Головна
>
Література
>

15 книжкових новинок для дорослих та дітей

15 книжкових новинок для дорослих та дітей

У 2023 році Український інститут книги провів мистецький конкурс проєктів, спрямованих на випуск книжкової продукції. Загалом надрукували 131 нове видання, загальним накладом 127 000 примірників для українських бібліотек. За умовами конкурсу видавництва можуть робити комерційний додрук, тому більшість цих книжок наразі можна придбати на сайтах видавництв чи у книгарнях.

У цьому короткому дайджесті розповідаємо про 15 новинок. Це книжки про війну, любов, мистецтво, історичні пригоди та українські міти для дорослих та дітей. Усі вони випущені в межах проєкту й з’явилися на полицях книгарень наприкінці 2023 – напочатку 2024 року.

Наразі триває прийом заявок на участь у мистецькому конкурсі на книговидання від УІКу 2024. Дедлайн спливає 4 березня. Деталі тут.

Олександр Меньшов «Я, Фокс та окупація. Щоденник херсонця»

КМ-Букс

Автор книги херсонець, письменник і воїн Олександр Меньшов, який загинув 17 листопада 2023 року на Бахмутському напрямку поблизу села Кліщіївка. «Я, Фокс та окупація. Щоденник херсонця» — піврічний життєпис його родини (та і міста загалом) з дня, коли російські окупанти зайшли у Херсон. У щоденнику відтворено хроніку подій шести місяців у окупації. На сторінках «Я, Фокс і окупація» переплелися особисті думки автора, розповіді його рідні та знайомих, екскурси в минуле міста, проза і поезія… 

Роман Клочко «Невидима битва. Як дисиденти боролися за незалежність України»

Віхола

У книзі українського історика й перекладача йдеться про історію дисидентів, історію українського визвольного руху, що тривав від середини 1950-х до другої половини 1980-х: ОУН і шістдесятники, Іван Дзюба та Левко Лукʼяненко, Василь Стус і Вʼячеслав Чорновіл, протести, арешти й табори. 

Орися Демська «Українська мова. Подорож із Бад Емса до Страсбурга»

Віват

На культурній мапі модерної української мови є дві важливі точки: Бад-Емс, звідки указом намагались переконати світ, що української мови немає, не було і бути не може, і Страсбург — точка, де 21 березня 2022 року українська отримала статус майбутньої офіційної мови Європейського Союзу. Орися Демська розповідає читачеві без фахової філологічної підготовки  про ключові події культурного життєпису мови, які визначили розгортання всього її життєвого шляху від виникнення перших власне українських мовних рис до перетворення на одну з європейських мов. Це опис культурної історії мови в контексті епох, ідей і мовних практик. Доступно про формування української державності і національної ідентичності через мову і завдяки мові. Книжка увійшла до списку «Найкращих українських книжок 2023 року за версією ПЕН».

Євгенія Подобна «Форпост Охтирка»

Фоліо

Мозаїка історій про оборону Охтирки авторства української журналістки, воєнної кореспондентки Євгенії Подобної. Прорвавши державний кордон на Сумщині на світанку 24 лютого 2022 року, росіяни розраховували швидко взяти під контроль Охтирку та просуватися далі в бік Києва. Але місто прийняло бій, вже в перший день зупинило ворога і стало щитом для багатьох українських міст та сіл. Бої за Охтирку тривали близько місяця. Втративши надію захопити місто, росіяни почали нещадно обстрілювати та бомбардувати його. Але Охтирка відчайдушно захищалась і ані дня не була в окупації. Книжка про тих, хто захищав, допомагав, рятував. Та про тих, чиє життя відібрали російські окупанти протягом кінця лютого-березня 2022 року. Книжка увійшла до списку «Найкращих українських книжок 2023 року за версією ПЕН».

Христина Біляковська, Вікторія Середа «Я тебе…Війна. 100 історій кохання»

Віват

Книжка складається з 25 історій про силу кохання під час війни. Воно з’являється попри все й дає силу заради. Тоді можна пережити будь-що: полон, травмування, сотні кілометрів відстані, безсонні ночі. Вік, стать, страх стають просто словами, які не мають жодного значення. Про реальних українок та українців, що зустріли або втратили одне одного під час війни… Історії про весілля після третього побачення, про розпис у лікарні без білої сукні й гостей, про очі-море, у які більше ніколи не зазирнути… Про почуття, що допомагає здолати темряву.

