Головна
>
Новини
>

Журналістка Яна Проценко запустила відеопроєкт про культуру «вам треба знати». У першому випуску — про Аллу Горську

Журналістка Яна Проценко запустила відеопроєкт про культуру «вам треба знати». У першому випуску — про Аллу Горську

8 квітня журналістка та рекламниця Яна Проценко опублікувала на YouTube перший випуск нового проєкту про культуру «вам треба знати». У ньому авторка розповідає цікаві та важливі історії про видатних діячів української культури. Перший випуск присвячений життю та творчості художниці Алли Горської (і навколо нього вже дискутують у Фейсбуці!).

«вам треба знати» — це місце для дослідження української культури та мистецтва.

«Росія надто довго крала і видозмінювала нашу історію, що в результаті — ми часто самі не знаємо, ким ми є, ким нам пишатися і настільки крута і глибинна наша культура. Це канал — спроба дослідження, створений з метою повернути собі свою культурну спадщину і познайомитися з багатоманітним світом українського мистецтва», — пише Яна Проценко.

У першому епізоді «“Росіянка”, яка вивчила українську після 30 років. Хто така Алла Горська?» Яна розповідає, що відомо про українську художницю, монументалістку й представницю руху шістдесятників Аллу Горську. У Фейсбуці вже розгорнулися суперечки довкола етнічного походження художниці.

Що відомо про Аллу Горську?

Алла Горська народилася в Ялті, згодом жила в Ленінграді та Алма-Аті. Вона була з номенклатурної радянської родини — батько був директором Ялтинської кіностудії, «Ленфільму», Київської й Одеської кіностудій, очолював театр-студію кіноактора на Кіностудії ім. О. Довженка, а мати працювала в цих кіностудіях художницею з костюмів. Після переїзду до Києва Алла захопилась українською мовою та літературою, свідомо обрала розвивати саме українське, а не радянське мистецтво.

Журналістка та мистецтвознавиця Оксана Семенік залишила коментар під постом з відео Яни Проценко щодо походження Алли Горської — вона не погоджується із тим, що Горську вважають росіянкою за походженням. Й зауважує, що біограф Алли Горської й син Олексій Зарецький, який написав книжку «Алла Горська. У просторі тоталітаризму», не згадував про етнічне походження.
Там йшлося про батьків, які народилися в Україні й згодом зросійщилися.

Яна Проценко зазначає, що опиралася на наукові джерела. Зокрема, Радомир Мокрик у книжці «Бунт проти імперії: українські шістдесятники» пише, що Алла Горська була російського походження. Сама ж Яна не погоджується із тим.







Оновлення від 10.04.2024

Олена Зарецька, онука Алли Горської, у своєму інстаграмі опублікувала сторіс, де є фрагмент із свідоцтва про народження — національність батьків Алли вказана українці.

До речі, у Києві в Українському Домі триває виставка «Алла Горська. Боривітер» — перша ретроспективна виставка мисткині, де представлено понад 100 творів живопису, графіки, ескізів монументальних робіт, а також архівних матеріалів, що розповідають про творчу й громадську діяльність видатної шістдесятниці. Придбати квиток можна тут.


Читайте також: «Дискурс модернізму в українській літературі» Соломії Павличко перевидадуть вперше за 23 роки

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024