Головна
>
Новини
>

«Ми заблукали, наступні кроки без мети»: слухаємо релізи четвертого тижня квітня

«Ми заблукали, наступні кроки без мети»: слухаємо релізи четвертого тижня квітня

Крихітка та хейтспіч присвятили трек загиблим через російську агресію митцям, гурт Molodi співають про френдзону, а Vasylysa випустила дебютний трек свого сольному проєкту. Релізи останнього тижня квітня слухають та коментують музична оглядачка Лєра Зданевич та менеджерка з партнерств Настя Денеж.

orfin — na vitru (LP)

orfin – псевдонім Дані Ткаченка, музиканта з Кременчука. Підґрунтям альбому стало усамітнене життя в будиночку біля лісу влітку, де Данило записував звуки на рекордер, змішував з фрагментами гри на акустичних та електронних інструментів, і грався з касетами, зшиваючи це все в єдине полотно.

Крихітка, хейтспіч —  Під весняним дощем

Робота присвячується митцям і мисткиням, які загинули внаслідок російського вторгнення. Для тексту пісні використали вірш поетеси й військової парамедикині Олени Герасим’юк. Разом із прем’єрою запустили збір на 500 тисяч гривень, щоб підсилити ініціативу фонду Повернись Живим та придбати багаторазові FPV дрони для 82 бригади ДШВ ЗСУ.

Долучитися до збору можна за посиланням

Настя Денеж: «Дуже сильна робота. І знаєте, коли на мою думку щось добре зроблено, то мені завжди бракує слів аби це описати. Єдине хочу додати, що хоч і окремо парти крихітки та хейтспіча звучать дуже добре, але додати цю пісню в плейлист мене змусила саме їхня спільна частина. На словах “бо твій спогад — це теплий промінь, твоє серце любові повне..” — моїм тілом пробігли мурахи».

Лєра Зданевич: «Давати негативний фідбек емоційно нелегким роботам, які присвячені трагічній воєнній дійсності — заздалегідь невдячна справа. Адже це як критикувати когось, що він неправильно горює.

Без сумнівів, це сильна і болюча робота, від якої мурахи по тілу бігали не в однієї мене. Проте вокали Олександри й Дмитра не метчаться між собою. Або щонайменше, їхні вокальні стилі. Хейтспіч весь свій парт тупо кричить на фоні елегантного, проте водночас пронизливого вокалу Кольцової. При тому, Дмитро вміє добре передавати вокальну експресію, не переходячи на скрім. То може, і тут варто було так спробувати? Бо ця гра на контрастах, як на мене, лише заважає пісні».

Molodi — я не я

У новому синглі музиканти заспівали про френдзону в стосунках. Ліричний герой треку зізнається, що ночами не спить, адже постійно думає про кохану, яка не має до нього почуттів. 

Tayanna — Космос

За словами виконавиці, цей трек став відображенням не лише її емоційного стану, але й зрілого погляду на кохання, де «метелики в животі» переплітаються з глибокими почуттями та розумінням. 

Kola — Salut Papa

У треку виконавиця іронізує над власним життєвим досвідом зростання без батька.

Sasha Chemerov — Не мовчи

Для кліпу використали реальні повідомлення дружин, наречених та дітей загиблих та зниклих безвісти українських військових.

Настя Денеж: «Сьогодні пʼятниця з просто “день релізів” стала “день тяжких релізів”. І якщо пісня під весняним дощем викликала мурашки на моєму тілі, то ця пісня викликала очі на моїх сльозах».

Лєра Зданевич: «Цій пісні щонайменше 15 років, вона гралася ще на “тих самих” концертах Димної Суміші до її першого розпаду у 2012-му. Вже після реюніону в 17-му році і тепер уже остаточного розпаду Димної Суміші Саша Чемеров випустив цю пісню в межах свого іншого проєкту The Gitas, ще й невипадково приурочив до 8 березня. Наразі та версія видалена зі стрімінгів, її можна почути хіба на саундклауді.

