Головна
>
Література
>

Макс Кідрук відкриває власне видавництво

Макс Кідрук відкриває власне видавництво

15 листопада письменник Макс Кідрук повідомив про відкриття власного видавництва — «Бородатий Тамарин», яке спеціалізуватиметься на нон-фікшні та науковій фантастиці українських та перекладних авторів.

Максим Кідрук — український письменник, автор романів «Доки світло не згасне назавжди», «Де немає Бога», «Зазирни у мої сни», «Не озирайся і мовчи», «Жорстоке небо», «Твердиня», а також низки тревелогів. До 2019 року свої книги видавав у «Клубі Сімейного Дозвілля».

«Нові Темні Віки» — книга, над якою Кідрук працював кілька років, вийде вже у видавниутві «Бородатий Тамарин».

Це проєкт Кідрука та його дружини Тетяни. Втім, автор наголошує, що «Бородатий Тамарин» — не самвидав Кідрука. Видавці мріють видавати «круті книжки»: не бестселери, а ті, які насамперед воліють бачити на власних полицях.

«Від самого початку ми розуміли, що публікуватимемо інші тексти, як перекладні, так і українські. Ми не ганятимемося за бестселерами, а добиратимемо книжки, які читаємо самі й яких, на нашу думку, не вистачає українському ринкові. Й найважливіше — ми налаштовані серйозно заморочуватися. Невдовзі ви зрозумієте наскільки. Якби не російське вторгнення, ми стартували б одразу з кількох найменувань. Та навіть попри війну ми вже підписали одного закордонного автора».

Першу перекладну книгу планують анонсувати невдовзі, однак точної дати немає. Аби не пропустити анонсу підписуйтеся на соцмережі видавництва: Facebook, Instagram, Twitter, TikTok: @bearded.tamarin.

Хто такий Бородатий Тамарин?

Кідрук каже, що вигадуючи назву передусім подумав про приматів:

«Це найбільш високорозвинені, за винятком людини ссавці, по-своєму потішні й мудрі, й мені здавалося, що це поєднання кумедності та мудрості пасуватиме книжкам, які ми видаватимемо. От тільки нормальні в плані назви примати ніяк не знаходилися. Горила — надто грубо, бабуїн — заїжджено, бонобо — є такий співак. Зрештою я від ідеї відмовився, проте пошук серед не мавпячих назв теж результатів не дав.Доведений до відчаю, я пішов питати у ґуґла: як обрати назву для видавництва?».

А тоді письменник натрапив на статтю, чиї автори наполягали, що назва взагалі другорядна і важливішим є логотип:

«Згідно з дослідженнями найуспішнішими в плані впізнаваності є логотипи з тваринками. На кшталт пінгвіна у Penguin Books. Наступний крок був логічним: ґуґл — зображення — фото наймиліших тваринок. Чого там тільки не було. Мініатюрна лисиця фенек — симпатично, проте немилозвучно. Карликовий кенгуру квока — милий, але більше пасував би видавництву дитячої літератури. А потім я побачив його — бородатого тамарина Saguinus imrerator. Й одразу збагнув: це воно. Він потішний і водночас серйозний. Він чудово виглядатиме на корінцях книг, у соцмережах, на футболках, чашках, усюди», — пояснює вибір назви Кідрук.


Читайте також: Український ПЕН обрав нового президента

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
1 день тому
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024
Новини
Від Сусіди стерплять до Këkht Aräkh: як звучить Миколаївщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
9 Квітня, 2024