Головна
>
Література
>

Низка видавництв відмовилися від участі у «Книжковому Арсеналі»: в чому причина?

Низка видавництв відмовилися від участі у «Книжковому Арсеналі»: в чому причина?

З 22 по 25 червня відбудеться 11-й міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал». Цьогоріч ярмарок проведуть у зміненому форматі — операторами продажу книжок будуть не окремі видавництва, а локальні київські книгарні. Зміни у форматі фестивалю організатори пояснили безпековою ситуацією та нерівними умовами на видавничому ринку, що склалися під час воєнного стану. Через це деякі видавництва не братимуть участі у фестивалі. Йдеться, зокрема, про видавництва Komubook, «Фоліо» та ArtHuss.

Першим від участі в «Книжковому Арсеналі» відмовилось видавництво Komubook. Засновник видавництва Павло Швед написав, що не бачить сенсу організовувати фестиваль у такому форматі:

«Тобто кілька книгарень, взявши книжки У ВСІХ видавців за гуртовими цінами, хоче продавати їх на Арсеналі для відвідувачів за цінами роздрібними… Я б ще зрозумів, якби ці зароблені мільйони або й десятки мільйонів гривень пішли на розвиток Арсеналу, на промоцію української культури за кордоном чи, ще краще, на ЗСУ і смерть русні. Але якщо вони мають піти в кишені кількох книгарень, то ні, вибачте, без мене».

Про свою відмову від участі повідомив у коментарях і директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький:

«У мене немає незалежної книгарні. А через посередника не планую».

Оновлення від 18 квітня, 17:40.

Таку ж позицію зайняло видавництво ArtHuss:

Співзасновниця харківського видавництва «Відкриття» Наталія Васильєва зазначає, що через змінений формат фестивалю малі видавництва можуть втратити шанс представити свою продукцію на ярмарку:

«Коли весь асортимент книжкового ярмарку проходить через 3-5 людей, відповідальних за контакти з видавцями, це означає, що на столах відвідувачі побачать видання тих видавців, у кого вийшло домовитись, там, де налагоджений діалог, чиї листи не ігнорять, тому що вони нікому не відомі абощо…Ми ведемо перемовини щодо співпраці з однією з книгарень і думаємо над тим, яку подію подати на Книжковий Арсенал. Будемо сподіватися на те, що все ж таки зустрінемося у червні і з читачами, і одна з одною».

Оновлення від 19 квітня, 19:05

Натомість, видавництво «Вавилонська Бібліотека» заявило про участь у «Книжковому Арсеналі»:

Водночас директорка «Книжкового Арсеналу» Юлія Козловець у коментарі «Суспільному» пояснила, що фестиваль цьогоріч буде набагато меншим, ніж він був в попередні роки. Відтак, організатори хотіли, аби на Книжковому Арсеналі був асортимент або київських видавців, або великих потужних, що мають достатньо ресурсів для самостійної участі у ярмарку:

«Книжковий Арсенал — це інтелектуально-культурна подія, де ключове значення має читач і його інтереси чи потреби. Отже, ми думали про асортимент книжок, який буде доступний відвідувачам, і шукали формат, який би дав можливість представити максимальну вибірку: і нішевих, і малих видавництв, і видавництв з різних міст, у тому числі тих, які найближче до лінії фронту».

Окрім того, організатори пояснили, що цьогорічний фестиваль проводитимуть у частині приміщення, тому усі видавництва не змогли б розмістити стенди. До того ж у разі повітряної тривоги їх складно було б охороняти. Тому вирішили, що оптимально буде співпрацювати з локальними книгарнями (йдеться про київські книгарні «Сенс», «Книжковий лев» і «Закапелок»):

«Ми орієнтуємося на укриття, яке наявне в Мистецькому Арсеналі і яке ми зможемо забезпечити в разі повітряної тривоги. Воно вміщає до 700 людей. Звичайно, ми розглядали й варіант проведення ярмарку видавців, але, маючи багаторічний досвід його організації, відмовилися від цієї ідеї як від нереалістичної в умовах воєнного стану та в умовах меншого за масштабом фестивалю».


Читайте також: «Книжковий Арсенал» оголосив дату та формат 11-го фестивалю

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024