Головна
>
Кіно
>

Куди піти в Києві та Львові 24–25 вересня?

Куди піти в Києві та Львові 24–25 вересня?

Благодійні мистецькі заходи від «Стрічкоткацької» та Party Dealers, дебютний виступ Tar у Львові, Мангеттенський фестиваль короткометражних фільмів, купа виставок та інше — зібрали найцікавіші події цих вихідних.

Київ

Благодійний мистецький захід «На Часі»

Захід від ГО «Стрічкоткацька» для підтримки українського мистецтва.

Сучасне українське мистецтво потребує більшої уваги, щоб мати змогу розширюватись та розвиватись далі, кажуть організатори. Тому свій прийдешній захід вони присвятили темі його саппорту. Разом з діячами культури будуть обговорювати, чому це важливо та як кожен з нас може посприяти збільшенню значущості українського мистецтва під час війни.

У програмі: концертні виступи, сучасне мистецтво, лекції та дискусії, диджей-сети, їжа та напої, мистецький ярмарок і ринок вуличного стилю.

Коли: 24 вересня з 12:00
Де: Стрічкоткацька фабрика, вул. Нижньоюрківська, 31
Вхід: ціна квитка до 23.09 — 450 грн, на вході — 600 грн

Благодійний музичний захід «Юність 5»

Цьогоріч івент-агенція Party Dealers не робитиме «Юність» у форматі туси до ранку, але разом із фондом Art Saved Life проведе благодійний музичний захід. Усі кошти з нього підуть на потреби ЗСУ та допомогу цивільному населенню.

У лайн-апі зазначають локальних диджеїв, українських хіп-хоп виконавців та secret guest. Ознайомитися можна в інстаграмі Party Dealers.

Коли: 24 вересня 16:00–21:30
Де: Мала Опера, вул. Дегтярівська, 5
Вхід: квиток ​​— 300 грн

Pop-up від etchingroom1

«Щербенко Арт Центр» і студія графіки etchingroom1 запрошують на осінній pop-up. 

У межах проєкту etchingroom1: Temporary Studio арт-центр надав художницям Крістіні Ярош та Анні Ходьковій тимчасове приміщення для студії. Отож відвідувачі можуть побачити процес сторення їхніх робіт зсередини, а разом з тим і придбати їх. На заході в суботу можна буде ще послухати вініл, поспілкуватися та купити мерч студії.

Коли: 24 вересня 16:00–20:00
Де: «Щербенко Арт Центр», вул. Михайлівська, 22В
Вхід: вільний

Благодійний фест «Веган Вікенд»

Бар «Хвильовий» та ГО «Кожна Тварина» проведуть фест, мета якого — зібрати кошти на веганські пайки для ЗСУ.

Захід організовують, аби привернути увагу до теми веганства та війни.

«Сьогодні на фронті сотні, а то й тисячі веганів і веганок захищають нас з вами пліч-о-пліч з іншими бійцями та бійчинями. Але проблема забезпечення веганським раціоном армії все ще не вирішена», — наголошують у «Хвильовий».

У програмі: лекторій «Веганство та армія» (+ зустріч з військовим-веганом), стендап за участі Антона Тимошенка, аукціон з крутими лотами (серед яких — військові «артефакти»), диджей-сет, протягом всієї події — ярмарок, виставки, тату-студія, веганська їжа.

Коли: 25 вересня 14:00–21:00
Де: «Хвильовий», вул. Верхній Вал, 18
Вхід: квиток-донат на будь-яку суму

Виступ Blooms Corda

Гурт Blooms Corda зіграє акустичний концерт на терасі закладу BGRN.

Хлопці виступлять у скороченому складі. Обіцяють зіграти кілька нових пісень та ті, які рідко можна було почути на виступах повного складу. 

Концерт відбудеться в рамках серії благодійних подій від фонду Musicians Defend Ukraine, який забезпечує музикантів на фронті всім необхідним. 

