Головна
>
Новини
>

12 українських подкастів про мистецтво й культуру

12 українських подкастів про мистецтво й культуру

Українська класика, українські митці у світових музеях, стендап, книги незалежної України, джаз, культура в часи війни та багато іншого — зібрали 12 подкастів про культуру й мистецтво і розповідаємо про них. А час, місце та про що саме слухати обирайте самі.

Нотатки з мистецтва

Україноцентричний артподкаст, який є спільним проєктом [esthète] Газети та Радіо Сковорода. Авторка Ія Степанюк розповідає більше про українське мистецтво та все дотичне до нього. Ія — засновниця та головна редакторка [esthète] Газети. Ідея подкасту, в якому можна розказувати, де дивитися, читати й слухати українське мистецтво, виникла давно, бо друкована артперіодика — її хобі. У 20-хвилинних епізодах подкасту можна наслухатися про українські та закордонні артчасописи, букіністичні крамниці, українських митців у світових музеях, поштові марки та український авангард. 

Радимо почати слухати з епізоду «Інтро: букіністичні крамниці, машини часу та українська артперіодика ХХ ст», адже тут Ія також розповідає про те, як мимохіть знайдений журнал про мистецтво 1963-го перетворився у подкаст, який ми слухаємо сьогодні, у 2023-му.  

Слухати: Spotify, Apple Podcasts, SoundCloud

Кохання з другого погляду 

Подкаст про любов до літературної класики, яка могла вам не сподобатись у школі, в університеті чи деінде. Український письменник Мирослав Лаюк перечитує для нас класичні твори та розповідає, як розуміти та сприймати «Іліаду» Гомера, «Пані Боварі» Флобера, «Улюблену» Тоні Моррісон, «Краєвид із піщинкою» Віслави Шимборської et cetera. Кожен епізод триває близько 15 хвилин і нагадує, що класику можна читати просто  так, заради задоволення. 

Цей подкаст як перша поїздка на велосипеді. Якщо ти впав і не спробуєш вдруге — ніколи не дізнаєшся, як класно їздити. Мирослав Лаюк у подкасті на Радіо Культура пропонує спробувати вдруге. Можна почати з епізоду про «Іліаду» Гомера, або ж — із найпривабливішого для вас.

Слухати: Spotify, Apple Podcasts, SoundCloud

Відкритий мікрофон

Прдкаст про культуру сміху, або ж — про український і міжнародний стендап. Творцями та ведучими є головні редактори Vertigo та The Village Україна Юра Поворозник і Ярослав Друзюк. У подкасті говорять про українську комедію, про найкращі українські та закордонні стендап-спешл та просто хороші жарти. 

Радимо почати з прем’єрного епізоду про те, як воно — жартувати під час війни. 

Слухати: Spotify, Apple Podcasts, NV Подкасти

Літературно (не) залежні

Подкаст з’явився у 2021 році, це спільна робота Радіо Сковороди та молодіжного медіа-проєкту Terytoriya.  У центрі — 30 книг за тридцять років незалежності України. Авторка та ведуча Надія Дризицька розповідає про визначні сюжети та їх авторів, починаючи з 1991 року та завершуючи проєкцією майбутнього української літератури. 

Епізодів усього шість і це добрий гайд історією незалежної літератури незалежної України. Краще почати слухати з вашого улюбленого періоду в історії української літератури. Наприклад, з епізоду «Молоді та майбутні: письменники й книги незалежних поколінь»

Слухати: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts

Скажені пси

Великий подкаст головного редактора радіо НВ Олексія Тарасова. Назва подкасту апелює до першої повнометражної стрічки Квентіна Тарантіно «Скажені пси». У подкасті Олексій розповідає про все, що стосується кіно, а героями епізодів є режисери, продюсери та актори. Це подкаст для тих, хто хоче зануритися у кіно та затамувати подих, слухаючи та смакуючи. 

Радимо почати слухати з епізоду із українською драматургинею, режисеркою і сценаристкою (стрічка «Кіборги») Наталією Ворожбит, або ж — із чудового інтерв’ю з режисером кіно Вуді Алленом. 