Володимир Рафєєнко «Петрикор — запах землі після дощу»

Видавництво Анетти Антоненко

Роман «Петрикор — запах землі після дощу» проговорює й реалізує у слові травми, які залишає в нас полум’я війни. Але варто перенести цей біль у простір міжлюдського існування — і відкривається можливість лікування душі, відновлення надії на майбутнє, віднаходження світла, яке здатний подарувати нам тільки Інший, своєю добротою, своїм баченням нашої долі, своєю любов’ю. Текст Володимира Рафєєнка допомагає вивести персонажів з глухого кута особистих обставин на рівень певного, хоч іноді занадто абсурдного й карнавального, але все ж таки абсолютно дієвого перетворення гострого болю на світло для того Іншого, який поряд із тобою. Книжка увійшла до списку «Найкращих українських книжок 2023 року за версією ПЕН».

Петро Яценко «Прес, чорнило, три гармати. Пригоди славного мандрівного друкаря Івана Федоровича»

Портал

Художня повість, створена на основі історичних джерел. Оповідь про діяльність, мандри, успіхи й негаразди, батьківство й вибір ідентичності славетного друкаря Івана Федоровича. Хронотоп твору — українські землі XVI століття. Яскравий авторський стиль і гумор допоможуть зануритися в кінематографічні пригоди разом із героями книжки. Книжка увійшла до списку «Найкращих українських книжок 2023 року за версією ПЕН».

Анна Шиманська, Андрій Шиманський «501 факт, який треба знати з історії України»

Видавництво Старого Лева

Цікаві, важливі, часом кумедні, іноді трагічні, а найчастіше — доленосні факти історії України: не всім цим фактам знайшлося місце у шкільних підручниках, але саме завдяки їм історія стає живою і динамічною. Яке українське місто згадує Гомер у своїй «Одіссеї»? Особистим знаком якого князя було зображення сучасного тризуба? Коли вперше в писемних пам’ятках згадано слово «Україна»? А хто з гетьманів був шанувальником кави? Відповіді на ці та інші питання знайдете на сторінках ілюстрованого довідника. Завдяки книжці «501 факт, який треба знати… з історії України» минуле стає ближчим, а сучасне — зрозумілішим.

Уляна Дудок «Побачити сонце. «Криївка — 2022»

Discursus

Захопливий історичний роман Уляни Дудок. Режисер Сергій знімає фільм про життя та боротьбу вояків УПА за сценарієм своєї колишньої дівчини Анни, яка також є виконавицею головної ролі. Вони зустрілись на знімальному майданчику через десять років після завершення стосунків. Тож робота над фільмом покаже, чи охололи їхні почуття насправді. Під час зйомок стрічки група мандрує заходом України і знаходить таємничу карту, створену повстанцями, але… бракує її другої частини. Де ж вона і що зображено на мапі? А в одній із відвіданих криївок висить стара світлина, на якій Анна впізнає… саму себе. Але як таке можливо? Відповіді дівчина шукає у Гданську і Львові. Тим часом Сергій потрапляє на фронт, у саму гущу російсько-української війни. Ці події переплітаються із життям двох закоханих із «лісової» армії — Михайла та Анни, які разом із побратимами виборюють для своєї землі волю. Михайло очолює сотню легендарного куреня «Скажені». Що ж пов’язує цих людей і їхні долі? 

Христя Венгринюк, Євгенія Завалій, Максим Дупешко «Ловці світла: історії українських художників»

Книги ХХІ

Видання для всієї родини, яке розповідає про життєвий шлях і творчість видатних українських митців: Іллі Рєпіна, Архипа Куїнджі, Миколи Пимоненка, Миколи Івасюка, Олександра Мурашка, Георгія Нарбута, Олександра Богомазова, Михайла Бойчука, Казимира Малевича, Катерини Білокур, Никифора Криницького, Тетяни Яблонської, Алли Горської, Марії Примаченко, Олександра Ройтбурда, Івана Марчука, Анатолія Криволапа, — а також демонструє деякі їхні картини із вказівкою, в яких саме українських музеях ті зберігаються. Книжка «Ловці світла: історії українських художників» занурює у світ мистецтва, знайомить із його течіями та виховує естетичне бачення. 