Коли: 25 вересня о 18:00
Де: BGRN, Андріївський узвіз, 36
Вхід: квиток — 250 грн

Групова виставка «Коли віра зрушує гори»

У PinchukArtCentre триває масштабна виставка, підготовлена у партнерстві з антверпенським Музеєм сучасного мистецтва М НКА і фламандським урядом.

Для експозиції надали понад 40 творів іноземних художниць та художників з колекції M HKA/Фламандської спільноти. Попри те, що роботи не можуть бути застрахованими від усіх ризиків, спричинених війною, вони прийняли рішення виділити власні ресурси та тимчасово надати значну частину своєї культурної спадщини задля підтримки України.

В експозиції твори з бельгійської колекції вступають у діалог із роботами українських митців та мисткинь, більшість яких була створена під час війни. Виставка спонукає відчувати, розмірковувати та рефлексувати поза межами негайних викликів війни.

Детальніше про виставку.

Коли: 24–25 вересня 12:00–20:00
Де: PinchukArtCentre, вул. Велика Васильківська/Басейна, 1/3–2
Вхід: вільний

Виставка «Живу одним днем»

Перший проєкт галереї «Хлібзавод» після повномасштабного вторгнення.

Виставку присвятили руйнуванням, спричиненими не тільки воєнними діями, але також логічними, в умовах активної фази війни, процесами декомунізації й деколонізації. Метою виставки є бажання зафіксувати мінливе сьогодення, момент, коли кожен так чи інакше існує у невизначеності, перебуває у процесі деконструкції попередніх переконань, звичок і звичаїв, переосмислює цінності.

У проєкті беруть участь: Михайло Алексеєнко, Єгор Анцигін, Максим Гончар, Євген Коршунов, Євген Штейн.

Коли: 24–25 вересня
Де: «Хлібзавод», вул. Кудрявська, 47
Вхід: вільний

Виставка «Марія Примаченко. Врятоване»

У культурно-діловому центрі «Український дім» триває виставка робіт Марії Примаченко — української художниці, яка працювала в жанрі «наївного мистецтва».

Виставляють 14 робіт мисткині, які врятували в Іванківському історико-краєзнавчому музеї під час російського вторгнення.

У межах проєкту також презентували ідеї щодо відновлення музею в Іванкові та створення мистецької резиденції в селі Болотня, де зберігся будинок видатної української художниці.

Коли: 24–25 вересня
Де: «Український дім», вул. Хрещатик, 2
Вхід: квиток — 50 грн

«Мангеттенський фестиваль — 2022»

У кінотеатрі «Жовтень» стартував 25-й ювілейний Мангеттенський фестиваль короткометражних фільмів.

До програми найбільшого інтерактивного кінофестивалю ввійшло десять стрічок. Українці вже вшістнадцяте приєднуються до глядачів у всьому світі та беруть участь у голосуванні за переможців.

Кожен і кожна, хто долучається до перегляду, автоматично входять у велике міжнародне журі — саме глядачі обирають найкращу короткометражку року, проголосувавши на сайті «Артхаус Трафік». Переможців оголосять у жовтні 2022 року на сайті фестивалю.

Коли: 24–25 вересня
Де: «Жовтень», вул. Костянтинівська, 26
Вхід: квитки від 65 грн

Львів

Виступ Tar

У Домі Культури Nazva свій сольний концерт зіграє Tar.

Що каже про подію сам артист:

«Дуже хотів би розділити час з людьми, яких надихаю та які надихають мене. Це буде дійсно музичний вечір: треп, r&b, соул й просто приємний реп. Взагалі мені є, що сказати, а вам буде, що послухати».

Коли: 24 вересня о 19:00
Де: ДК Nazva, вул. Яблонської (Заводська), 31
Вхід: передпродаж квитків за 200 грн, у день події — 300 грн

Лекція «Українськість архітектури»

У Львівському муніципальному мистецькому центрі відбудеться лекція про українську ідентичність в архітектурі. Прочитає її Антон Проненко — художник та дослідник мистецтва і культури, автор освітніх програм та кураторських проєктів.

