Головна
>
Статті
>

Зорепад релізів. Найцікавіші кліпи та сингли січня

Зорепад релізів. Найцікавіші кліпи та сингли січня

LiRoom LiRoom
6 Лютого, 2020

Повертаємося із нашою улюбленою рубрикою «Зорепад релізів». Січень, традиційно, не найбільш поживний місяць для музичних оглядачів. Музиканти їдуть у відпустку після новорічних свят, майже нічого не випускається, а артисти, які готують великі альбоми, виглядають ледь не самогубцями. Та попри це, все одно знайшлося на що звернути уваги, від великих гуртів на кшталт Kazka до дебюту молодого артиста Влада Гнатенка.

Кліпи

KAZKA — RYZDVYANA (Ой як же було)

Олексій Бондаренко

KAZKA випробовує нові формати. Цей кліп – поєднання традицій нової школи хіп-хопу із українською народною піснею. Навіть дали партію Микиті Будашу, який зачитав куплети. Усе виконано в стилі гангста-кліпів клаудреперів, на кшталт Panda Desiigner, тільки з українським колоритом. Міні-вертеп катається нічним містом.

Аранжування поєднує типові для нової школи звуки TR-808 із сопілкою та народним вокалом (нарешті тріо бек-вокалісток повністю розкривається не тільки на лайвах гурту). Ще один важливий елемент реп-музики, про який подбав гурт, – рефлексія та відсилки до самих себе у тексті. Загалом, це дуже стильна та амбітна робота, яка професійно зроблена зі значною часткою іронії.


alyona alyona – Дикі Танці

 Олексій Бондаренко

alyona alyona вперто тримається свого гіперабсурдного образу і це все ще працює. Кожний кліп стає несподіванкою. Оскільки Альона випускає нові роботи напрочуд часто, якби всі вони були в подібній стилістиці, це б швидко надокучило. Але ні, мало того, що пані Савраненко не знижує планку якості, вона ще й вдало міксує абсурд із ностальгією.

Здавалося б, кому у 2020 році потрібен кліп у стилістиці GTA Vice City. Але це настільки весело, стильно й смішно зроблено, що неможливо не піддатися чарівності цієї роботи. Та й пісня претендує на хіт домашніх вечірок цього року. Вже другий рік alyona alyona виглядає як ледь не найяскравіша артистка України і це вражає.


Олег Скрипка та Христина Соловій – Зима

 Катерина Ятель

Сам сингл – дуже ніжний трек про кохання. Мелодично приємний, із правильно розставленими акцентами. Програш, який виконує Олег Скрипка, певно найкраще, що він робив за останні років п’ять своєї кар’єри. Хоча при першому прослуховуванні рішення співати у два голоси, немов стримуючи вокал Христини Соловій здавалося незрозумілим. Із часом до цього звикаєш. Воно додає інтимності образу співачки.

Найбільша проблема для мене – це кліп. На жаль, відео Зима мені видалося суцільним несмаком. Починаючи із образів виконавців, що не найкращим чином спекулюють на вже звичних для себе амплуа, від яких давно пора відмовитися, закінчуючи танцем маріонеток та дуже попсовим використанням книги про «Красуню та чудовисько». Усе це використовувалося безліч разів і має значно кращі приклади у реалізації.


Karoon – Niyak

 Артем Рісухін

Дебютне відео київського гурту Karoon – це кліп Шредінгера. Він водночас і постіронічний, і сумно-трешовий. Так само, як і зі злощасним котиком, дізнатись це можна тільки подивившись його. «Аллюзия на исчерпавшую себя любовь» – саме так описують купу образів у своєму відео Karoon. Тут і зоряне небо у прямокутнику посеред поля, і сільський гротеск під електронні біти. Своєю атмосферою Niyak нагадує відеороботу гурту БАЛДЬОЖ Толик. Це той момент, коли суперпозиція перетворюється на амбівалентність. А так хочеться, щоб навіть треш та іронію гурти артикулювали чіткіше.