Євгенія Кононенко «Той Божевільний Рік»

Видавництво Анетти Антоненко

Протягом чи не всього 2022 року письменниця Євгенія Кононенко дуже коротко, іноді кількома словами, фіксувала події свого приватного життя й війни в Україні. Бо 24 лютого і місяць по тому лишалася в Києві, поки наприкінці березня не зважилася із невиліковно хворою донькою полишити рідний дім. Страшно лишатися, страшно їхати, запрошення з Франції. Так авторка врешті зупинилася у помешканні подруги-письменниці… Трагедії великої Історії та малого приватного життя переплітаються, надія й розпач зливаються між рядків, та хоча «Той Божевільний Рік» Євгенії Кононенко читається як роман, всі події й перипетії в цій історії справжні. Книжка увійшла до списку «Найкращих українських книжок 2023 року за версією ПЕН».

Ігор Гирич «Сіячі. Українські інтелектуали, які пробудили ідею незалежності»

Кліо

Це збірка з десяти біографій визначних українських істориків-мислителів другої половини ХIХ — початку ХХІ століть, які підготували ідейні основи для здобуття Незалежності нашою державою та  розвивали національну державницьку думку в часах російської окупації України — від Російської імперії до СССР. Автор розповідає про історіософський внесок в українську суспільно-політичну думку Михайла  ГрушевськогоОльґерда Бочковського, В’ячеслава Липинського, Володимира Антоновича, Олександра Кониського, Євгена Чикаленка, Сергія Єфремова, Андрія Жука, Ярослава Дашкевича, Сергія Білоконя.

Катерина Єгорушкіна «Пічка»

Портал

Історія для дітей, в якій центральною є українська піч. У традиційній українській хаті піч мала дуже важливе значення  й виконувала чимало функцій. Її шанували й доглядали, у ній пекли хліб і на ній лікувалися. Навіть коли приходить війна і руйнує все, піч залишається — і довкола неї відроджується життя. Книга увійшла до списку «Найкращих українських книжок 2023 року за версією ПЕН».

Анна Захарук «Хвости. Найперший детектив»

Час Майстрів

Ян ще в дитсадку, тому не може сам ходити всюди, де йому цікаво. Та він має робопса, здатного вирушити будь-куди замість господаря. Цього разу — у гущавину лісу. А там переполох: у ящірки зник хвіст! Що сталося? За справу береться детектив їжак, і робопес стає його помічником. Нумо розслідувати цю справу разом із героями! За записником детектива визначимо, хто з тварин залишив сліди. Також доведеться скласти фоторобот, перемалювавши деталі за описами свідків. А щоб знайти зниклий хвіст, треба розібратися, кому який належить! Щось забагато таємниць! Розплутуючи «хвостату» історію, що трапилася сонячного літнього дня в лісі десь на Поділлі, діти дізнаються про вигляд та характерні особливості тварин, птахів і рослин. Книжка містить доповнену реальність — відео, які «зафільмував» робопес, тож маленькі читачі можуть наочно побачити мешканців лісу в природному середовищі.

Ольга Журенко «Від Змія до Мачухи: українські вірування в міфах і казках»

Основа

У книжці зібрано низку ілюстрованих оповідань, у яких знайомі з дитинства образи українських казок, міфів і легенд постають зовсім у новому світлі. Оповідання демонструють, як через вірування та легенди давні українці фіксували розуміння світобудови і свого місця на Землі. Книжка навчить «розшифровувати» давно відомі образи та символи, цінувати історію свого народу, пишатися його мудрістю, багатющою уявою, шанобливим ставленням до природи, силою, мужністю, винахідливістю.

Нагадуємо, що наразі триває прийом заявок на участь у мистецькому конкурсі на книговидання від УІКу 2024. Дедлайн спливає 4 березня. Деталі тут.


Читайте також: Рекордні наклади, десятки нагород та «романи про життя»: що відомо про письменницю Світлану Талан?

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024