Головна
>
Кіно
>

5 книжок та один фільм про німецько-радянську війну 

5 книжок та один фільм про німецько-радянську війну 

22 червня 1941 року нацистська Німеччина за підтримки союзників напала на ще одного «вчорашнього» союзника — СРСР. Цим розпочалася німецько-радянська війна — одна з найкривавіших і наймасштабніших воєнних кампаній Другої світової, яка принесла численні трагедії на українську землю. 

Сучасний російський режим використовує цей період в історії у своїй пропагандистській машині, постійно перекручуючи та міфологізуючи реальні історичні факти. Разом з Українським інститутом національної пам’яті зібрали п’ять книжок та один фільм, які варто почитати та подивитися про німецько-радянську війну. 

«Україна в огні», Олександр Довженко

Хоч кіноповість Олександра Довженка — це художній твір, однак там добре зображено атмосферу та буденність українських селян в роки німецько-радянської війни. Чудовий вибір, щоб накреслити контури та уявлення про життя в той час. 

«Рокада», Олена Стяжкіна

Книга відомої історикині Олени Стяжкіної складається з чотирьох історичних нарисів, в яких вона розмірковує про важливість «українського погляду» на історієписання Другої світової війни. Історикиня пише про важливість коректності термінології, порівнює нацистський та більшовицький окупаційний режими, розповідає про радянську підготовку до війни та те, як СРСР трансформовувався у ще один варіант Російської імперії. 

«Гітлер і Сталін. Тирани і Друга світова війна», Лоренс Ріс 

Велике дослідження британського історика Лоренс Ріс про стосунки між двома найкривавшими тиранами у світі — лідером нацистського Третього Райху Адольфом Гітлером та комуністичного СРСР — Йосипом Сталіним. Для створення максимально детального та точного портрету Ліс протягом 30 (!) років опитувала різних очевидців Другої світової, які так чи інакше перетиналися з Гітлером чи Сталіним. 

«Книга Друга світова. Непридумані історії. (Не) наша, жива, інша», Вахтанг Кіпіані 

Величезний збірник спогадів та історій простих українців, які пережили Другу світову війну. Книжка розповідає про радянську окупацію західних областей України, про роки німецько-радянської війни, примусові роботи, концтабори та геноцид. Все це — очима очевидців цих подій — звичайних людей, що потрапили в жорна історії. 

«Війна і міф»

Колектив українських істориків чітко та структуровано розбирає 50 головних міфів про Другу світову, які створила радянська чи російська пропаганда. 

«Чому я живий», режисер Віллен Новак

Трагічна воєнна драма про Маріуполь у Другій світовій війні. Процвітаюче портове місто з його багатонаціональним населенням, де пліч-о-пліч живуть українці, євреї, греки та інші з приходом нацистської окупації перетворюється на антиутопічне пекло наповнена зрадами, масовими вбивствами та іншими жахами війни. Лише людяність здатна допомогти пройти всі випробування героям фільму. Найбільш жахливе у цій стрічці, що зараз події фільму у Маріуполі повторюються, однак замість нацистів, місто окупували рашисти.  


Читайте також: Жадан, В‘ятрович, Логвиненко: 11 новинок української літератури

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024