Головна
>
Статті
>

5 українських пісень, які стали саундтреками до українського кіно

5 українських пісень, які стали саундтреками до українського кіно

Саундтреки до фільмів – це той компонент, без якого важко уявити більшість стрічок. У багатьох престижних премій – “Оскар”, BAFTA, “Золотий глобус” – існує окрема номінація для найкращих пісень у фільмах і серіалах.  

22-23 вересня пройде другий фестиваль короткого метру “Де кіно. Епізод 2” . У рамках конкурсної програми обирається найкращі роботи у номінаціях “Фільм на мобільний телефон”, “Вебізод”, “Драма”, “Комедія” і “Жахи”. Оскільки до події лишилось рівно 100 днів організаторі фестивалю зібрали п’ять українських пісень, що стали саундтреками до українських фільмів. 

Океан Ельзи – Не йди

Трек Не йди з альбому Без меж (2016) став головною темою драми “Століття Якова”, що вийшла восени минулого року. Екранізація однойменного роману Володимира Лиса про драматичне життя Якова на тлі безперервної зміни політичних етапів в історії України ХХ століття, наразі є у вільному доступі на YouTube.

Ще одним саундтреком “Століття Якова” також стала пісня Христини Соловій Під облачком.

Jamala – Чому квіти мають очі

Сингл Джамали Чому квіти мають очі (2014) став саундтреком до історичної драми “Поводир”. Ба більше саме такою є альтернативна назва фільму. Фільм Олеся Саніна про долю сліпого кобзаря на тлі радянського терору навіть висувався від України на “Оскар”, але так і не ввійшов у шорт-ліст премії. Сама співачка Джамала зіграла одну з центральних ролей у стрічці і виконувала кілька пісень на початку фільму.

> Про музикантів, що пробують себе у кіно читайте у нашій підбірці

Цікавий факт: якщо бути дуже уважним, то серед акторів фільму можна побачити українських письменників Сергія Жадана та Олександра Ірванця.

ONUKA – Vidlik, 19 86

Композиції Vidlik і 19 86 прозвучали у документальній драмі Світлани Усенко “Розщеплені на атоми”, що присвячена річниці Чорнобильської аварії. У документальному фільмі використано архівні кадри та інтерв’ю з очевидцями у сумішші з художньою зйомкою.

Тема Чорнобиля звучала у творчості Нати Жижченко і потім – у грудні минулого року вона спільно з Євгеном Філатовим презентувала документалку (та одноіменний трек) Mainland про ЧАЕС.

Був’є – Закохані

Пісня Закохані була написана Олександром Положинським спеціально для фільму “Жива”. Історико-драматичний фільм розповідає історію дівчини, що переховуючись від МГБ, потрапляє у полон УПА. Картина цікава тим, що з одного боку знята на основі реальних подій, а з іншого – містить у собі елементи містичного та надприродного,

Pianoбой – Вітчизна

Україномовна версія пісні Родина з альбому Не прекращай мечтать стала саундтреком до вже другого у нашій підбірці фільму Світлани Усенко – “Діти перемоги”. Документальний фільм з елементами художньої зйомки розповідає реальні історії шести дітей, що пережили Другу світову війну.


Прийом заявок на участь у фестивалі “Де кіно. Епізод 2” триває. Подробиці на сайті фестивалю.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024