Головна
>
Література
>

Рекордні наклади, десятки нагород та «романи про життя»: що відомо про письменницю Світлану Талан?

Рекордні наклади, десятки нагород та «романи про життя»: що відомо про письменницю Світлану Талан?

У грудні на фестивалі Kyiv Book Weekend видавництво «КСД» презентувало ТОП-10 продажів українських авторів за 2023 рік у видавництві. Лідирує у цьому списку письменниця Світлана Талан — українці придбали понад 9 тисяч примірників її романів. А загальний наклад її книжок обійшов деяких іноземних письменників, зокрема, Агату Крісті, Дена Брауна та Анджея Сапковського. Світлана Талан також є абсолютною лідеркою серед запитів бібліотекарів.

Лірум розповідає хто така Світлана Талан, що підштовхнуло її до написання романів та як про них відгукуються читачі.

Фото: Сєвєродонецьк онлайн

Як сімейні обставини підштовхнули до романів? 

Світлана Талан родом із села Слоут Глухівського району, що на Сумщині. Народилася 1960 року, в сім’ї вчителів. У підлітковому віці працювала позаштатною кореспонденткою в місцевій газеті.

Після закінчення школи вона вступила до Глухівського педагогічного інституту, де згодом працювала вихователькою, а пізніше — вчителькою початкових класів​. До написання романів Світлану Талан підштовхнули сімейні обставини. Ось як розповідала про це авторка в інтерв’ю для «Високого Замку».:

«Колись наша сім’я пережи­вала важкі часи. Я постійно була в поганому настрої. Тоді мій чо­ловік запропонував написа­ти роман. Я була шокована: як це — написати роман? Це ж ве­лика форма — навряд чи в мене вийде. В ту ніч зовсім не спала. Тоді й з’явилось нестерпне ба­жання стати письменником. Я знала, що це буде важко. Але подумала, що навіть якщо на це знадобиться десять років — працюватиму, поки не досягну свого».

Про свою письменницьку діяльність Світлана Талан заявила у 2011 році, коли її роман «Щастя тим, хто йде далі» переміг у конкурсі «Коронація слова», в номінації «Романи». Наступного, 2012 року на цьому ж конкурсі переміг ще один роман авторки — «Не вурдалаки». 

Фото: 06452 — Сайт міста Сєвєродонецька

Більшість творів Світлани Талан написані в жанрі «реальних історій». Принаймні так пише видавництво «КСД», яке опублікувало переважну більшість її романів (за всі роки наклад примірників Талан складає 782 400 одиниць). Про це казала й сама письменниця:

«Мої книги написані за реаль­ними історіями. Часто зводжу в один сюжет кількох людей, які можуть бути не знайомі між собою. Як автор, я маю пра­во поєднати, одружити, роз­лучити героїв… Але у моїх кни­гах відсотків п’ять вигадки, а самі життєві ситуації — справ­жні».

Фото: Бібліотека Солом’янська

У центрі таких «реальних історій» у романах письменниці завжди опиняються жінки. Ось, наприклад, у романі «Помилка» головна героїня порушила давню обіцянку, яку дала подрузі, яка помирає — не подбала про її дітей. За «іронією долі», єдиний син героїні став наркоманом, і вона роздумує, як спокутувати провину. 

А головна героїня роману «Розколоте небо» за будь-яку ціну намагається врятувати дітей в часи колективізації. Цей твір, до слова, став лавреатом спецвідзнаки «Вибір видавців» на «Коронації слова» у 2014 році. А комісія з української літератури Науково-методичної експертизи ДНУ навіть схвалила його до використання в навчальних закладах.

Ще один роман Світлани Талан, «Оголений нерв», розповідає про те, як під час російсько-української війни у 2014 році діти головної героїні опинилися «по різні боки барикад». 

Десятки нагород

У 2015 році цей твір опинився в рейтингу 80 кращих книжок останнього десятиліття, за версією засновниці літературного конкурсу «Зимові читання» та «Літні читання» Оксани Проселкової.

Загалом, починаючи з 2012 року, Світлана Талан щорічно видавала нові романи — іноді, по три-чотири на рік.

Крім українських видавництв, Світлана Талан видавалася в канадському видавництві «Альтаспера». Там, впродовж 2013-2014 років, вийшли її романи російською мовою «Без прошлого», «Сентябрьская весна» та «Гадкий утенок»

«Вікіпедія» наводить багато регалій письменниці — у загальному списку їх майже 40. 

Це і перемоги у міських та всеукраїнських літературних конкурсах, і нагороди від НСТУ, і відзнаки в міжнародних конкурсах. Втім, деякі досягнення авторки сформовані лише на базі вподобань її читачів.

