Головна
>
Література
>

Жадан, В‘ятрович, Логвиненко: 11 новинок української літератури

Жадан, В‘ятрович, Логвиненко: 11 новинок української літератури

Нова збірка Жадана, філософські роздуми про життя і смерть, погляд на кохання і культуру через призму літератури, детективна історія про часи Скоропадського та 70 рецептів страв для дітей — знайомимо з літературними новинками від українських авторів.

«З голосних і приголосних» | Василь Махно
Yakaboo Publishing 

Збірка есеїв Василя Махна побудована у вигляді імпровізованої енциклопедії. У ній описані роздуми автора про літературу й тих, хто її творив, про минуле й сьогодення, спотворене війною, про міста й людей, зустрічі з якими залишають спогади. Есеї у збірці розташовані в алфавітному порядку. 

У передмові автор зазначає: «Протягом багатьох років письменник не тільки пише, але й читає. Навіть, не так — спочатку він читає, а згодом починає писати. Читання і писання співіснують як тотожні процеси, між якими присутні взаємозв’язок і суперечності. З часом, коли ти здатен відрізнити небесне письмо від приземленого, вловити музику поетичного синтаксису, збагнути простоту і складність вічних питань, саме тоді твоє читання, за умови, якщо ти письменник, уже виходить на постійне протистояння “твого” і “чужого”».

Василь Махно — український поет, прозаїк, есеїст, перекладач, літературознавець. З 1995 року — член Національної спілки письменників України, учасник літературного гурту «Західний вітер». Кандидат філологічних наук, член міжнародного ПЕН-клубу та член Українського ПЕН.

Придбати книжку можна за посиланням.

«30 віршів про любов і залізницю» | Сергій Жадан
Видавництво Старого Лева

Це поетична ода мандрівці, дорозі та любові, до якої ввійшли поезії Жадана, прямо чи опосередковано пов’язані із залізницею. Тут вокзальна площа приходить у сни, люди, схожі на равликів, сплять на вокзалах і несуть на своїх плечах власні домівки, військові вирушають на Схід боронити країну та повертаються до рідних. Під тихий стук коліс та пізні гудки пасажири рахують засніжені пагорби, сонні долини, заміські будівлі, а заклопотані провідники блукають вагонами й розганяють сновидіння. У передмові до книжки поет написав, що йому завжди було цікаво зібрати свої вірші про залізницю в одну збірку.

Придбати книжку можна за посиланням.

«Дитячі страви» | Євген Клопотенко
#книголав

У книжці зібрано 70 рецептів страв для дітей із простих та доступних продуктів швидко, смачно та корисно. Книжка має на меті навчити дарувати турботу дітям, сформувати гарний смак до правильного та здорового харчування, відкрити різноманіття страв та смаків, а також долучити дітей до спільного готування страви та створення сімейних традицій.

У книжці рецепти поділено на сім розділів: «Сніданки», «Салати», «Перші страви», «Другі страви», «Випічка і десерти», «Перекуси» та «Напої». Кожен розділ доповнений інтерв’ю батьків.

«Це практичні рецепти, які — я переконаний — сподобаються дітям. Я врахував їхні базові вподобання й поміркував, як зможу це розширити, щоб ваша дитина знайомилася з новими смаками й способами приготування та розвивалася через це. Щоб її світ був простим, смачним і без меж. Тому ця книжка стане вашим другом, вашою найбільшою допомогою у випадках, коли вас (чесно) втомило постійно думати, що приготувати дитині, аби їй було смачно», — каже Клопотенко.

Євген Клопотенко — ресторатор, громадський активіст, автор проєкту «Нове Шкільне Харчування», у межах якого створив новий збірник рецептур для навчальних закладів України. Автор книжок: «Зваблення їжею: 70 рецептів, які захочеться готувати», «Зваблення їжею з українським смаком», «Святкові страви».

Придбати книжку можна за посиланням.

