Головна
>
Статті
>

krapka;KOMA випустили два треки, але вже виступають у Європі. Хто вони такі?

krapka;KOMA випустили два треки, але вже виступають у Європі. Хто вони такі?

Кілька тижнів тому ми попросили вас про допомогу. Ми зібрали плейліст із нових треків артистів, про яких ніколи не писали раніше, попросили вас послухати їх та обрати тих, хто вас зацікавив. Ця рубрика отримала назву «Допомога залу».

Переможців вийшло четверо і матеріали про них вийдуть протягом двох тижнів. Сьогодні ми публікуємо перший з них – про гурт krapka;KOMA


Ми працюємо над тим, щоб створювати більше різноманітного контенту та відкривати нові імена нашим читачам. Підтримайте нас на Патреон, аби ми могли робити це ще краще!


Хто такі krapka;KOMA?

Гурт krapka;KOMA – це дует мультиінструменталісток зі Львова, що утворився у вересні 2019-го. Альона KOMA Коваленко відповідає в ньому за барабани, трубу та клавіші, а Іра Krapka Лобанок – за клавіші, гітару та саундпродакшн. Вони ж обидві виступають і вокалістками проєкту. Дует не поспішає з визначенням жанру, але схиляється до різновидів електронної музики, зокрема даунтемпо. Серед своїх улюблених артистів називають Submotion Orchestra, Radiohead, Yussef Dayes, Alex Vargas та Nubiyan Twist.

Із моменту заснування Альона та Іра випустили два сингли – Asylum та Sweet Distraction. У планах на 2020-й випуск альбому, але через карантин дівчата відклали цю ідею ближче до літа.

Попри нетривалу історію існування krapka;KOMA можуть похвалитися виступами не лише в Україні, а й у Європі – їхній другий живий виступ відбувся у Нідерландах, а у переліку є й чотири концерти в Іспанії.

Що krapka;KOMA доносять слухачам?

«Наші пісні – про внутрішні та зовнішні переживання, як у більшості артистів. Але ми хочемо, щоб після прослуховування музики чи відвідування концерту й пропускання цих емоцій крізь себе, люди відчували піднесений настрій. Так як ми мультиінструменталістки, на сцені у нас відбувається такий самий мультитаскінг і хаос, як і в житті багатьох людей, але ми то, все ж таки, стягуємо та хочемо сподіватись, що надихаємо своїх слухачів.

У свою чергу, нас надихає музика, яку ми слухаємо, технічні інновації в музичній сфері (нові синти, міді-гітари), а ще пропозиції виступів в Європі – тоді й пісні одразу пишуться, і кліпи знімаються. А турбує нас відсутність концертів в Європі найближчі пару місяців»

Про сингл Sweet Distraction

Відео на сингл Sweet Distraction вийшло у січні 2020-го. У його основі танець від хореографок Христини Скорубської та Анни Маляренко. Танець вибрано для кліпу не випадково, пояснюють артистки: «Це саме той візуальний елемент, яким можна якнайточніше передати поняття Sweet Distraction – складно зупинитись, хочеться лишитися на хвилі цього піднесення, забуваючи про все на світі».

  Олексій Бондаренко

Сильна сторона цього гурту – атмосферність. У цих, на перший погляд, простих бітах ховається настрій, який не так просто створити. За двома треками дуже важко оцінити творчість колективу, але вже цього достатньо, щоб уважно слідкувати за ним в майбутньому. У Sweet Distraction складається враження, що дует намагається хапатися одразу за кілька ідей, через це наприкінці треку залишається враження незакінченості. Ламаний ритм, який вривається в кульмінації, збиває із медитативного настрою, у який пісня вводила із самого початку. З іншого боку, не можна не відмітити трубу, яка прекрасно вписалася в аранжування пісні.

Загалом, хочеться почути альбому. Або принаймні мініальбом. А ще, звісно, цікаво було б як ця музика могла звучати українською. Можливо саме krapka;koma поталанить заповнити нішу українського інді електропопу.


Підписуйтеся на нас в ІнстаграміТелеграмі та YouTube. Підтримати проєкт можна тут!

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 години тому
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024