Головна
>
Література
>

Історія українського Різдва, розповідь про дорослішання, збірка Максима Кривцова та інше: 9 книжок, які вийшли у січні

Історія українського Різдва, розповідь про дорослішання, збірка Максима Кривцова та інше: 9 книжок, які вийшли у січні

Перша і єдина збірка загиблого поета й військовослужбовця Максима Кривцова «Вірші з бійниці», історія українського «Шиндлера», збірка всіх віршів Сергія Жадана, розповідь про реалії роботи українських медиків, дослідження українських новорічно-різдвяних традицій та інше — розповідаємо про книжки, які вийшли у січні.

«Вірші з бійниці» | Максим Кривцов
Наш Формат

Максим Кривцов був поетом, військовослужбовцем та громадським діячем. Він довго працював над цією збіркою та мріяв, щоб його поезію читали. Ось як описана книжка в анотації:

«Прочитайте ці вірші. Побудьте поруч. Зіпріться на обвалену стіну. Подихайте сирістю й порохом. Послухайте, як співають птахи на початку весни та працює ворожа техніка на дванадцяту годину. А тоді підійдіть до бійниці — й дивіться. Як курява ковтає будинки. Як рвуться сталеві нитки снарядів. Як стираються вулиці, наче коректором. Як пострибунчик сонця падає додолу. Як вигинається трава після того, як по ній пройшла група піхотинців. Як дідусь тягне велосипед і зникає в тумані. Мусимо побачити дерева і гори, сніги та ріки, любов. І дихати, бо це сьогодні розкіш»

Максим Кривцов загинув внаслідок артилерійського удару 7 січня. Незадовго до смерті поета вийшов перший наклад збірки. Після звістки про загибель читачі розкупили весь тираж, тож видавництво підготувало новий.

Передзамовити книжку можна за посиланням.

«Космос прийом» | Марк Лівін
Vivat

Це історія про дорослішання, людські байдужість і небайдужість, дружбу, ментальне здоров’я та маленькі кроки назустріч людям.

У центрі сюжету — дівчинка Зоряна, яка любить писати сумні пісні на укулеле і захоплюється читанням книги про хлопця, мандруючого лісами. Інколи, щоб випустити накопичені емоції, вона може вдаритися ногою об кут. Зоря — м’яка, закрита і трохи незграбна, справжні почуття якої залишаються таємницею навіть для її матері. Вона веде зовсім інше життя, ніж її ровесники, які зайняті першими закоханостями та витівками. Зоря витрачає всі свої заощадження на пошуки батька, про якого її сім’я завжди мовчала. Її подорож до відкриття істини про батька призводить її до дверей його дому, де вона зустрічає чоловіка, який вважає себе ветераном міжгалактичної війни.

Придбати книжку можна за посиланням.

«Майя» | Олександр Бабінський
Темпора

Герой метафоричної повісті Олександра Бабінського уже давно розпочав свою гру в Задзеркаллі. Він змушений залишатися в колі випробувань, доки не складе всі необхідні іспити.

«Людське життя — це багатовимірна гра в шахи. Ми бачимо не всі поля, на яких граємо, зауважує Оен. І саме тому не завжди можемо завершити гру вчасно. Карма, провидіння, доля чи фатум знову і знову повертає нас до гри — доки ми її не завершимо. Людина може скніти в замкнутому колі подій і персонажів усе життя, а може наважитися й вийти з нього», — йдеться в описі до книжки.

Автор книжки — психолог, консультант і письменник, який багато років вивчає вплив мови на людину. 

Придбати книжку можна за посиланням.

«Усі вірші (1993-2023)» | Cергій Жадан
Meridian Czernovitz

До цього видання увійшли усі видані станом на зараз поетичні збірки Сергія Жадана, серед яких «Цитатник», «Пепсі», «Балади про війну і відбудову», «Історія культури початку століття», «У.Р.С.Р.», «Псалом авіації», «Скрипниківка» та інші.

