Головна
>
Література
>

Український ПЕН обрав нового президента

Український ПЕН обрав нового президента

10 листопада члени Українського PEN обрали нового очільника — ним став письменник та журналіст Володимир Єрмоленко.

Віцепрезидентами Українського ПЕН стали журналістка й телеведуча Мирослава Барчук та поет і перекладач Остап Сливинський.

Український ПЕН — культурна і правозахисна громадська організація, що об’єднує українських журналістів, письменників, науковців, видавців, перекладачів, правозахисників.

Український осередок Міжнародного ПЕН-клубу був створений 1989 року і є одним зі 146 національних центрів Міжнародного ПЕН.

Діяльність ПЕН в Україні спрямована на захист свободи слова та прав авторів; популяризацію української літератури та культури; відстоювання цінностей і стандартів незалежної журналістики та налагодження міжнародного культурного співробітництва.

Український ПЕН є засновником або співзасновником Премії імені Василя Стуса, Премії імені Юрія Шевельова, Премії імені Георгія Ґонґадзе та Drahomán Prize. Організація налічує 145 членів та членкинь.

Раз на два роки члени ПЕН обирають нового президента та членів Виконавчої Ради. Чергові збори відбулися 10 листопада. Так, новим президентом став Володимир Єрмоленко, а його радницею дослідниця, перекладачка, есеїстка Оля Гнатюк.

З 2018 до 2022 року Український PEN очолював Андрій Курков. Раніше президентами організації були Микола Рябчук (2014-2018), Мирослав Маринович (2010-2014), Євген Сверстюк (1993-2010) та Микола Вінграновський (1989-1993).

До Виконавчої Ради організації ввійшли: Алім АлієвМирослава БарчукЛариса ДенисенкоІгор КозловськийІрина СлавінськаОстап СливинськийМарко-Роберт Стех та Артем Чапай.

Виконавчою директоркою Українського ПЕН із 2018 року є журналістка та культурна менеджерка Тетяна Терен.

Хто такий Володимир Єрмоленко?

Володимир Єрмоленко — український філософ, письменник і журналіст, доктор політичних студій. Він також експерт ГО «Інтерньюз-Україна», старший викладач Національного університету «Києво-Могилянська академія» та головний редактор UkraineWorld.

У 2020 році разом із журналісткою Тетяною Огарковою створив подкаст Kult, присвячений визначним епохам в історії культури та культовим авторам, які мали великий вплив на розвиток літератури й культури.

Він є також автором численних статей про Україну, Європу та світові процеси в українських та іноземних медіа й автором книжок «Оповідач і філософ: Вальтер Беньямін та його час», «Далекі близькі. Есеї з філософії та літератури», «Ловець океану. Історія Одіссея», «Плинні ідеології. Ідеї та політика в Європі ХІХ–XX століть».


Читайте також: Катерина Аврамчук стала СЕО проєкту «Абук»

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024