Головна
>
Література
>

Що почитати: 10 книжкових новинок вересня

Що почитати: 10 книжкових новинок вересня

Роман про львівського археолога, який шукає скарби Довбуша, зображення життя українки, яка бореться за свою ідентичність в СРСР, історія бійця тероборони, який б‘ється з чудовиськами в загоні імені Сковороди, збірка інтерв‘ю про війну та розвінчання міфів про середньовіччя — ділимося книжковими новинками вересня.

«Запал без вигоряння. Як завершити цикл стресу, працювати до сподоби й жити щасливо» | В’ячеслав Халанський
Vivat

У цій книжці український психолог та психотерапевт, представник третьої Віденської школи психотерапії В‘ячеслав Халанський спростовує стереотипи про вигорання. Він розповідає, чому та в кого стається вигорання й радить, як йому запобігти.

«Як зрозуміти, що ви (ваші підлеглі) емоційно вигоріли? Чому нормально зраджувати надії начальника та прохати про допомогу? Де шукати мотивації та щастя під час війни? Відповіді — на цих сторінках. А ваш піковий рівень стресостійкості та психологічного добробуту вже не за горами», — йдеться в описі до книжки.

Придбати книжку можна за посиланням.

«Танго з духами» | Марічка Крижанівська
Видавництво Старого Лева

Це другий роман для дорослих від дитячої письменниці Марічки Крижанівської. Роман розповідає про львівського археолога Лева Ковалевича, який вирушає в Карпати на пошуки скарбів Олекси Довбуша. Із ним також їде художник, який полюбляє випити, співачка вар’єте та її молодший брат-контрабандист. У книжці змальована атмосфера та містицизм Карпат, говір Гуцульщини та історія краю. 

Придбати книжку можна за посиланням.

«Дзвінка. Українка, народжена в СРСР» | Ніна Кур‘ята
Лабораторія

«У вас така гарна українська мова — ви, мабуть, зі Львова?» — цю фразу головна героїня дебютного роману Ніни Кур’яти «Дзвінка» чутиме безліч разів.

Вона зростає у добу пізнього Брєжнєва і початку «перебудови», застає розвал Союзу та дев‘яності, а дорослішає в період Незалежності. 

Ця книжка про те, як народитися й жити українкою в часи СРСР. Мовна дискримінація, радянська пропаганда, упередженість українців з інших регіонів — ці та інші проблеми долає головна героїня книжки. Їй доведеться відстоювати свою ідентичність у зросійзеному середовищі, і в цьому допомагає сім‘я. 

Придбати книжку можна за посиланням.

«Ich möchte додому» | Ігор Перенесієнко
Темпора

Зігмунд виривається з рідного містечка на Полтавщині й переїжджає до Києва. Там, у великій столичній бібліотеці він знайомиться з колишнім футболістом, фанатом «Тоттенгема», і мистецтвознавицею, яка полюбляє гуляти промзоною Рибальського острова. 

«Буття Зігмунда ніби триває в двох вимірах: поступово заповнюється строката мапа місць зустрічей, на які він реагує із сардонічним гумором, водночас тривають пошуки слідів Григорія Сковороди. Коли починається повномасштабна війна, з робочого завдання ці пошуки перетворюються на точку опертя. Два світи поволі переплітаються, а герої, здається, нарешті усвідомлюють, що для них є домом», — йдеться в описі.

Придбати книжку можна за посиланням.

«Як бути досконалим? Правильні відповіді на всі етичні запитання» | Майкл Шур
Vivat

У цій книжці Майкл Шур починає з дуже конкретних і легких запитань на кшталт: «Чи можна бити друга в обличчя?», «Чи варто збрехати подрузі та похвалити її жахливу блузку?», «Чи повертати продуктовий візок з автостоянки в супермаркет?».

Поступово він зачіпає складніші й більш контраверсійні теми.

«Книга буде цікава всім, хто цікавиться етикою, практичною філософією, моральним самовдосконаленням, сучасними етичними дискусіями, шанувальникам телевізійної творчості Майкла Шура, а також широкому колу читачів», — кажуть видавці. 

Придбати книжку можна за посиланням.

«Доба постів і карнавалів» | Стефанія Демчук
Віхола

Стефанія Демчук, стверджує, що середньовіччя не було ані темним, ані диким. У своїй книжці вона розповідає про культуру середньовіччя, кухню, традиції святкувань, виховання дітей і морально-етичні переконання людей у той час. Вона також розповідає, чи насправді діти середньовіччя пили алкоголь і про що йшлося у тогочасних виховних трактатах, у чому люди зізнавалися на сповіді, чим лікувалися і як виглядала тодішня депіляція. 

Придбати книжку можна за посиланням.

«Найстрашніші дні мого життя» | The Reckoning Project 
Човен

Це збірка репортажів медіапроєкту The Reckoning Project, в якій можна знайти свідчення про обстріли вокзалу в Краматорську й торговельного центру у Кременчуці, бомбардування центру Чернігова та пологового будинку в Маріуполі, вивезення українських дітей до Росії, утримання цілого села у шкільному підвалі в Ягідному, переслідування людей і катівні на Херсонщині та Харківщині, окупація ЧАЕС та лікарні на Миколаївщині. 

Журналісти зібрали розповіді очевидців, задокументували воєнні злочини росіян і перетворюють ці історії на докази, які можна використати в судових процесах.

Придбати книжку можна за посиланням.

«Тривожні розмови про перемогу» | Олена Солодовнікова
Vivat

Олена Солодовнікова — українська тележурналістка й редакторка, авторка документальних фільмів, яка з 2014 року займається висвітленням російсько-української війни. 

У цій збірці інтерв‘ю вона досліджує, як повномасштабна війна змінила Україну та світ. В ній вона шукає відповіді на питання: чи доцільно після звірств окупантів вибудовувати дипломатичні відносини з державою-терористом, як впливати на росіян, якщо санкції майже не працюють, яких помилок припустилася світова спільнота тощо.

У книжці є інтерв‘ю з Сергієм Корсунським, Ігорем Осташем, Славенкою Дракулич, Кристиною Курчаб-Редліх, Зазою Буадзе та іншими діячами.

Придбати книжку можна буде згодом.

«Імені Сковороди» | Владислав Івченко
Темпора

Боєць тероборони міста Оклункова Олександр Одіссейович Вишня потрапляє під арешт після дивного інциденту зі стріляниною. 

З камери його приводять на розмову з незнайомими людьми у камуфляжі, які пропонують герою вступити до лав Окремого мобільного загону ментального захисту. Так він стає бійцем, що займається пошуком і знищенням чудовиськ. Загін названий на честь Григорія Сковороди, який був першим відомим українським мисливцем за чудовиськами.

Придбати книжку можна за посиланням.

«Клуб врятованих. Непухнасті історії» | Сашко Дерманський, Тетяна Копитова 
Vivat 

«Кіт Потап не дуже вірив у людей, а ще менше в дива. Собачка Жужа мало не стерла лапки, долаючи кілометри в пошуках безпечного місця. Кінь Оскар боявся заснути, а оленятка дуже лякали гучні звуки».

Герої цієї книжки здолали багато перешкод, але не втратили надії. Це розповіді про дружбу між тваринами й людьми, про віру в перемогу та про вірність, що долає перешкоди. А ще про відповідальність перед тими, хто став невіддільною частиною життя.

Книжка була видана у співпраці з UAnimals, тож 5 гривень від продажу кожного примірника буде спрямовано на порятунок тварин. 

Придбати книжку можна за посиланням.


Читайте також: Що почитати: 12 книжкових новинок серпня

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024