Головна
>
Новини
>

«Цікаве було все» – українські музиканти про Міська Барбару

«Цікаве було все» – українські музиканти про Міська Барбару

LiRoom LiRoom
17 Лютого, 2022

17-го лютого відбудеться концерт на честь легендарного українського рок-музиканта й актора Михайла «Міська» Барбари. На сцені Будинку звукозапису Українського радіо відомі українські співаки виконають кавери на пісні Міська та гурту Мертвий Півень.

Михайло Барбара — уродженець Львова, якого називають одним із засновників українського року. Він був головним солістом рок-гурту Мертвий Півень, а також лідером харківського театру «Арабески». Гурт Мертвий півень записав 13 альбомів і став лауреатом фестивалів «Вивих» та «Червона рута».

На концерті для Міська Барбари виступатимуть: Святослав Вакарчук, Тарас Чубай, ТНМК, Каша Сальцова, ТЕЛЬНЮК: Сестри, Юрко Єфремов, Галина Бреславець, Христина Соловій, СонСови, Юрій Андрухович, Bud’more, Євген Константінич та Мандри. Усі ці виконавці — не просто співаки, що були запрошені організаторами, а друзі, колеги та шанувальники творчості Барбари. Ми поспілкувалися з Юрієм Андруховичем, Кашою Сальцовою, ТНМК і Святославом Вакарчуком щодо впливу Міська Барбари на рок-культуру країни загалом і на вплив його творчості на кожного з цих митців окремо.

Юрій Андрухович — український поет, прозаїк і музикант

На початку своєї кар’єри гурт Мертвий Півень часто створював музику на твори Юрія Андруховича. З 1990 року Юрій Андрухович перестав писати вірші, а потім повернувся до віршописання 1999-го. Відтак з’явилася збірка з іронічною назвою «Пісні для Мертвого Півня» (2004), де містився 31 вірш без жодного натяку на риму. Але мертвим півням згодився і такий варіант версифікації. Ба більше, поет зазначив, що «Пісні Мертвого Півня» стали їхнім найкращим альбомом. Відтоді гурт ще неодноразово співпрацював з Юрієм Андруховичем.

«Цікаве було все. Абсолютно все, що пов’язане з півнями загалом і з Міськом зокрема. Від особистого знайомства на «Червоній Руті» в Запоріжжі (1991) до спільної роботи над альбомом «Made in ЮА» в Харкові (2009). Як бачите, йдеться про цілих 18 років дружби і співпраці. Майже два десятиріччя! За той час вони з юних – а Міськові, коли ми познайомилися, не було і 20 років – стали цілком дорослими, а я з молодого – ще дорослішим. Якщо згадувати пікові моменти, то вони такі. Другий «Вивих» у Львові, де ми разом брали участь у поезоопері «Крайслер Імперіал». Виступ у львівському цирку із прем’єрою альбому «Підземне зоо» (1994). «Століття БуБаБу» того ж року, де неможливо було уявити собі рок-концерт без їхньої участі. Перший спільний виступ за кордоном – у німецькому Нюрнберзі (1995). А львівська «Лялька»? А «Дзиґа»? Багато-багато всього. Місько як вокаліст і фронтмен був завжди в центрі цієї співпраці. І для того, щоби співати пісні, зокрема й на мої слова, він мусив вивчити напам’ять купу моїх віршів. Це такий мій неоплатний борг перед ним. Думаю, він моїх віршів запам’ятав більше, ніж я сам. І я певен, що він любив їх. Уже й після розпаду півнів Місько продовжував працювати з деякими моїми текстами. Він навіть прозові шматки примудрявся співати! І робив це красиво. Пригадую його інтерпретацію «Ялти» з «Лексикону інтимних міст». За словами Світлани, його дружини, Міськове життя обірвалося саме в той період, коли він читав мій роман «Радіо Ніч». Цілком можливо, що в нього вже були якісь плани й на цей текст. Роботу нічного радіоджея він добре знав ще зі львівських 90-х, тобто тема йому близька і зрозуміла. Дуже шкода, що він більше нічого з цим не зробить.

Святослав Вакарчук — український музикант і лідер гурту «Океан Ельзи»

В одному з інтерв’ю Місько Барбара розповідав, що він цінував клуб «Лялька» – центр львівської рок-культури 90-х. Саме там на своїх перших концертах гурт Океан Ельзи переспівував пісню Мертвого Півня, що мала назву Б’ютифул Карпати.

«У 90-ому році, якщо не помиляюся, в палаці Петрушевича (Львівський державний палац естетичного виховання учнівської молоді – ред.) я вперше був на концерті гурту Мертвий Півень. Мені добре запам’яталося, як вони виконували цю пісню, вона мене дуже вразила, і тепер найбільше асоціюється з їхнім гуртом, хоча вони й не грали її так часто в подальшому. Місько був дуже цікавою особистістю, неймовірно крутим фронтменом. За ним було дуже цікаво споглядати. На сцені він справжній актор, у хорошому сенсі цього слова. Клуб «Лялька» — це, без перебільшення, культове місце. Там відбувалося дуже багато концертів, зокрема, перші платні концерти гурту «Океан Ельзи». На двох виступах ми заспівали кавер на пісню гурту Мертвий Півень Б’ютіфул Карпати. До речі, її я також хотів виконати 17-го, однак у моєму хіт-параді все ж таки виграв Ми помрем не в Парижі. Отже, клуб Лялька в мене асоціюється з гуртом Мертвий Півень.

Каша Сальцова (Саша Кольцова) — українська співачка та продюсерка, учасниця гурту «Крихітка»

У 2008 році, після того, як солістка Мертвого Півня Ярина Якуб’як пішла з групи, легендарну пісню Ми помремо не в Парижі разом з Міськом Барбарою виконав гурт Крихітка. Цей фіт став настільки популярним, що після смерті Міська, у соціальних мережах публікувалася величезна кількість відео з мелодією цього дуету.


«Найцікавіше, що мені зовсім не одразу сподобалась ця пісня, як на мене вона була аж надто депресивна, слова Наталі Білоцерківець — це відбиток емоцій не мого покоління, але пісня культова. МП були для нас небожителі — розкуті, нічого не боялись, ні складних текстів, ні експериментів, вони були реально відчайдушними і дуже артовими. Місько був м’яким, але наполегливим, слідував своєму баченню, я заспівала так, як хотів він».

ТНМК – український гурт з хіп-хоп та реп музикою

«Коли нам запропонували взяти участь в цьому триб’юті, одразу згадався трек Холодно — пам’ятаю, як тоді вразив кліп. І взагалі, це був перший галичанський хіп-хоп».

Така кількість зв’язків з Міськом Барбарою свідчить про його величезний вклад в історію української музики. Він був активним та впливовим громадський діячем, який допомагав людям та надихав їх. Відтак, наша місія – гідно вшанувати пам’ять цієї непересічної особистості.

Початок концерту 17 лютого о 19:00. Пряму трансляцію шоу дивіться на фейсбук-сторінках Радіо Промінь, Радіо Культура, UA: Культура, Накипіло, PEN Ukraine, Читомо, Дзеркало тижня, Локальна історія, Твоє місто, Varosh, Рок легенди України та LiRoom.

Авторки: Зоя Іщенко, Дарина Анастасьєва

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024