часів. Balaklava Blues дуже влучні в образах та передачі відчуттів.


Stoned Jesus — Thessalia

Артем Рісухін

У пошуках нового звучання для свого нового альбому Pilgrims, гурт Stoned Jesus доволі глибоко зайшов на територію мейнстріму. Це відчувається, зокрема на таких треках, як Thessalia. І справа навіть не в схожості з Deftones (One Weak) – Stoned Jesus відверто кажуть про джерела натхнення.

Репетативність та невибагливе аранжування зробили першу частину треку максимально доступною. Втім, саме емоційність другої половини, яка знаходить своє відображення у стильному хаосі кліпу – це must see. Карцер з книжкових полиць, руйнування під ню-метал та відчуття клаустрофобії – іронічно, але це наче алегорія на YouTube коменти під новими роботами гурту.


The Hiraeth — Puppet

Артем Рісухін

Незважаючи на всю простоту кліпу, киянам Hiareth вдається знайти чудовий баланс, і у візуальній подачі ідеї (відчай, недосказаність посеред сірих стін), і у суміші пост-хардкору з ню-металом. Матеріал звучить набагато дорослішим за альбом минулої осені. Надрив, чесність та вдалі пошуки свого звучання.


Антитіла — Лови Момент

 

Лєра Пірус

Кліп починається як звичайна літня історія: компанія друзів зі своїми сім’ями відправилась у похід в Карпати, долаючи перешкоди і допомагаючи один одному. Яскрава кольорокорекція, красива картинка, пейзажі полонини об’єднуються в атмосферне відео. Зйомки природи — завжди виграшна тема. Здавалося, ніщо не передбачувало біди, але вийшло не все так просто.

Це найдорожчий кліп Антитіл — своєрідна короткометражка про апокаліпсис, спричинений світовою війною. Він продовжує тему попереднього кліпу TDME та передає естафету наступному — Hello. Загалом, приємна картинка та достатньо зрозумілий, інколи навіть банальний, месседж.


Dakooka — Утопая (feat. Kabaev)

 

Лєра Пірус

Сингл з міні-альбому Форма, який вийшов зі запізненням, у серпні. Це вже другий великий реліз Dakooka за літо.

Якщо не знати, чия пісня та кліп — не відрізнила б від середньостатистичного гурту російської нової хвилі. Але це не означає, що продукт не якісний. Кліп абсолютно передає атмосферу пісні та відповідає своєму часу. Як кажуть: стільно, модно, молодьожно.


Обкладинка: усі фото взяті з фейсбуку гуртів

Незабаром на LiRoom чекайте підбірку найкращих альбомів другої половини літа. А поки можете прочитати «Зорепад релізів» за червень.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Анонси
Хто такий Badwor7h? Розповідаємо про лайнап Пожежі
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
8 Березня, 2024
Кіно
Ukraїner випустив документальний фільм про святкування Маланки на Буковині
Марічка Максимець Марічка Максимець
9 Січня, 2024
Плейлисти
Різдвяно-новорічний плейлист української музики
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
22 Грудня, 2023