«Ерос і Психея. Кохання і культура в Європі» | Володимир Єрмоленко 
Видавництво Старого Лева

Книжка Володимира Єрмоленка побудована як цикл лекцій — із переліком рекомендованої літератури до кожного розділу. Однак видавці запевняють, що книжка сприйматиметься не як академічний текст, а як захопливий роман.

У праці зібрані французькі, німецькі, італійські, британські, австрійські, єврейські та українські тексти. Автор намагається поглянути на українських авторок та авторів (Марко Вовчок, Леся Україн­ка, Володимир Винниченко, Юрій Косач) крізь загальноєвропейські теми, а також торкається європейських сюжетів (образ Мазепи в європейській літературі; творчість Захер-Мазоха), які безпосередньо зачіпають український ґрунт.

Володимир Єрмоленко —  український філософ, есеїст, перекладач, доктор політичних студій та кандидат філософських наук.

Як редактор і перекладач брав участь у проекті видання українською мовою Європейського словника філософій в 5 томах. 2018 року книжка Єрмоленка «Плинні ідеології» була відзначена премією імені Юрія Шевельова, а також стала «Книжкою року-2018». 2021 року ця ж книжка Єрмоленка була відзначена премією Петра Могили. З 2020 року разом з Тетяною Огарковою Володимир Єрмоленко започаткував подкаст Kult, присвячений визначальним епохам в історії культури та культовим авторам, які мали великий вплив на розвиток літератури й культури.

Придбати книжку можна за посиланням.

«Деокупація. Історії опору українців. 2022» | Богдан Логвиненко 
Ukraїner

Це збірка репортажів, що складається з історій українських військових, працівників поліції, волонтерів, партизанів і цивільних мешканців, які пережили окупацію. Репортажі розповідають про понад 20 звільнених міст та сіл на півночі, півдні та сході України. У ній йтиметься про Бучу, Гостомель, Іванків, Тростянець, Суми, Чернігів, Харків, Ізюм, Лиман, Святогірськ, Херсон та інші міста.

Богдан Логвиненко — український журналіст, редактор і телеведучий. Керівник суспільно-культурного мультимедійного проєкту Ukraїner.

Придбати книжку можна за посиланням.

«Дім солі» | Світлана Тараторіна
Vivat

Події в постапокаліптичному фентезійному романі Світлани Тараторіної пов’язані з історією Криму. Спалахи ― катастрофи нез’ясованого характеру ― перетворили колись квітучий півострів Кіммерик на попіл. Дешт ― світ нового порядку. Мешканці землі, яким вдалося вижити, стали засоленими, а з летючої станції «Мати Вітрів» на вимерлий світ дивляться Старші Брати. Один із них, Талавір, отримує завдання розслідувати вбивство, а також знайти Золоту Колиску ― таємничу зброю, розроблену вченим Мамаєм. Та, ступивши на висушену твердь Дешту, він уже не зможе повернутися. Талавір муситиме пройти випробування нищівною правдою, що виявиться страшнішою за гарячий всезнищенний суєр. Солоні гранули на скривавлених пучках древніх богів розкажуть свою історію, історію спопелілого світу.

Світлана Тараторіна — українська письменниця та журналістка, співавторка українського YouTube-проєкту «Фантастичні talk(s)». Лавреатка конкурсів фантастичних оповідань від літературного об’єднання «Зоряна фортеця», журналу «Стос», фестивалю фантастичних оповідань «Брама». Отримала нагороду Chrysalis Award 2019 Європейського товариства наукової фантастики та увійшла до рейтингу 25 найбільш згадуваних у 2018 році письменників України за версією журналу «Фокус».

Придбати книжку можна за посиланням.

«Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну» | Володимир В’ятрович
Ранок

Книжка складається з 45 розділів, кожен із яких розповідає 45 життєво важливих уроків історії, які, за словами автора, слід засвоїти, щоб відстояти незалежність та існування України. У цій праці автор, зокрема, розвінчує спроби зробити епіцентр зла лише на постаті президента країни-агресора. У книжці також є приклади країн, які мали спільну з Україною біду, й окреслено коло міжнародних друзів, які допомагають здолати ворога.