Головне питання лекції — де шукати ознаки української ідентичності серед  архітектурної та дизайнерської спадщини нашого минулого? Лекція покликана запустити пошуки підходів до втілення українськості в архітектурі та дизайні, їх оновлення та критичне переосмислення.

Коли: 24 вересня о 18:00
Де: Львівський муніципальний мистецький центр, вул. Стефаника, 11
Вхід: за реєстрацією

Лекція «Культура на закинутих будівлях»

Ще одна лекція у Львівському муніципальному мистецькому центрі — про феномен закинутих будівель Луганської області. Лектор — житель Лисичанська та засновник експериментального виставкового простору «Гарелея Неотодрешь».

Організатори зазначають, ​​«заброшки» — це значна частина життя мешканців регіону, бо вони бачилі їх майже кожного дня. Коли локальна культура у Луганській області почала стрімко ровзиватись, більшість проєктів так чи інакше працювали із закинутими будівлями, бо вони складали велику частину міського простору. Лектор розкаже про те, якою була сучасна культура Луганської області до початку повномасштабної війни в Україні, а також — про численні закинуті об’єкти регіону, які тісно пов’язані з культурним життям міст Луганщини.

Коли: 25 вересня о 16:00
Де: Львівський муніципальний мистецький центр, вул. Стефаника, 11
Вхід: за реєстрацією

Виставка «Вівтар небесного воїнства» Альбіни Ялози

Виставка художниці Альбіни Ялози у Музеї народної архітектури та побуту.

Мисткиня вже багато років працює зі сакральною тематикою. У її виставці йдеться про метафоричне поняття «небесного війська». Мисткиня візуалізує та проводить паралелі між ангельськими чинами та сучасними українськими воїнами, волонтерами, добровольцями — з усіма тими, хто стоїть на захисті правди та волі України.

Коли: 24–25 вересня 10:00–18:00
Де: Музей народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького, вул. Чернеча Гора, 1
Вхід: квиток — 70 грн

Виставка онлайн-архіву персональних історій «14-8-22»

«14-8-22» — онлайн-архів персональних історій жителів Луганської та Донецької областей, арт-рефлексій та спогадів про війну росії проти України. Проєкт створила команда «Гарелеї Неотодрешь», яка на 90% складається з жителів Луганської та Донецької областей.

На виставці у Львівському муніципальному мистецькому центрі — роботи та спогади молодих митців за жителем з Луганської та Донецької областей, разом з їхніми особистими історіями переживання війни.

Детальніше про проєкт.

Коли: 24–25 вересня 10:00–21:00
Де: Львівський муніципальний мистецький центр, вул. Стефаника, 11
Вхід: вільний

Виставка «Андрій Роїк. Голос»

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на персональну виставку Андрія Роїка, яка проходить у ХММ Олени Кульчицької.

У межах проєкту представляють великоформатні живописні роботи та графічні рисунки. Автор працює зі зображенням людського тіла в різних його виглядах.

Як пояснює митець, виставка є спробою зафіксувати теперішній час як внутрішній конфлікт і нагадування про мирне минуле, з яким майбутнє не готове вступати в діалог.

Експозиція має інтерактивний елемент — скетчбук із рисунками, які автор створив після початку повномасштабного вторгнення. Відвідувачі матимуть змогу переглянути його оцифровану версію.

Коли: 24–25 вересня 10:00–17:00
Де: ХММ Олени Кульчицької, вул. Листопадового Чину, 7
Вхід: загальний квиток

«Мангеттенський фестиваль — 2022»

Той самий фестиваль короткометражних фільмів, але у Львові. У кінотеатрі Multiplex Spartak можна так само переглянути програму Мангеттенського фестивалю, а потім проголосувати за найкращий фільм на сайті «Артхаус Трафік».

Із програмою можна ознайомитися на сайті кінотеатру. А переможців оголосять у жовтні тут.

Коли: 24–25 вересня
Де: кінотеатр Multiplex Spartak, вул. Гетьмана Мазепи, 1Б
Вхід: квитки від 130 грн


Читайте також: Відео дня: дивимося відео на пісню Latexfauna «Cherkaschyna»

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024