Головна
>
Література
>

Андрій Курков отримав німецьку премію за книгу «Щоденник вторгнення»

Андрій Курков отримав німецьку премію за книгу «Щоденник вторгнення»

Український письменник Андрій Курков отримав премію імені Софі та Ганса Шолль за книгу «Щоденник вторгнення». Цією премією відзначають книги, що надихають до громадянської свободи, моральної інтелектуальної та естетичної мужності.

Про це повідомили на сайті Мюнхенського літературного фестивалю.

Премія імені Ганса і Софі Шолль — літературна премія, заснована в 1980 році баварським відділенням Біржової спілки німецької книготоргівлі та містом Мюнхен. Метою цієї премії — відзначити книгу, що демонструє інтелектуальну незалежність, надихає до громадянської свободи, моральної інтелектуальної та естетичної мужності. В останні роки серед переможців були Джо Сакко, Діна Найєрі, Ахмет Алтан, Гьотц Алі, Гленн Грінвальд, Девід Гроссман, Анна Політковська та інші. 

Цьогоріч премією відзначили українського письменника Андрія Куркова за книгу «Щоденник вторгнення» у якій він описує російський напад на Україну. Церемонія нагородження відбулась 28 листопада в межах Мюнхенського літературного фестивалю.

Андрій Курков у передмові до книги пише, що цей щоденник — про два місяці до початку війни та вже про воєнний час. 

Запис за 24 лютого дуже короткий. Курков пише, що напередодні ввечері приготував борщ для кількох журналістів, які приїхали до Києва, і він сподівався, що Путін не заважатиме трапезі. 

Втім наступного дня країна прокинулася від вибухів і сирен.

«Зараз ми перебуваємо у стані війни з Росією. Але метро в Києві працює у звичайному режимі, кафе відкриті», — пише автор щоденника.

Журі конкурсу вважає, що автор ставить за мету «боротись із незнанням української історії та культури серед західних суспільств».

«”Щоденник вторгнення”Андрія Куркова — це твір, який можна читати і як нав’язливу хроніку, і як критичне відображення політичної та цивілізаційної катастрофи. Починаючи з кількох місяців до нападу Росії, книга містить зворушливе свідчення того, що відбувається в Україні, через особисті нотатки та довгі есеїстичні уривки. Незважаючи на те, що Курков зазначає, що йому «давно не вистачає слів для цього жаху», він уважно дивиться на те, як війна змінює життя людей. І останнє, але не менш важливе, розмірковуючи над власною сімейною історією, Курков також пояснює довгу історію гноблення в Україні», — йдеться в заяві.


Андрій Курков — український письменник російського походження, журналіст, кіносценарист. З 2018 до 2022 рік очолював Український ПЕН Він є автором 13 романів та 5 книжок для дітей. А за його сценаріями знято  понад 20 художніх і документальних фільмів. У вересні цього року отримав міжнародну літературну премію Халдора Лакснеса, яка присуджується міжнародно визнаним авторам за внесок у відновлення письменництва.


Читайте також: Віталій Портников — лавреат Премії імені Василя Стуса

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024