Головна
>
Література
>

Музичний твір на основі роману Софії Андрухович «Амадока» вперше представлять у США

Музичний твір на основі роману Софії Андрухович «Амадока» вперше представлять у США

Три українські композитори, Альберт Саприкін, Борис Логінов і Максим Коломієць, створили музичний твір у трьох частинах, на основі роману Софії Андрухович «Амадока». Проєкт започаткували в Україні у 2021 році, а 5 квітня твір вперше представлять у США. За словами композиторів, концерт «Амадока» — це унікальна можливість зануритися у світ минулого і сучасного України через музичну інтерпретацію.

Лірум є інформаційним партнером події.

«Мені здається, ми всі страждаємо від відчуття неможливості розповісти потрібні речі про Україну. Слів завжди бракує, а щось важливе залишається непромовленим. Музичний твір — це дуже широке й абстрактне повідомлення, яке ґрунтується на романі та пропонує індивідуальне проживання тем і персонажок, а також і власних відчуттів, через що концерт перетворюється на дуже особистий досвід», — розповідає кураторка проєкту Вероніка Ядуха.

«Амадоха» — роман про викривлення пам’яті під час геноцидів, що стались в Україні останні 100 років: Розстріляне відродження, Голокост, сучасна російсько-українська війна. Герой роману дивом залишився живим в одній із гарячих точок на Сході України. Через отримані травми він повністю втратив пам’ять. Таким його знаходить жінка, яка своєю любов‘ю й терпінням допомагає повернути спогади й «зшити докупи спільну історію». Амадока — це найбільше в Європі озеро, розташоване на території сучасної України, вперше згадане Геродотом і впродовж кількох століть відтворюване на мапах середньовічними картографами. Та чи було це озеро насправді — питання відкрите.

У Дартмутському коледжі у квітні 2024 відбудеться презентація музичного перекладу роману «Амадока». Цією подією організатори прагнуть не лише познайомити глядачів із подіями, що відбуваються у житті героїв, а й продемонструвати сучасні твори української академічної музики.

«Для мене важливо, що цей проєкт розвивається у декількох напрямках. Звичайно, смисловим ядром є сам роман «Амадока», який безпосередньо говорить про історичні травми, що не зникають безслідно. Цей проєкт — це постійні роздуми навколо невербального аспекту роману і наша співпраця з трьома українськими композиторами, для яких саме не окреслені словами теми стали основним матеріалом для музичних творів», — додає Вероніка Ядуха

Дата: 5 квітня 2024 року о 16:00
Місце: Каплиця Роллінса, Дартмутський коледж, Гановер, Нью-Гемпшир, Сполучені Штати Америки
Вхід: безплатний.

Проєкт «Амадока: концерт сучасної академічної музики за романом Софії Андрухович» створено ГО TRANSLATORIUM у співпраці з музикантами і композиторами з України, а також музикантами і викладачами з Дартмута і Верхньої Долини. Цей проєкт фінансується Програмою Гарріса у Дартмутському коледжі та відбувається за підтримки Department of Music at Dartmouth, Digital Ethnic Futures Lab, Hopkins Center for the Arts.


Софія Андрухович — письменниця, перекладачка, публіцистка. В її доробку — сім виданих книжок, переклади культових творів закордонних авторів і численні нагороди за літературну діяльність. І на LvivBookForum її теж нагороджують не вперше. 

Детальніше про перші роботи авторки, екранізацію її роману «Фелікс Австрія» та чому вона не випускала книг протягом семи років читайте в нашому матеріалі за посиланням.


Читайте також: Пісня за піснею: O.Torvald про альбом «Втома»

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024