Головна
>
Література
>

Що почитати: 12 книжкових новинок серпня

Що почитати: 12 книжкових новинок серпня

Збірка поезій про мову та війну, комікс про українських міфологічних створінь, щоденники війни, збірка віршів та хронік Володимира Вакуленка, історія становлення українського заходу, пригодницький комікс про борщ та інше — розповідаємо про книжки, які вийшли або вийдуть друком у серпні.

«Скрипниківка» | Сергій Жадан 
Видавництво Meridian Czernowitz

Збірка є своєрідним поетичним щоденником автора. До неї увійшов 51 вірш, написаний до та після повномасштабного вторгнення.

Усі поезії у збірці «поєднані відчуттям мови, яка так болюче зникає, але потім обов’язково повертається». 

Для видавництва Meridian Czernowitz Сергій розповів, що почав писати збірку ще у 2021 році. Тоді він мав «відчуття межі, неминучості й неуникненності всього того, з чим випаде зіткнутися, що слід буде назвати, що так чи інакше вплине на мову». Тому «Скрипниківка» — це збірка про мову і її здатність повертатися й самовідтворюватись, про її вразливість і здатність до опору. 

«Мурашник. Нотатки на манжетах історії Галичини, Буковини та Закарпаття» | Іван Гоменюк
Видавництво «Віхола»

Ця книжка – спроба пізнати історію західних областей України від часів Габсбургів до окупації СРСР. У ній автор досліджує, як змінювалися обриси українського заходу: приєднувались і відділялись ті чи інші землі, змінювались конфесії та мовне середовище, встановлювались диктатури та розвивалось підприємництво.

«Тут перетиналися валки купців та армади королів, сюди стікалися ідеї, тут шукали нафту й золото, звідси втікали за океани в пошуках кращої долі й сюди переселялися заради неї ж. Тут занепадали славетні роди й підносилися сірі та вбогі. Правителі плакали, отримуючи ці землі, й жертвували всім, аби здобути їх. Історія цієї частини нашої країни – яскрава мозаїка, яку неодноразово розбивали на друзки, а потім склеювали знову», — йдеться у синопсисі до книжки.

«Я перетворююсь… Щоденник окупації. Вибрані вірші» | Володимир Вакуленко
Видавництво Vivat

До цієї збірки увійшли записи, які робив Володимир Вакуленко від початку повномасштабного вторгнення. Він писав під час окупації Ізюма та його рідного села Капитолівки на Харківщині і під час викрадення росіянами, коли усвідомлював, що в нього мало шансів вижити. За день до викрадення Володимир приховав щоденник під вишнею на своєму подвір’ї, заповівши батькові: «Коли наші прийдуть — віддаси». Як воно – жити в окупації? Якими стають люди? Що відкривається перед очима та в серці? А сьогодні, у День поезії, в небі привітав мене невеликий журавлиний ключ, і крізь їхнє «курли» ніби чулося: «Усе буде Україна! Я вірю в перемогу!». До книжки увійшли тексти щоденника окупації, вибрана поезія Володимира Вакуленка для дітей і дорослих, а також історії від друзів, колег та очевидців.

«Коротка історія українського борщу» | Євгенія Кузнєцова, Софія Сулій
Видавництво «Видавництво»

За словами Євгенії, ідея видати книжку з‘явилася близько року тому. Тоді дизайнер і видавець Ілля Стронговський запропонував авторці написати комікс про борщ. Ідею вирішили втілити в реальність. Комікс проілюструвала художниця Софія Сулій. Історія вкладена в діалогах і пригодах героїв. Однак, гостросюжетності у коміксі немає.

«Для мене це був перший досвід написання мальописного сценарію і мені дуже сподобалось. Софія Сулій дуже тонко вловила атмосферу осіннього Києва. Там прекрасні кольори й несподівані ілюстраторські рішення. У сценарії я писала: “Отут якби шось таке придумать, щоб воно отак якось зіграло”, — і Софія р-р-раз і придумувала краще, ніж я могла б собі уявити», — ділиться Євгенія Кузнєцова

«Теорія Неймовірності» | Макс Кідрук
Видавництво «Бородатий Тамарин»

Це паперова та однойменна версія радіоблогу, який Кідрук випускав у 2021 році в етері «Українського радіо». Книжка міститиме сімдесят історій на найрізноманітніші теми: від бактерій, що зумовили появу складних форм живого, до неможливості вторгнення на Землю іншопланетян. Книжка «Теорія неймовірності» увійде до серії «Аксолотль». До цієї серії увійдуть книжки, які неможливо віднести до жодної іншої серії. Передзамовити «Теорію Неймовірності» можна буде на початку серпня, а вихід із друку запланований на кінець серпня.

Артбук Український бестіарій
Видавництво Malopus

Це комікс про українських міфологічних істот: мавок, русалок, лісовиків, мар, хух, скарбників, богинок та багатьох інших духів та створінь.