Слухати: Spotify, Apple Podcasts, NV Подкасти

Акустика Тіней

Великий і цікавий подкаст журналістки Іванки Шкромиди про світову літературу. Суттєвою принадою «Акустики тіней» є його інтермедіальність, адже гостями епізодів стають українські письменники, літературознавці, музиканти, культурні діячі. А в перервах між розмовою про Джека Керуака чи Сильвію Плат звучить трек-лист від музичного редактора подкасту Володимира Гуцула. 

Подкаст був на паузі, але почав виходити знову під час війни. Тому радимо слухати найновіший епізод про богемного класика Генрі Міллера. 

Слухати: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts

Мова джазу з Михайлом Балогом

Український джазовий саксофоніст і автор методик Vedel School Михайло Балог розповідає про джаз та навколоджазове. Тут понад 30 епізодів, де йдеться про важливі події у світі джазової музики та про джазових виконавців. Кожен випуск присвячений окремій персоналії, а впродовж запису, звісно, звучить джаз.

Радимо почати слухати з епізоду про Danilo Perez — одного з найвпливовіших музикантів нашого часу.

Слухати:  Radio Skovoroda

Поміж

Подкаст про культуру під час війни від Поміж Медіа. Разом із героями епізодів ведучі Оля Василець (журналістка та співкураторка подкасту) і Дінара Халілова (журналістка та комунікаційниця) говорять про кіно, музику, літературу, мову, видавництва, журналістику, стендап та інші культурні категорії у період невизначеності та небезпеки, зумовлених війною.

Краще почати з найсвіжішого епізоду з коміком Василем Байдаком « про український стендап, терапевтичну силу гумору, комедію спостережень та КВН як інструмент русифікації»

Слухати: Spotify, Apple Podcasts, NV Подкасти

Взяла і прочитала

Двосезонний подкаст журналістки та літературознавиці Богдани Неборак про різну літературу і те, як вона допомагає краще розуміти себе, світ і його складні явища та поняття. Радимо почати з епізоду про свободу слова та те, як її рефлектує література.

Слухати: Spotify, Apple Podcasts, «Радіо Поділ»

Районна бібліотека ім. Клариси Ліспектор

Подкаст про мистецтво із журналісткою і кінокритикинею Мариною Мойніхан, який створюється за підтримки PEN Ukraine. Старша бібліотекарка та «жриця літератури» Марина Гекторівна розповідає про культове, контроверсійне та зухвале в кіно та літературі. 

Краще почати зі свіжогоепізоду про кінематогрф, як сучасну релігію, макґафіни, та «Нічне кіно» Маріші Пессл. 

Слухати: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts

Kult: Podcast

Великий подкаст від літературознавиці Тетяни Огаркової та філософа Володимира Єрмоленка про ідею культури та її завдання. Це подкаст про культових авторів, культові явища та культові епохи,  а локально — про Пруста, Лесю Українку, Клімта, Сковороду, Ройтбурда, Парфан. 

З початку повномасштабного вторгнення у подкасті культура розглядається крізь призму війни. Тож радимо почати з випуску, присвяченого пам’яті художника Олександра Ройтбурда про культуру у війні. 

Слухати: Spotify, Apple Podcasts, NV Подкасти

Станція 451

Подкаст The Village Ukraine, у якому кіно та література переплітаються, як лінії метро. Автор і ведучий — український письменник і культуролог Олександр Михед. Героями першого сезону ємитці, які творять на межі мистецтв штибу Мартіна МакДони, Маржан Сатрапі, Девіда Кроненберга та Наталки Ворожбит. Персонажами другого сезону є українські літератори, як-от: Михайло Коцюбинський, Тарас Прохасько та Ольга Кобилянська. 

Назва є відсилкою до відомого роману Рея Бредбері «451 градус за Фаренгейтом». У подкасті ведучий Олександр Михед робить спробу врятувати книги та їх історії з пожежі забуття. Тож радимо почати слухати з актуального епізоду про сучасну українську літературу. 

Слухати: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts


Нагадаємо, що раніше разом зі студією подкастів IZONE Media зібрали  подкасти про українську літературу, музику й культуру минулого й сучасності. Читайте за посиланням.

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024