Головна
>
Новини
>

В експозиції — війна: де відвідати виставки на воєнну тематику?

В експозиції — війна: де відвідати виставки на воєнну тематику?

Українські виставкові майданчики доводять, що мовою мистецтва можна і потрібно говорити про війну. Зібрали для вас 6 виставок у Києві, Дніпрі та Черкасах на воєнну тематику — від робіт, створених українцями в імпровізованій резиденції, до бронеплит українських військових.

Аrtarmor

Бронеплити, які рятували життя українських військових і стали непридатними для використання, перетворили на артоб’єкти. За кожною з цих десяти бронеплит — історія реального бійця, життя якого захистив двосантиметровий шар кераміки.

Броня рятуватиме життя вдруге, бо кошти з продажів перераховуватимуть на засоби індивідуального захисту для українських військових.

Проєкт створений Національним музеєм історії України у Другій світовій війні.

Коли: листопад–грудень
Де: Київ, Нижня Московська брама, вул. Лаврська, 27
Вхід: 30 грн, для школярів і студентів — 20 грн

«Вікна»

Вікна, розбиті вибуховою хвилею 10 жовтня в «Українському домі», викликали дивну суміш емоцій: від болю до, хоч як дивно, захоплення. Сліди руйнувань постали застиглими у склі абрисами птаха, листка, метелика, янгола.

Команда центру пояснює, що це не естетизація насильства, а доказ того, що українці живі й прагнуть бачити красу навіть у розтрощених вікнах.

Коли: до 27 листопада
Де: Київ, Національний центр «Український дім», вул. Хрещатик, 2
Вхід: 50 грн

«Уламки сонця»

За словами автора виставки Антона Логова, проєкт — про пошук світла у повній темряві, а також зміну мислення й наслідки цивілізаційних катастроф для світу.

Коли: до 26 листопада
Де: Київ, Ya Gallery, вул. Хорива, 49-Б
Вхід: вільний

«Війна за ідентичність. Сила опірності культури»

Виставка — про втрати культурної спадщини, яких зазнала Україна через російську агресію.

Основну частину експозиції становлять матеріали-свідчення руйнувань, але також і спротиву українців, промовисті речі, які розкажуть про міжнародну підтримку України. Особливо впізнаваним експонатом є кухонна шафка із півником, які вціліли після авіаудару по будинку в Бородянці.

Проєкт створений у співпраці Національного музею Революції Гідності, Київської міської галереї мистецтв «Лавра» та Штабу порятунку спадщини.

Коли: до 22 грудня
Де: Київ, Київська міська галерея мистецтв «Лавра», вул. Лаврська, 7-Б
Вхід: за квитками

«Робоча кімната»

Художники, роботи яких представлені на виставці, об’єдналися в імпровізовану резиденцію «Робоча кімната» в івано-франківській інституції «Асортиментна кімната». Через кілька тижнів лабораторної роботи проєкт розширився до інших міст Західної України та включав 17 художників і художниць.

Усі художники резиденції після 24 лютого виїхали у західні міста з центральних та східних регіонів України, відірвавшись від своєї практики, архівів та контекстів. Лишаючись в Україні, у спільному робочому просторі, художники працювали разом три місяці, протиставляючи власному людському жахові випрацьовування нових методів осмислення сучасності.

Коли: до 14 січня
Де: Дніпро, галерея «Артсвіт», узвіз Крутогірний, 21
Вхід: вільний

«Інфоспротив»

Проєкт розповідає про види інформаційної відсічі російському ворогу, яку давали українці в різні часи — під час і після розпаду Радянського Союзу, у часи Революції Гідності та російсько-української війни.

На виставці зібрали найпромовистіші приклади інформаційного опору українців російському ворогові — зображення білбордів, сітілайтів, графіті, поштових марок, листівок й навіть назви пісень, які у різний час надихали та продовжують надихати на боротьбу й дають змогу витримувати натиск ворога.

Виставку ініціював рух «Чесно» у співпраці з Національним музеєм Революції Гідності.

Коли: до 28 листопада
Де: Черкаси, Соборна площа
Вхід: вільний


Читайте також: Плейлист української музики зі струмом

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024