Головна
>
Статті
>

Зорепад релізів: найкращі українські кліпи та пісні лютого

Зорепад релізів: найкращі українські кліпи та пісні лютого

LiRoom LiRoom
12 Березня, 2019

Після не дуже плідного на релізи січня, лютий видав нам достатню кількість кліпів, синглів і альбомів, аби випустити одразу два окремих матеріли. У цьому ми поговоримо про найкращі треки й відео. У нас нові релізи лейблу Masterskaya, артисти, що шукають натхнення у Moderat та JUNGLE, продовження тренду на 90-і та багато іншого.

Кліпи

TVORCHI – Believe

Льоша Бондаренко

На подив сильна, стильна й актуальна у світовому контексті робота. Дует із Тернополя каже, що бюджет кліпу склав всього сто доларів. У такому випадку, TVORCHI повністю відповідають своїй назві. Тут відчувається любов до електроніки на кшталт Moderat. Саме відео відсилає до робіт JUNGLE, а атмосфера – до треків Glass Animals. Це та картинка, яку ми звикли бачити у закордонних музикантів, коли вони знімають в Україні і полюють на атмосферні локації. Тільки цього разу це зробив український гурт у рідному Тернополі.


Dakooka – Стук

Льоша Бондаренко

Найпопулярніший коментар під цим відео: «Ребята, цените и берегите чувака, который отвечает у вас за визуал.. это просто наркотический восторг!». Це правда. Dakooka вдалося вловити свою особисту естетику та триматися її. Вона містить у собі явну ностальгію за 90-ми, крутиться навколо основних почуттів: кохання й відчаю. Головне – не сюжет, а картинка. Через це на це відео приємно дивитися.

Єдине принципово слабке місце у музиці української співачки – це тексти. Аранжування, підхід, стиль – все працює, а тексти поки що ні.


Fontaliza – Амазонка

Льоша Бондаренко

Історію про те, що вокаліст Паша вирішив замінити реальну жінку (а його дівчину й справді грає його дівчина) на штучну можна було зробити або ж дотепною, або ж вульгарною. Fontaliza вдалося зняти смішне й ненапряжне відео, за яким цікаво спостерігати. Кліп має всі ознаки DIY, як і весь останній альбом, але не без продуманих і прискіпливих моментів на кшталт міміки моделі, коли Паша відвертається.

Ну і, головне, після перегляду мені надовго в голові засів приспів, а значить відео виконало свою функцію і додало популярності треку.


KozaRada – Голуби

Льоша Бондаренко

KozaRada в черговий раз вражає нетиповою лірикою, неочікуваними музичними поворотами у треці та проникливим відео. Цього разу співачка розкриває свою сексуальність на фоні старого паркету, який підштовхує нас до алюзій на поп-музику 90-х, та численних джинсів, невід’ємного атрибута пост-радянського періоду. Бенгальські вогники підкреслюють святкову післяноворічну меланхолію треку.


Bloom Twins – Nothing Ever Changes

Льоша Бондаренко

Україно-британські дівчата Bloom Twins винирнули зі світу похмурого електро-попу та записали тендітну, ліричну фортепіанну баладу на два голоси. Просте й стильне відео у приємних тонах зняв Віктор Придувалов. Тут немає нічого зайвого. Хороша пісня, яка залишає приємний посмак та відкриває дует з нової сторони.


Нервы – Самый дорогой человек

Льоша Бондаренко

Завзятості Нервів можна тільки позаздрити. Вони впевнено й рішучо продовжують грати музику, яка зробила їх популярними у той самий 2007. Коли на ностальгії за альтроком нульових виїжджає ціла пачка артистів на чолі з умовною Пошлою Молли, Нервы виглядають вже як вчителі, які приходять і показують як треба.

А треба ось так – в дусі такого популярного тоді емо-року. Якщо грати на природі – то під проливним дощем. Якщо історія про кохання – то на розрив та обов’язково із таким фіналом, щоб хотілося ридати та згадувати перше нещасливе кохання. І, як не дивно, це досі чіпляє. Тому що зроблено якісно і з душею.


Space of Variations – Moonlight

Льоша Бондаренко

Усім, окрім мене, в редакції кліп не сподобався тим, що у ньому гурт чого тільки не намішав. Базово все тримається на стилізації під неонові 90-і: олімпійки, зернистість, хитке лайв-відео, пейзажі міста та бозна-що ще. Мені ж це не замилило око. Як я вже казав у коментарі до відео Fontaliza, кліпові вдалося виконати свою головну місію – звернути увагу на пісню та змусити її запам’ятати. Завдяки цій роботі я переслухав музику Space of Varioation. Мені здається це означає, що у хлопців все вдалося.


Пошлая Молли – Лол

Льоша Бондаренко

Пошлая Молли зловили хвилю і якщо раніше рухалися радше за відчуттями, то зараз осідлали тренд ностальгії за 90-ми та почали його експлуатувати з усіх боків. Лол – це повернення привиду Fall Out Boy у стилі «Назад у майбутнє», ще й з очевидним, але таким очікуваним сюжетом. В еру, коли серіали про підлітків знову в моді, Muse знімає кліпи з косплеєм на Johnny B. Good, а повернення альт-року ось-ось наступить, Пошлая Молли вражають своїм відчуттям актуального. Єдине, що в цьому всьому просідає – це відверто слабкий та не чіпкий приспів.