GG ГуляйГород – Весна Красна

 Лєра Пірус

Ця робота викликає відчуття затишку та бажання заварити чаю, загорнувшися в теплу ковдру. Ніжне та ембієнтне аранжування старої колядки Рясна-красна, знайденої в селі Долинівка Гайворонського району Кропивницької області, супроводжується анімаційною історією про обряд водіння кози у сучасному мегаполісі. Добрий кліп, від якого стає тепло на душі.



Сингли

Liquid Hype – The Daydreamer

 Олексій Бондаренко

У цьому треці відчувається незавершеність інструментальних ліній та недовершеність загальної форми. Гітарні соло обриваються на півслові. Палітра інструментів періодично дивує. Але у ньому присутня атмосферність, що, як мені здається, є головним для треку, який одразу так і проситься саундтреком в якесь кіно.


Vlad Gnatenko – Sunny in Jan

 Олексій Бондаренко

Інді-фолк – це дуже просто, на перший погляд. Насправді, таку невигадливу музику не так легко створювати. Потрібно поєднати мінімалізм аранжування із бажаним настроєм та відповідним текстом. Поки що творчість Влада Гнатенка не тягне на ефект «вау». Sunny in Jan – хороша й світла пісня. Але це добрий дебют, за яким може слідувати атмосферний і вражаючий альбом.

> Читайте також: Лейбл WATRA презентував нового артиста – Влада Гнатенка. Хто він такий?


Zetetics – Соль/Сіль

 Катерина Ятель

Цікаво, наскільки мова виконання може змінити вайб пісні. Російська версія автоматично відсилає до умовної Діани Арбеніної чи гурту Fleur. Українська ж додає більш попсового звучання та одразу уявляється ідеальною для талант-шоу. Це дуже цікавий перехід і, що найцікавіше, мені важко однозначно сказати, яка з версій більше подобається мені.

Голос Ліки Бугайової створений для подібних акустичних творів, достатньо простих за структурою, аби не відволікати від тембру. Вона каже, що це «скоріше поезія, покладена на музику». Якщо це так, то я б хотіла чути більше поезії від Zetetics. Цей подвійний сингл звучить цікавіше та самобутніше, ніж увесь альбом 11:11.


Del Cano – Kyiv Metro

 Артем Рісухін

Музичний нарис одеського музиканта Сергія Вовка (аka Del Cano) – ностальгійний саундтрек до київського метро. Навіть без вставок голосу Миколи Петренка, Kyiv Metro прекрасно передає відчуття руху, самотності посеред людної платформи. Постпанкова гітара з омажем The Cure та синт-вейв повністю розчиняють у собі. У треку немає жодного оригінального елементу. Але саме в цьому його краса. Kyiv Metro – це про емоції.


Katya Chilly – За водою

 Лєра Пірус

Катя вирішила зробити прем’єру синглу непомітною для слухача – послухати її можна виключно у Фейсбуці. Логіка такого вчинку мені не зрозуміла, але менш із тим.

Медитативна композиція, яка може грати циклічно, прикрашена звуками хендпана та чудовим автентичним вокалом Каті. Добре збалансовані усі партії – від вокальної, яка ніби лунає здалеку, інструментальної, яка не перетягує на себе увагу, до ритмічної. Ідеальна композиція для того, щоб зупинитися, закрити очі й помедитувати.


Окрім синглів та кліпів, ми також відслухали усі українські альбоми, що вийшли у січні, та обрали чотири, на які радимо звернути увагу. Читайте про них тут.


Підписуйтеся на нас в ІнстаграміТелеграмі та YouTube

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Анонси
«Темні конячки Нацвідбору»: хто такі Nahaba?
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
10 години тому
Анонси
Хто такий Badwor7h? Розповідаємо про лайнап Пожежі
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
8 Березня, 2024
Кіно
Ukraїner випустив документальний фільм про святкування Маланки на Буковині
Марічка Максимець Марічка Максимець
9 Січня, 2024