Головна
>
Кіно
>

Українські фільми отримали нагороди на Берлінале

Українські фільми отримали нагороди на Берлінале

Дві українські стрічки — документальна копродукція «Прокидаючись у тиші» Міли Жлуктенко та Даніеля Асаді Фаезі та «Це побачення» Надії Парфанотримали нагороди на Берлінському кінофестивалі.

«Прокидаючись у тиші»
«Прокидаючись у тиші»

Українсько-німецький фільм «Прокидаючись у тиші» отримав спеціальну нагороду за найкращий короткометражний фільм у програмі Generation Kplus, також 2500 євро від німецької благодійної організації для дітей Deutsches Kinderhilfswerk.

Стрічка розповідає про українських дітей-біженців, що знайшли прихисток у колишній німецькій казармі. У своїх іграх діти відкривають військові символи з минулого та пов’язують їх зі своїм досвідом.

У картині йдеться про війну очима українок та дітей, що через російську війну в Україні вимушено знайшли прихисток у Німеччині. 

«Ми хотіли би присудити приз фільму, який пропонує ніжний погляд на щоденні ритми зламаного дитинства. Легка інтимність цього фільму є свідком тривалої радості, сили та невинності на тлі глибокої втрати. Ми були зворушені впевненим підходом фільму. Він потужно пробуджує відчуття місця та історії, оскільки пропонує важливий знімок актуального сьогодення», — каже журі.

Короткометражна стрічка Надії Парфан «Це побачення» отримала Спеціальний приз журі.

«Це побачення» — перша ігрова робота режисерки. Зі слів Парфан, це 5-хвилинна історія про Київ, війну і життя, яке не припиняється у всіх його проявах.

«Замість паризьких парків ми бачимо імпровізовані металеві гаражі. Армійські блокпости займають місце Тріумфальної арки. Французькі готелі замінені покинутими будівлями, а церква, оточена гарматами, замінила Базиліку Сакре-Кер…», — коментує журі.

Роботу порівняли з однойменним короткометражним фільмом Клода Лелуша«Режисерові вдається визволити фарсовий короткометражний фільм 1976 року і перетворити його на щось складніше, де нагальність має причини; це пов’язано з війною, а не з примхою мачо, тим більше, що український солдат у відпустці — сама жінка»


Нагадаємо, що до програм Берлінале також увійшли «Залізні Метелики» Романа Любого, «Ти мене любиш?» Тоні Ноябрьової, «Ми не згаснемо» Аліси Коваленко та «Східний фронт» Віталія Манського та Євгена Титаренка. 

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024