Я певною мірою упереджена, оскільки знаю цю пісню давно і вона в мене асоціюється виключно з оповіддю учасника абʼюзивних стосунків. Саме такий контекст зчитується з тексту:

“Спаскуджу твоє життя,
Ніж у серце.
Якщо ти жива — прокинься,
Змащу твої рани перцем знову”

І саме тому я не уявляю, як можна було на таку пісню одягти контекст реальних повідомлень рідних загиблих безвісти військових. А головне — навіщо. Звісно, Чемеров — автор пісні і йому краще видно, які контексти доречні, а які — ні. Також думаю, що з цим релізом пісню почує набагато більша кількість аудиторії (все ж таки недарма Чемеров прорвався на український естрадний Олімп) і вона буде сприймати її саме в такому контексті.

Проте з погляду історії пісні така метаморфоза виглядає щонайменше дивною, щонайбільше — недоречною».

Go_A — Krip

Настя Денеж: «Це прикольно, це GO_A. Але мене вразили лише пару секунд пісні, де не було етно та фольку. Бо етно я вже чула тисячу й один раз, зокрема й від самої GO_A».

Naimes, Tab — малинове сонце

Дует Naimes та Tab (учасника Kalush Orchestra та гурту Сальто Назад) у новому треку хотів передати вайб, коли сонце заходить, і його промені надають небу малиновий відтінок. 

Balsam — Сон

Пісня розповідає про головного героя, який виходить у світ, де відчуває небезпеку і невпевненість, але залишається вірним надії. 

Артем Пивоваров, Klavdia Petrivna — Барабан

Основою пісні став вірш «Барабан печалі» українського поета-футуриста, представника Розстріляного відродження Ґео Шкурупія

Металеві Квіти — Лист додому

Військовий кулеметник з позивним «Вулкан» з особливостями слуху і мови та військовий хірург випустили дебютну пісню, написану на Донецькому напрямку та кліп, відзнятий на полі бою.

the feels — скло

Це перша робота з новою вокалісткою гурту — Мариною Слободяник. скло, за словами авторів, це внутрішній діалог між депресивним станом та бажанням відповідати загальноприйнятим нормам.

Лєра Зданевич: «Перший реліз після зміни вокаліста\ки — це завжди цугцванг для колективу. Люди неуникно будуть порівнювати новий і старий вокал, і зазвичай не в позитивну сторону для актуального. Навіть якщо він обʼєктивно кращий і цікавіший. Адже сила звички — страшна річ, і “раніше було краще” працює не завжди в раціональний бік. 

Мені здається, саме через це хвилювання Марина тут не змогла розкритися наповну. Складається враження, ніби її затискають межі уже звичного для гурту вокального стилю.   

А загалом звучання гурту стало більш напруженим та менш легковажним. Мені подобається така зміна».

Схожа, Марний — Заблукали

Сингл є першою роботою колаборації інді-поп артистки Схожа та рок-гурту Марний за останні півтора року і є першим синглом з майбутнього EP. У пісні розповідається історія двох закоханих, що в силу своїх непорозумінь, помилок та впертості не можуть знайти спільної мови й доводиться чекати нового ранку, аби розпочати все з початку. 

Vasylysa — Тичина

Vasylysa — сольний проєкт співачки Василиси Фурманової, колишньої учасниці проєкту Vnature. Вона пише балади про втрачене минуле та вкрадене майбутнє, а на першому сольному виступі в січні 2024 року, не маючи жодного треку на стрімінгах, зібрала повний зал у сімдесят людей. Дебютний сингл Тичина — це тендітна та зворушлива історія про сум за домом, покладена на вірш «Ви знаєте, як липа шелестить?..».  Вася пропонує поглянути на романтичну класику шкільної програми з іншої сторони; що, якщо більше ніколи не вдасться побачити ті самі липи знову? 

