Головна
>
Музика
>

Чи дійсно використання образу Матері Терези — це зашквар? Відповідь аналітиків

Чи дійсно використання образу Матері Терези — це зашквар? Відповідь аналітиків

Нова пісня Jerry Heil та alyona alyona Teresa & Maria, з якою вони претендують представляти Україну на Євробаченні-2024, викликала дискусію в мережі. Причина — сумніви щодо доречності використання образу Матері Терези як символу добра та милосердя. Аналітики проєкту VoxCheck вирішили детальніше дослідити біографію черниці аби перевірити чи справді Матір Тереза була такою неоднозначною особистістю.

Хто така Матір Тереза?

Матір Терезу (Аньєза Ґондже Бояджіу) знають як засновницю благодійних місій та лауреатку Нобелівської премії миру у 1979 році, здебільшого відома своєю роботою з сиротами, хворими та жебраками. Протягом свого життя вона відкрила 517 місій допомоги у понад 100 країнах і була широко визнана за свою гуманітарну діяльність в Індії. А у 2016 році вона була канонізована в католицькій церкві.

Проте, науковці і журналісти вказують, що у лікарнях, створених Матір’ю Терезою, були проблеми з гігієною, непридатними умовами для лікування, а також недостатнім харчуванням та відсутністю знеболювальних засобів. Це призвело до того, що їх характеризували як «будинки для вмираючих». Проблема в занедбаності лікарень полягала точно не у відсутності грошей. Оскільки благодійний фонд Матері Терези збирав сотні мільйонів доларів.

Просто Матір Тереза вважала, що хворі повинні страждати, як Христос на хресті. 

«Є щось прекрасне в тому, щоб бачити, як бідні приймають свою долю, терплять її, як Христові Страсті. Світ багато виграє від їхніх страждань,» — казала Тереза.

Мати Тереза також виступала проти використання контрацепції, абортів та розлучень. Під час отримання Нобелівської премії вона заявила: «Для мене країни, де аборти легалізовані, є найбіднішими націями. Найбільшим злочином проти миру сьогодні є вчинення злочину проти ненародженої дитини».

Матір Терезу також критикують за те, що вона нібито мала теплі стосунки з диктатором Дювальє, який був правителем Гаїті з 1957 по 1971 рік. Крім того, вона поклала вінок на могилу албанського комуністичного диктатора Енвера Ходжі, який відомий своїм жорстоким пригніченням релігії та порушенням прав власних громадян.

The New York Times, The Washington Post, NBC News висловлювали критику щодо дій черниці. Важливо відзначити, що не існує доказів або розслідувань, які підтверджують, що це була спланована та оплачена кампанія.

А у 2015 році в Індії глава індуїстської націоналістичної групи «Раштрія сваямсевак санґх» висловлював звинувачення в адресу Терези, стверджуючи, що її благодійна діяльність мала прихований мотив — звернути людину, яку обслуговували в хоспісі, до християнства.

Втім варто відзначити, що серед прихильників Матері Терези були видатні та впливові особистості. Наприклад, колишній президент Сполучених Штатів Білл Клінтон висловив підтримку Терезі у своїй заяві про її смерть, охарактеризувавши її благодійну діяльність як вчинок пристрасті та співчуття.

Критика слухачів

Після релізу пісні Jerry Heil та alyona alyona отримали чимало критики від користувачів в інтернеті. Вони наголошували, що використання образу Матері Терези у пісні є досить провокативним через контроверсійні факти з біографії черниці та сумнівалися чи доречно зображувати її як символ доброти.

Позиція Jerry Heil та alyona alyona

Виконавиці стверджують, що вони ретельно дослідили цю тему і що шанувальники неправильно тлумачать текст, і образ Матері Терези використовується як узагальнене уособлення добра, світла і жіноцтва.

«Річ у тім, що люди не зрозуміли, що ми хотіли сказати. Це ж не пісня про Матір Терезу, не біографічна композиція. Образ Матері Терези використовується як символ. Якщо ви когось називаєте Матір’ю Терезою, то що маєте на увазі? Що це дуже добра і сердечна людина. Тому й пісня про те, що поруч з нами є символи такого жіноцтва. Вона про об’єднання навколо чогось дуже світлого. Тому я б не загострювала увагу саме на Матері Терезі. Вона була, як ми зараз уже розуміємо, неоднозначною, але люди, які це пишуть, не розглядають ситуацію з двох боків», — розповіла Jerry Heil  в ефірі Радіо Промінь.

alyona alyona додала, що інформація на закордонних ресурсах відрізняється і порівняла сучасних волонтерів з Матір’ю Терезою.

«Нам багато самих же підписників пише, що на закордонних ресурсах інформація абсолютно інакша. Я сама дуже глибоко після всього ознайомилася з цим питанням. Виявилося, що критику Матері Терези розкручувала взагалі Індія з релігійних питань, навіть більше політичних. Але Матір Тереза робила багато добра на благодійних засадах, вела аскетичний спосіб життя, як більшість наших зараз волонтерів. Вони ж так само є символом добра. Ми всі – Мати Тереза, хто без грошей, без нічого, робив щось важливе просто тому, що ми бажали перемоги. Так, як вона бажала, щоб люди жили, не вмирали. От і все», — прокоментувала реперка.


Читайте також: У Києві відбудеться Підсумковий Зорепад Релізів та вручення «Золотої Зорі Лірум»

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024