«Усе це наш спадок, який ми маємо віднайти, пізнати самим і зберегти для майбутніх поколінь. Хоч часи цих міфічних істот і відійшли в минуле, пам’ять про них залишилася. І поки ми будемо знати про них, знати, чим жили наші предки — жодна імперія не зможе нав’язати нам своєї “правди”», — йдеться в описі до книжки.

«Перші» | Марія Олекса
Видавництво «Віхола»

Це дебютний роман журналістки Марії Олекси. В ньому авторка розповідає про досвіди, які ніколи не повторяться — перші поцілунки та перше кохання, безмежні мрії та плани на майбутнє. Історія двох юних людей — Равлика та Вла, які зустрілися надто рано, щоб зрозуміти, ким вони можуть стати одне для одного.

«Літній табір, помаранчевий светр, листи та прогулянки старим Києвом. 68 червня, їхнє літо не мало закінчитись ніколи. Але, звісно ж, так не буває», — йдеться в описі.

Герої дорослішають та приймають важливі рішення. Вони помиляються, ростуть, створюють нові місця та сенси, аби одного дня зрештою зрозуміти, куди та за ким вони бігли увесь час.

«Писати війну» | Ганна Улюра 
Видавництво «Темпора»

У цій книжці триває 17 воєн — сучасних, тих, що розгорталися або на зламі століть, або в XXI сторіччі. Авторка пише про твори, які популярні у своїх літературах і описують досвіди, про які «рідко хочеться чути».

«Є потреба порівняти війну, на якій і якою ми живемо, з тими, які лише бачили в кіно чи про які читали в новинах. Про кожну з воєн пишуть і чимало книжок, кожна війна набуває свого звучання, кожен автор виробляє свої смисли й руйнує уявлення про війну як про неперсоніфіковане абстрактне зло», — йдеться у синопсисі. 

«Тільки не гавкай» | Олена Захарченко
Видавництво Vivat

Книжка про зв’язок поколінь, карколомні втечі, неможливі порятунки та доленосні зустрічі. У ній всі персонажі об’єднані спільною війною: лісова лань, акваріумні рибки, приблудні собаки, старий емігрант, колишній військовий, дівчина з Чернігова, чоловік із Києва, молода мама з Харкова, американський журналіст та інші. ця книжка про людей, які бігли в невідомість, але не залишили тих, хто потребував допомоги. Про круговерть життя, де є місце для давнього й нового, смутку й любові.

«Як ти там?» | Анна Гін
Видавництво Vivat

Журналістка, психологиня, блогерка з Харкова Анна Гін ділиться пережитим досвідом. День за днем її думки укладаються в цілісну історію — щоденник першого року повномасштабної війни Росії проти України. Особисту історію доповнюють новинні зведення й пам’ятні моменти. Ракети за вікном, евакуація, втрата найближчих, вірний доберман, нові друзі, розчарування та віднайдені сенси У текстах авторки багато читачів знайдуть себе і навіть відкриють пережиті події по-новому.

«Я не історикиня, не політикиня, не чиновниця. Звичайна людина, яких мільйони. Живу в Харкові й бачу ракети не по телевізору, а з вікна своєї квартири. Я хочу розповісти правду про цю жорстоку й несправедливу війну, яку розв’язала Росія в моїй країні. Друзі, яких розкидало по всьому світу, постійно запитують: “Як ти там?”. Я відповім усім одразу. На сторінках цієї книги», — звертається авторка до читача.

«Ангели в намистах» | Олена Лотоцька
Видавництво Старого Лева

Персонажі оповідань Олени Лотоцької — здебільшого звичайні люди, яких щодня можна перестріти на вулиці. Сусіди, знайомі, колеги по роботі, сучасники й ті, хто були ними ще вчора, позавчора. Проте кожен персонаж — це представник свого часу, певний типаж, узагальнений образ, за яким можна проглянути й упізнати цілу епоху. 

«Повітряна й тривожна книжка» | Ірина Славінська 
Видавництво Vivat

У «Повітряній і тривожній книжці» авторка з позиції власного досвіду описує реалії міста часів війни. Вона осмислює, як «мирні» чи «тилові» регіони мусять адаптуватися до воєнних реалій. У цій книжці йдеться про зміну пріоритетів, відносну безпеку, історичну пам’ять, відчуття дому, міста й людей, які пов’язані між собою. Про те, як війна вкрала в нас спокій, друзів, оселі, але несподівано й позбавила всього зайвого — речей, сподівань, страхів.

«Ми стали відвертішими, різкішими й водночас значно сильнішими. “Як колись” уже ніколи не буде, але точно настане “після перемоги”», — йдеться в описі до книжки.


Читайте також: Що почитати: 10 книжкових новинок липня

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024