«Усі вірші» – це одна з найретельніших історій України за останні тридцять років: з усіма нашими несподіваними злетами й безпричинними падіннями, хитаннями між лівими та правими крайнощами, убивством силабо-тоніки та її воскресінням, повторенням пройденого і пошуками нових шляхів. Як і належить, на початку був юнацький бунт», — йдеться в описі до книжки.

Придбати книжку можна за посиланням.

«“Солід”. Взуттєва фабрика життя» | Юрій Скіра
Човен

Юрій Скіра — український історик, релігієзнавець, кандидат історичних наук.

Ця книжка — його дослідження про львівське підприємство неподалік площі Ринок. На ньому в роки Голокосту монахи Студійського Уставу із благословення митрополита Андрея Шептицького переховували євреїв. Це розповідь про о. Йозефа Петерса, «львівського Шиндлера», який, будучи ченцем та священником, заснував виробництво, що потрапило в епіцентр подій порятункової акції Глави Греко-Католицької Церкви. У підвалах «Соліду» переховували жінок, дітей, чоловіків, яких нацистський режим прирік на знищення. Упродовж 1942–1944 років їх чимало було сховано та врятовано від страти. Обшуки, доноси, хвороби та голод вони пережили разом із монахами й дочекалися закінчення окупації.

Придбати книжку можна за посиланням.

«Війна і ми. Лікарі на війні» | Василь Князевич
Фоліо

Ця книжка створена на основі відеозустрічей з медиками різних регіонів України, в яких Василь Князевич за участі Данила Яневського говорили з фахівцями різних галузей медицини про стратегії й тактики виживання та відновлення фізичного та психічного стану українців після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Книжка розповідає про військову медицину, важливість реабілітації, роботу у воєнних умовах та інноваційні підходи у роботі медиків.

Придбати книжку можна за посиланням.

«Сон короля» | Галина Матвєєва
Видавництво Старого Лев
а

Головний герой роману Еммануїл мріє бути письменником, скільки себе пам’ятає. Він завзято шукає свою тему, свою музу, своє місце у світовій літературі, однак має цілу купу причин, що не сприяють творчому процесу. У той момент, коли Еммі вже майже не болить його нездійсненна мрія, він потрапляє до загадкової організації під назвою «Спілка забутих письменників», членами якої є невідомі літератори — нецікаві колись і забуті тепер. Еммануїлові пропонують вигідну співпрацю. Він погоджується і раптом розуміє, що тут не все так просто.

Придбати книжку можна за посиланням.

«Під подушку чи під ялинку? Антропологічне дослідження свят» | Дарʼя Анцибор
Лабораторія

Дар’я Анцибор — фольклористка, антропологиня, кандидатка філологічних наук, авторка телеграм-каналу «Гриби, гроби та дисертації», співавторка подкасту «Пороблено».

Авторка дослідила українські новорічно-різдвяні традиції, їх формування та утвердження в побуті людей. У книжці можна прочитати про те, як історична складова присутня у святкових уявленнях і віруваннях українців, а також знайти відповіді на питання, яких символів сповнене традиційне й сучасне українське Різдво, чому ми чекаємо Миколая і який він має зв’язок із Сантою та хто такий Дід Мороз і чи правда, що він — повністю продукт радянської культури?

Придбати книжку можна за посиланням.

«Сміття» | Дмитро Скочко
Віхола

Дмитро Скочко – письменник, автор книжки «До Слова» про українських митців із харківського будинку «Слово».

У 2040 році, через 15 років після апокаліптичної екологічної катастрофи, Харків огорнули чорні хмари. Життя людей перетворилося на боротьбу за виживання в умовах, де простий душ став розкішшю, а прибирання сміття перетворилося на несподівано прибутковий бізнес.

Журналістці Ліні доручають завдання відшукати зниклого чоловіка, на ім’я Влад. Чотири людини готові платити їй за це: матір Влада, його напарника, повію та художника.  Але що більше жінка спілкується з ними, то менше розуміє, що відбулося насправді. Кожен розказує власну історію, і жодна з історій не складається у загальний пазл.

Придбати книжку можна за посиланням.


Читайте також: Чи дійсно використання образу Матері Терези — це зашквар? Відповідь аналітиків

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024