Онісука Тайгер — Суп 

Онісука Тайгер — сольний інді-рок проєкт Микити Онісуки. На новому треку він вдається до гастрометафор про першу страву, яку готує у його свідомості підступний газлайтер.

Настя Денеж: «У нашій сімʼї супи варить тільки Антон. Сьогодні він не коментуватиме реліз, у якому фігурує їжа — бо він не читає моє повідомлення з проханням зробити це. Певно на роботі дуже зайнятий, варить якийсь суп

Апдейт. Антон прочитав моє повідомлення, послухав пісню та спитав мене: “він співає ти куриш суп?”. Висновки робіть самі, але мені теж тричі довелося переслухати пісню, аби зрозуміти що там роблять із супом».

The Artistic Rats — 1995 

Хіп-хоп/метал квартет з Тернополя записав трек про страх бути відвертим з самим собою. Сингл 1995 продовжує серію релізів, які завершаться виходом першого повноформатного альбому Тиша, який хлопці пишуть з літа 2023 року. 

Hippocampi — обличчя

У новому треку київський виконавець Hippocampi висвітлює стан хронічної втоми та тривожності. Текст пісні іронічно оспівує крайні заходи боротьби з цими відчуттями й повторюваними мантрами закликає до глибокого дихання та розслаблення. Це перший сингл з майбутнього мініальбому.

Настя Денеж: «О, так це ж пісня про мене та мій стан в останній місяць. Правда, іноді немає часу розслабитися та глибоко подихати».

Півас — Дрель

Фанк-рок гурт Півас у новому треку фокусується на побутовій тематиці. Пісня Дрель порушує болюче питання сусідських відносин, формулюючи нові заповіді співіснування в багатоквартирних будинках: не вбий, не кради, не бреши, не сверли!

Bloom Twins — Petty

Близнючки Анна та Соня Купрієнко записали трек, який називають поп-гімном відновлення після розставання. 

Sexy Education — Пліч-о-пліч

Черкаський гурт співає про минуле, теперішнє та невідоме майбутнє. У трекові описані розлука з людьми, втрачений час та сьогодення. 

Distress — Голоси

У треку виконавець описує стосунки з дівчиною та поєднує це зі своїм коханням до музики. Для створення пісні Distress надихався сучасними французькими хіп-хоп виконавцями та запевняє, що аналогів такому звучанню в українській індустрії поки що немає.

Dannisha — Киця

За словами виконавиці, трек Киця — це гімн дівчат, який підкреслює їхню впевненість та сексуальність.

r.roo — black mountain

Як семпл для треку виконавець використав народну пісню Та всі гори зеленіють, виконану хором з Донеччини. Саме цю пісню виконавець обрав, тому що образ чорної гори, яка не квітне та не зеленіє, як гори навколо неї, перегукується у нього із сучасною Україною. 

qBuy, Dofamin — Попіл

Як розповідають виконавці, їхня колаба — це історії з життя та вулична естетика у класичному хіп-хоп саунді епохи нульових.

атмосферика, blessbaby — Дотики

Сингл є автобіографічним та описує неприємну картину наслідків токсичних стосунків. У спільному треку артисти розповідають про недовіру до людей, залежності різного характеру, депресію та спроби покінчити з собою. Попри все це, головні герої пісні намагаються ставати сильнішими та залишатися щирими, усвідомивши те, що світ не такий привітний, яким здається.

Ustym — Цілуй мене

Новий сингл — це лірична пісня з агресивним басом, що символізує гнів та розгубленість в житті. Попри те, що трек про кохання, ці дві речі прекрасно комбінуються у композиції. Артист розповідає про справжні бажання та почуття людини, а також емоції, які ми приховуємо, але так хотіли б показати.


Проєкт «Strategic Media Support Program» реалізує Львівський медіафорум за фінансової підтримки People in Need (PIN) та Pioneer Foundation.

Читайте також: «Люди в бомбосховищі танцюють, ну що в цьому поганого?»: розповідаємо про концертний майданчик Нижній Зал в Театрі Ляльок

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024