Головна
>
Відео
>

Відео дня: фільм-постсимфонія «Арка»

Відео дня: фільм-постсимфонія «Арка»

Сьогодні, 26 квітня, у річницю аварії на Чорнобильській атомній електростанції, відбулась прем’єра короткометражного фільму-постсимфонії «Арка». Ввечері на Поштовій площі у Києві відбудеться концерт ZonaНатхнення, в якому візьмуть участь гурт ONUKA, Микита Рубченко, оркестр НАОНІ, а також вперше прозвучить саундтрек до фільму.

Короткометражка була знята осінню 2016 на території Чорнобильської зони. «Арка» розповідає 30-річну історію Чорнобильської катастрофи від перших хвилин після аварії до моменту, коли в 2016 році нове укриття зайняло своє проектне положення.

Photo by: Nick Zavilinskyi

У фільмі взагалі не використовується словесна форма, як спосіб розповісти історію. Єдині текст, який можна почути — це звернення Михайла Горбачова. Розповідь ведеться через музику, основою для якої стали звуки кількох об’єктів Зони Відчуження. Композиторами саундтреку стали Микита Рубченко та Ярослав Мисик. Записали і виконали музику колектив Микити Рубченка і Український етно-симфонічний оркестр.

«Музика була написана із використанням акустичних властивостей на двох об’єктах Чорнобильської зони – захисної арки і градирні (охолоджувальна споруда). Це єдиний раз в історії, коли в одному місці зійшлися унікальний простір, унікальні обсяги звучання і унікальне відображення, що дозволило написати велику музичну форму. У зйомці взяли участь 50 музикантів, для запису ми привезли повноцінну студію і 15 кВт звуку. І повторити таке буде неможливо», — поділився музикант Микита Рубченко.

 

 

Авторка ідеї фільму і продюсерка – Ірина Ніколаєнко. За зйомки фільму відповідала команда на чолі із режисером Антоном Шатохіним і кліпмейкером Радиславом Лукіним. Виконавець головної ролі – Євген Сичов.

«Мені дуже хотілося показати, що у зони відчуження можливе майбутнє. Практично одразу після того, як нове Укриття над зруйнованим енергоблоком зайняло свої проектне положення, дозиметри показали, що рівень радіації знизився. Але це зовсім не означає, що туди вже можна масово їхати. Ні. На жаль, це місце ще багато сотень років буде режимною зоною. Але із забороненою зони вона може перетворитися на зону натхнення», — розповіла Ірина Ніколаєнко.

Фото: Микита Завілінський

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Анонси
«Темні конячки Нацвідбору»: хто такі Nahaba?
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
10 години тому
Анонси
Хто такий Badwor7h? Розповідаємо про лайнап Пожежі
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
8 Березня, 2024
Кіно
Ukraїner випустив документальний фільм про святкування Маланки на Буковині
Марічка Максимець Марічка Максимець
9 Січня, 2024