Головна
>
Література
>

«Дискурс модернізму в українській літературі» Соломії Павличко перевидадуть вперше за 23 роки

«Дискурс модернізму в українській літературі» Соломії Павличко перевидадуть вперше за 23 роки

27 березня літературний критик і літературознавець Євгеній Стасіневич на своїй фейсбук-сторінці повідомив, що докторську дисертацію з літературознавства письменниці Соломії Павличко перевидадуть. «Дискурс модернізму в українській літературі» авторка написала та видала у 1997 році, після чого працю друкували вдруге і востаннє у 1999 році. У 2024 році дисертацію перевидадуть вперше за 23 роки.

«Саме сьогодні про це пишу, бо вдалося встановити те, про що знаємо рідко коли: конкретний день виходу книги. Після зіставлення різних свідчень і роботи з архівом, з’ясувалось, що для “Дискурсу” це саме 27 березня. 27 років тому. Дякую всім, хто знайшов час зі мною зустрітися, поговорити, поділитися спогадами, показати папери», — пише літературознавець Євгеній Стасіневич.

Стасіневич поділився, що деталей друку він розповісти не може, але зазначив, що йому запропонували написати передмову до перевидання. Ось декілька абзаців з неї:

«У своїй книзі “Байрон: нарис життя і творчості” (1989) знана в наукових колах американістка й англістка Соломія Павличко, якій тоді було трохи за тридцять, писала: “Здається, слава прийшла до Байрона миттєво, в один день. Він так і сказав: “Одного дня я прокинувся знаменитим”. Можна вирахувати, що то був ранок 27 лютого 1812 р.”»

У своїй роботі Соломія Павличко аналізує дискурс українського модернізму, починаючи від 1898 р. до 70-х років 20 століття. Парадигма модерністського дискурсу розглядається на прикладі художньої та критичної творчості Лесі Українки, Ольги Кобилянської, Гната Хоткевича, Михайла Яцкова, представників «Молодої Музи» та «Української хати», письменників 20-х років, найрепрезентативніших постатей еміграційної літератури 40-х років, а також Нью-йоркської групи — найоригінальнішого модерністичного утворення 60-70-х років. Лейтмотивом книжки є розгляд конфлікту між модернізмом і народництвом упродовж усієї історії української літератури XX століття.

Євгеній Стасіневич також нагадав, що коли «Дискурс модернізму в українській літературі» вийшов друком у 1999 році, дисертація стала не просто суперпопулярною, а й спричинила низку гучних скандалів:

«Тільки безпосередніх рецензій вийшло півтора десятка плюс купа принагідних згадок. І назви більшості з них — украй промовисті: “Приспаний розум породжує чудовиськ”, “Не чіпайте святі імена!”, “Была ли Леся Украинка лесбиянкой?”. Але й “Роман з дискурсом” від Костя Москальця».


Соломія Павличко — українська письменниця, літературознавиця, перекладачка, публіцистка. Народилася 15 грудня 1958 року у Львові, у сім’ї українського поета Дмитра Павличка. Працювала викладачкою у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка та Національному університеті «Києво-Могилянська академія». Авторка наукових праць з теорії літератури, історії фемінізму, започаткувала в Україні видання феміністичної літератури. Загинула 31 грудня 1999 року внаслідок отруєння чадним газом. 


Читайте також: «Це місце поєднує літери, сенси й людей», — видавчиня Катерина Носко про «Мистецьку бібліотеку» у Львові

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024