Володимир В’ятрович — український історик, публіцист, політик, громадський діяч, екс-голова  Українського інституту національної пам’яті та голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху. Редактор наукового збірника «Український визвольний рух», автор книжок «Україна. Історія з грифом “Секретно”», «(Не)історичні миті. Нариси про минулі сто років», «Нотатки з кухні переписування історії“» та інших.

Придбати книжку можна за посиланням.

«Лють» | Євген Стеблівський
Фабула

Герої роману — троє колишніх однокласників. Перший разом зі своїм дідусем йде добровольцем до лав ЗСУ. Другий — журналіст і волонтер, який у справах допомоги армії потрапляє до Ірландії. Третій — син дрібного бізнесмена, який свідомо залишається в окупації під Бородянкою. Але поруч із головними героями діють хлопці із ТрО, котрі стали на захист Києва, майстерний мисливець за російськими танками, який веде рахунок знищеної «броні» на десятки, літній бджоляр, який наодинці розстріляв російську ДРГ у тилігульському степу, та багато інших.

У романі використані свідчення учасників оборони «Азовсталі», отримані в режимі реального часу,— і це ще одна вражаюча своєю правдою оповідь про неймовірну відвагу, мужність і стійкість захисників Маріуполя.

Євген Стеблівський — український письменник, журналіст, волонтер. Автор романів «Клич індички», трилогії «Звенигора. Шабля на комісара», «Генерал. Пророцтво Юрка Тютюнника», «Кіборги. Сага про воїнів», «Завтра може не бути» та інших.

Придбати книжку можна за посиланням.

«Фриланс здорової людини» | Тетяна Гонченко
Vivat

У книжці авторка пропонує відповіді на питання «Як порахувати прайс на свої тексти?», «Як не потонути в прокрастинації?», «Як вести переговори із замовниками й не провалювати дедлайни?» та інші. Письменниця провела два десятки інтерв’ю з досвідченими виконавцями та наймачами, щоб вивести формулу комфортного фрилансу. З них вийшла добірка історій і лайфхаків для тих, хто давно мріяв звільнитися в нікуди.

Тетяна Гонченко — фриланс-журналістка та блогерка, авторка телеграм-каналу «Непозбувний книгочитун».

Придбати книжку можна за посиланням.

«Луни» | Пилип Білянський
Темпора

Дебютний роман креативника Пилипа Білянського, який порушує одвічне питання життя і смерті. Головний герой — чи то людина, чи то риба. Відбився від косяка, вигадує собі землю, викидається на берег і намагається йти далі, шукаючи мету. Усе в світі говорить з ним. Море, ліс, люди, речі, будинки. А людей навколо нього щодня дедалі менше, вони зникають невідомо куди. Чи це паранормальний феномен? Чи свідомість героя грає з ним у дивну гру?

Придбати книжку можна за посиланням.

«Ніхто не скаже “Прощавай!”» | Василь Добрянський
Фабула

Події роману відбуваються в листопаді 1918 року — після підписання Комп’єнського перемир’я. Країни Антанти змушують Німеччину вивести її війська з України, й уряд гетьмана Скоропадського залишається сам на сам із більшовицькими бандами та монархічними рухами. 

Саме у цей час до каплиці на вулиці Інститутській, неподалік якої розміщувався гетьманський штаб, уночі хтось підкидає труп босого штабскапітана. На пальці його ноги бирка з написом: «Власність гетьмана Скоропадського». Дивний «подарунок» непокоїть оточення гетьмана та його розвідувальні служби. Певно, тільки колишній капітан київської поліції, досвідчений слідчий Клим Жеграй у змозі розібратися у цьому.

Василь Добрянський — український журналіст та письменник. Член Національної спілки письменників України, політичний діяч. Автор семи романів та п’яти збірок повістей, оповідань, статей, есеїв. Під псевдонімом Борис Крамер видав детективні романи «Справа про страчений одяг», «Пернач полковника Вухналя», «Пастка на полоза» та «Зламані сходи». 

Придбати книжку можна за посиланням.


Читайте також: Що почитати: 7 книжок українських авторів, що вийшли у березні

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024