Фото: 06452 — Сайт міста Сєвєродонецька

Наприклад, інформація про те, що два її романи, «Матусин оберіг» та «Букет улюблених квітів» потрапили в десятку кращих книжок сучасності. Відповідного «рейтингу» ми не знайшли в ЗМІ чи офіційних літпорталах, однак відшукали в блозі бібліотеки с.Хорули Ківерцівського району.

Світлана Талан також пише оповідання для дітей, які свого часу ввійшли до електронних збірників «Новорічна казка», «Подарунки від святого Миколая», «Різдвяна казка», «Бачити серцем», «Абетка професій», «Мами просять пам’ятати» та інших.

А крім того, веде свій блог.

Волонтерство

У відкритих джерелах йдеться про те, що Світлана Талан активно займається волонтерством. До повномасштабного вторгнення вона проводила зустрічі з читачами у Сєвєродонецьку та інших містах, спілкувалася з військовослужбовцями, молоддю та школярами, проводила освітні заходи.

Також вона збирала книги для військових, організовувала бібліотеки в зоні бойових дій, відвозила подарунки та зустрічалася з військовими. 

Світлана Талан кафе «Артішок» з Аміною Акуєвою. Фото: Сєвєродонецьк онлайн

Від вересня 2017 року вона була відповідальним секретарем спілки письменників у Луганській області, а з липня 2019 року стала виконуючою обов’язків голови цієї організації, поки не звільнилася за власним бажанням у листопаді 2019 року. 

З вересня 2019 року вона є членом правління Сєвєродонецького міського об’єднання «Просвіта».

«Хто Талан читав, той з мемів не сміявся»

Дізнавшись, що продажі Талан в КСД обійшли Агату Крісті та Дена Брауна, книжковий блогер Вадим Дідик вирішив задля експерименту прочитати роман «Помилка». Враженнями він поділився у своєму телеграм-каналі.

Блогер зауважив, що рушії сюжету у романі Світлани Талан — це нещасні випадки, як-от хвороби, ДТП та смерті або ж збіги обставин.

«Якщо в книзі не відбулось якогось групового зґвалтування, чи якщо хтось не помер від інсульту або хвороби серця у молодому віці, то значить ви просто ще не дочитали розділ, і все буде», — каже Дідик.

І хоча авторка глибоко розкриває персонажів, вони переважно нещасні. 

Фото: 06452 — Сайт міста Сєвєродонецька

А ще, Вадим Дідик відзначив стиль написання, який, на його думку, «кращий, ніж у багатьох українських молодих авторів». А сюжет, разом з роздумами, динамікою та психологією, «виглядає доволі життєво і реалістично». Він також звернув увагу на гостросоціальну тематику, подану в романі. Втім, за оригінальністю книжка радше нагадала йому телешоу:

«Це і сімейні мелодрами, і інші шоу/серіали на ТВ. Таке відчуття, що знаєш ці історії, в 90-х чув, або читав десь у “Сільських вістях”, чи хтось зі знайомих батьків щось таке розповідав колись». 

Блогер підсумовує, що все ж, у романі дуже багато «темряви й депресії», і що під час читання йому «хотілося покинути світ, у якому відбуваються події»:

«Більше (мабуть) мемів не буде про це, бо перефразовуючи класику “хто Талан читав, той з мемів не сміявся”. У мене вийшла оцінка 2,8/5. При цьому я розумію, що це дуже цікава та життєва література для багатьох людей, особливо старшого покоління».

Своїми враженнями від романів Талан ділилися й інші оглядачі. Наприклад, письменниця та журналістка Ольга Лілік відгукувалася про роман «Розколоте небо»:

«Особливо реалістично й достовірно Світлана Талан описує період Голодомору: як люди ховали мінімальні запаси харчів у свіжих могилах, як матері віддавали дітей до дитячих притулків, щоб ті мали шанс вижити, як дівчинка помирає з погризеною власною ручкою в ротику… Ці описи вражають і змушують замислитися про життєвий вибір кожної людини, про парадоксальність людської долі, про те, що людина є лише піщинкою під колісницею історії…».

Загалом, відгуки читачів, які ми знайшли на сайтах видавництв, щодо творчості Світлани Талан дуже різні. 

Комусь її романи в жанрі «реальних історій» відгукуються та «читаються за одну мить». Дехто вважає, що ранні твори авторки були кращими, а наступні ставали «нуднішими й нуднішими». Деякі читачі звертають увагу на схожість творів з «дешевими серіалами» та обкладинки у такому ж стилі. Та при цьому, поважають її за життєву позицію та продуктивність.


Читайте також: Оксана Забужко увійшла до складу журі основного конкурсу Берлінського міжнародного кінофестивалю

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024