Головна
>
Кіно
>

Кабмін відповів на петицію про «Довженко-Центр». Реакція організації

Кабмін відповів на петицію про «Довженко-Центр». Реакція організації

LiRoom LiRoom
12 Жовтня, 2022

10 жовтня на сайті Кабінету Міністрів України опублікували відповідь на петицію про скасування реорганізації «Довженко-Центру». У ній ідеться, що правонаступником «Довженко-Центру» стане «Українська анімаційна студія».

Раніше петиція про скасування реорганізації «Довженко-Центру», зібрала понад 25 000 голосів. Підписи почали збирати 17 серпня.

В уряді вважають, що «Довженко-Центр» — неприбуткове підприємство і його витрати перевищують обсяги державного фінансування, саме тому реорганізація йому необхідна. В заяві також йдеться про те, що всіх працівників «Довженко-Центру» мають працевлаштувати на аналогічні посади до трьох підприємств, які створюються замість Центру, а також додатково опрацювати питання, порушені в петиції, «враховуючи значний суспільний інтерес».

«Державне підприємство “Українська кіностудія анімаційних фільмів”, яке було ліквідовано у 2019 році та увійшло до складу Центру, не забезпечило подальше використання переданого майна, оскільки Центр не провадить діяльність створення анімаційних фільмів і не забезпечив створення в своїй структурі підрозділу з питань анімації», — йдеться у відповіді на петицію.

Реакція команди «Довженко-Центру»

Організація опублікувала реакцію на відповідь на своїй фейсбук-сторінці. У заяві йдеться, що вони наголошували десятки разів, що знищення Довженко-Центру — це загроза національній культурній спадщині. Команда Довженко-Центру також закликає керівництво Держкіно має піти у відставку. Нижче головні цитати з відповіді:

Ми дуже здивовані, чому Кабмін так довго зволікав з реакцією на петицію, якщо у своїй відповіді він повторив, місцями дослівно копіюючи, усі маніпулятивні тези Держкіно.

Така відповідь на петицію ー це відвертий і цинічний плювок в обличчя українській громадськості, кіноспільноті, нашим міжнародним партнерам.

Отже, Держкіно і Кабмін хочуть передати усі повноваження щодо архівування української кінематографічної спадщини сплячій установі без штату, практичного досвіду і зрозумілої діяльності, яка, на “експертну” думку Голови Держкіно, не працювала 10 років, а зараз візьме і “запрацює”.

Держкіно межує зі зрадою національних інтересів під час російської агресії. Небажання йти на діалог з професійною спільнотою, закриття коментарів у своїх соціальних мережах не зможе приховати цю некомпетентність, а лише її підкреслює.

Ми вважаємо дії Держкіно цілеспрямованим нищенням Довженко-Центру, оскільки за кілька місяців прямого управління з боку Держкіно не зроблено ЖОДНОЇ дії для підтримки Довженко-Центру: поліпшення його фінансово-економічних показників, приведення у відповідність законодавчої бази, сприяння у збереженні та популяризації кінематографічного надбання у часи війни. Держкіно умисно ігнорує і відкидає гуманітарну місію і функції Центру.

Вже два місяці вище керівництво Держкіно повторює одне і те саме, що означає буквально як “цілі реорганізації будуть досягнуті”. Це вперте мавпування усім відомої неадекватної мантри російських методичок ставить питання про адекватність керівництва Держкіно сучасним викликам.

Очевидно, Держкіно не переймається власною репутацією, але своєю недоброчесною діяльністю вони підривають довіру не лише до окремих органів управління, а до української влади в цілому.

Нагадаємо, у серпні Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-ЦентруЗгідно з наказом Держкіно всі фільми з колекції та майно Довженко-Центру мають бути передані Державній установі «Науковий центр кінематографії України».

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024