Головна
>
Література
>

Що почитати: 10 книжкових новинок липня

Що почитати: 10 книжкових новинок липня

Еротика у творах українських класиків, містична подорож приазовською саваною, путівник революційної доби, історія підприємництва в Україні, драма про сироту з незвичним ім‘ям і закулісся кіновиробництва — розповідаємо про 10 книжок, які вийшли та вийдуть упродовж липня.

«У міста є Я» | Ірина Озимюк
#книголав

Ілюстроване видання для дітей, що розкриває секрети про всі процеси в місті. У 13 розділах Ірина Озимок розповідає про те, як мешканці керують містом, що таке міський бюджет і як він наповнюється, чому тепло треба економити, як не потонути у смітті і чому варто його сортувати, все про різновиди транспорту і коли та чому краще ходити пішки. А ще у книжці є багато фактів про міста у різних куточках світу — де з’явилась перша пішохідна вулиця, в якому місті найстаріше метро, а де найвища будівля і хто подарував Статую Свободи Нью-Йорку та багато інших. Видання інтерактивне — до кожного розділу є завдання, а ще кожен читач може взяти участь у конкурсі малюнків та есе.

«Тутстань. Історія співіснування людини і скелі» | Роман Барабах, Софія Рябчук і Василь Рожко
Видавець Олександр Савчук

Це — розповідь про минувшину древньої твердині в горах із часів Середньовіччя і до сьогодення. З ілюстрованих оповідей читачі дізнаються про побудову фортеці та її розквіт, оборону та занепад і Тустанські скелі зараз. Автори обіцяють познайомити читачів з Білим та Злим Лицарями та занурити їх у пригоди з присмаком історії. 

«Київські адреси Української революції 1917-1921 років» | Ярослав Файзулін, Максим Майоров та Олександр Кучерук 
Видавництво «Комора»

Автори видання зібрали найповніший список адрес та доповнили його ключовими відомостями й цитатами з історичних джерел, що робить книжку насиченою та атмосферною. У цьому путівнику зібрані місця, де були органи влади або важливі організації, де народжувалися, жили і працювали видатні постаті. На цих місцях відбувалися бої, збори і демонстрації. Видання міститиме інтерактивну мапу, яку можна буде відкрити на смартфоні і досліджувати маршрути Української революції в реальному часі.

«Таємна пригода… Антологія української еротичної прози порубіжжя ХІХ–ХХ ст.» | Упорядник Євген Пляскцький
Yakaboo Publishing

Порубіжжя ХІХ–ХХ ст. принесло чимало змін у світову філософію, політику, мистецтво. На зміну віталізму прийшов декаданс, замість реалізму постав модерн, закінчився fin de siecle, і почалося відродження. В українській літературі воно стало кривавим і «розстріляним». Та попри це наші митці намагалися не лише крокувати в ногу із закордонними, неколонізованими колегами, а й дуже часто становили авангард розвитку світових процесів.

Свідченням цього є, зокрема, й твори еротичного змісту, які вийшли з-під пера класиків і світочів української літератури. Як вони кохалися 100 років тому? Точніше, як вони про це писали? Вони творили чуттєву й відверту, почасти інтимну й еротичну прозу. Ці твори українських класиків про пристрасть і бажання увійшли до антології «Таємна пригода».

«Виклик. Шанс. Зміна. Історія Українського підприємництва | Тетяна Водотика
Yakaboo Publishing

Які паралелі між сімейною справою Ельворті й сучасною «Розеткою»? Між новатором Кульженком та SoftServe? Історія українського підприємництва — складна, цікава, звивиста, тривожна і неймовірна. В ній коріння перемог і поразок українських бізнесів XXI століття. Історії та контексти прийнятих десятиліття тому рішень, наче коліщата паротяга, спрямовують нас далі.  

«Земля крилатих» | Ірина Грабовська
Vivat

Друга частина трилогії «Замок з кришталю», середньовічне фентезі меча
і магії.

Янн програв битву за князівство, але не війну. Втім є дещо жахливіше. Єством птаха заволодів жорстокий демон, і тепер друзі його бояться, молода дружина ненавидить, а вороги снують плани. Але чи зможуть бажання демона пересилити любов? Долі держав балансують на линві з амбіцій, упереджень, смертельних образ і магії правителів, одержимих боротьбою за владу. У вирі битв та інтриг кожен крок
може стати фатальним. Тож чи варті чогось правда, честь і дружба у великій грі?

«Як нації відновлюються: досвід Східної Азії» | Сергій Корсунський
Vivat

У книжці зібрані досвід Японії, Республіки Кореї, Китаю та Вʼєтнаму, які повставали й відновлювались після стихійних лих і руйнівних воєн, свідчить: шлях від війни до стійкого миру та порядку можна подолати, якщо нація єдина, а плани відновлення розроблені з урахуванням найкращих світових практик. Країни Східної Азії уже проклали дорогу.

«Щебетала пташечка» | Оксана Кір‘ян
Клуб сімейного дозвілля

Рената — дивне й чудернацьке ім’я, яке дісталося звичайній сільській дівчинці, напівсироті. Вона змушена жити під одним дахом з лихою мачухою. Після школи мачуха з чоловіком наперед визначили її долю: після восьмирічки — робота в колгоспі і, звісно, заміжжя. Та інколи життя несподівано підкидає сюрпризи. Виявляється, вона насправді живе серед чужих людей, а її рідний батько десь у далекій столиці. Чи вдасться їй відшукати його та які випробування підготувала доля цій дівчині з незвичним ім’ям?

«Приазовська савана» | Олексій Вишник
«Темпора»

Підліток Кирило, або просто Кіра, живе в Запоріжжі початку 2000-х. Одного дня він вирушає на пошуки батька, якого не бачив із дитинства. Дорогою на нього чатують містичні леви, здатні захистити або розірвати на місці, стрілянина посеред нічної Хортиці та погоня з несподіваним фіналом. Подорож Приазовською саваною не вимірюється кілометрами, це шлях дорослішання у складних стосунках із сім’єю, переживання першої закоханості, пошуку своєї ідентичності та краси там, де ти народився та виріс.

«Наші королі. Володарі та линастії в історії України (1340-1795)» | Віталій Михайловський
«Темпора»

У цій книжці йдеться про королів та династії від 1340-х і до 1790-х років, підданими яких були наші предки. У першій частині розказано про королів із династії П’ястів, Анжу та Яґеллонів. Друга частина висвітлює історії виборних королів, яких шляхта обирала на елекційних сеймах у Речі Посполитій. У вісімнадцяти нарисах представлено біографії монархів та історії династій у контексті української історії.


Читайте також: Жадан, В‘ятрович, Логвиненко: 11 новинок української літератури

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024