Lil Batya – SNEG

Катерина Ятель

Не так багато композицій в українській музиці загалом, а в хіп-хопі тим паче, викликають у мене таке сильне почуття солідарності з виконавцем.Напевно його можна було б назвати україномовним міксом Грибов та Кургана. Додаткових компліментів заслуговує і стилістично продумане відео, в якому доречно поєднується іронія над естетикою хіп-хоп культури та якісна картинка. Про те, наскільки серйозно я коментую це відео, судіть самі.


August J – Care \ Star Walk

Лєра Пірус

Хлопціі зняли відео одразу на дві пісні Care та Star Walk, які увійшли до другого ЕР A Long Way to Come Alive, об’єднавши їх одним сюжетом, що, на мою думку, стало цікавим рішенням.

Кліп сприймається скоріше як психоделічна короткометражка з низкою метафор та порівнянь людської природи з тваринною, намаганням занурити глядача у подорож станами людського життя чи/та смерті. І усе це під акомпанемент стилістично та ритмічно різних пісень, які у відео звучать цілісно, як два розділи однієї історії.


TBPOFT – GONE

Лєра Пірус

У цій роботі від TBPOFT, нових представників лейблу Masterskaya, є все: грузинські пейзажі у супроводі крутої пісні, що створює ідеальне поєднання. Своєрідна дань фільму Into the wild. Про внутрішню свободу, досягнення власних висот та вихід із зони комфорту.

Хоча, сюжет кліпу важко назвати оригінальним, але в цій роботі він особливо і не потрібен – картинка служить красивим фоном для досить приємного сінті-попу та не відволікає від нього. Загалом, це пристойне road trip відео з чудовим саундтреком.


Stepan i Meduza – Снежана

Лєра Пірус

Ще одна ода київському нічному життю та 90-м. Але, на відміну від більшості робіт у цьому жанрі, дуету Stepan i Meduza вдалося не перетнути межу примітивності та банальності.

Хлопці створили ідеальне поєднання картинки із піснею – елементи ретровейву відбиваються у відео через відповідну кольорокорекцію, елементи інтер’єру та навіть старий мобільний, які і створюють потрібну атмосферу. Кліп близький київській молоді і круто, що таке культурне явище, яке відбувається навколо Нижньоюрківської, залишиться в історії, в тому числі, завдяки творчості київських музикантів.


Ella – Молодость

Лєра Пірус

Ella – нове ім’я від лейблу Masterskaya. Про належність до Мастерской не складно здогадатися вже з перших нот – настільки у адептів Івана Дорна схоже звучання. Але мені подобається, що лейбл тримає планку і в усіх виконавців крутий музичний продакшен.

Молодость – досить легка хаус-робота, ідеально підійде до початку весни та літніх пляжних вечірок. Кліп передає атмосферу та залишає нотки світлої ностальгії за такими романтичними безсонними літніми ночами.



Сингли

Христина Соловій – Холодно

Льоша Бондаренко

Про оригінал годі й говорити. Холодно – одна за найпроникливіших пісень в українській поп-музиці. Братися за переспів шедевру, який люблять мільйони, – доволі амбітно. Треба віддати належне Христині, якій вдалося зробити це по-своєму, але дуже тендітно і без претензії на перевершення версії ОЕ. А також Мілошу Єлічу, який вкотре продемонстрував талант людини, яка прекрасно вміє працювати із оркестровими аранжуваннями (саме Мілош робив, наприклад, Тихий Океан), а також Павлові Литвиненку, який продовжує крафтувати свій талант як саунд-продюсера. Це Холодно звучить саме як саундтрек, дуже кінематографічно і, судячи з відгуків у мережі, вийшов кращим за фільм.


Anita Avakian – Голос

Льоша Бондаренко

Я чув як Аніта співає наживо – і це дуже красиво. У неї потужний голос і великий потенціал до його використання. Проте, якби ми робили рекапи попереднього сезону «Голосу», її виступ я б розкритикував за занадто манерне і надлишкове виконання. Це відчувається і в її дебютному треці Голос. Так, голос у Аніти безумовно є, але видається, що вона поки не знає як його правильно використати. У будь-якому разі, мені здається, що з неї може вийти велика артистка, тому хочеться почути ще щось.


Zbaraski – Cofein

Льоша Бондаренко

Складається враження, ніби у музикантів із західної України є якесь особливе тяжіння до абстрактного хіп-хопу. Там з’явився один із найталановитіших українських проектів The Cancel, звідти працює крутий бітмейкер DJ Shon. До цього списку можна додати Zbaraski. Його нова робота Cofein – це акуратний, приємний R&B українською, який підійде фоном під будь-яку розслабляючу атмосферу, але й достатньо цікавий, аби в нього вслуховуватися.


Cloudless – Сон

Лєра Пірус

Пісня Сон від київського гурту Cloudless – про світлий смуток. В ній відчуваються нотки Barcelona, The Cinema та ранніх The хх.

Ніжна і спокійна композиція з романтичною, віддаленою гітарою, ніби «з берега моря» (до речі, чудово переплітається з обкладинкою сингла), симфонічними прикрасами та красивими завершальними фортепіанними акордами, які ніби залишають відкритий фінал. Постійне крещендо створює піднесену атмосферу та веде до розв’язки на одному диханні.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Анонси
«Темні конячки Нацвідбору»: хто такі Nahaba?
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
10 години тому
Анонси
Хто такий Badwor7h? Розповідаємо про лайнап Пожежі
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
8 Березня, 2024
Кіно
Ukraїner випустив документальний фільм про святкування Маланки на Буковині
Марічка Максимець Марічка Максимець
9 Січня, 2024