Головна
>
Кіно
>

Українські фільми потрапили в програму Берлінале

Українські фільми потрапили в програму Берлінале

Документальний фільм «Залізні Метелики» Романа Любого та короткометражний фільм «Прокидаючись у тиші» Міли Жлуктенко та Даніеля Асаді Фаезі відібрано до конкурсних програм Берлінського міжнародного кінофестивалю (Берлінале).

Берлінський міжнародний кінофестиваль — кінофестиваль категорії А, який вважається одним із найпрестижніших фестивалів Європи та світу у сфері кіно. Цьогоріч захід пройде з 16 до 26 лютого. Повну програму оголосять 7 лютого.

Стрічку «Залізні Метелики» Романа Любого, що досліджує обставини збиття літака MH17, риторику російських пропагандистів та реакцію світової спільноти на цей злочин, покажуть у секції «Панорама».  Це секція, яка фокусується на найбільш актуальному міжнародному кіно. «Панорама» присвячується суспільним та політичним темам.

Світова прем’єра стрічки «Залізні метелики» режисера Романа Любого відбудеться у конкурсній секції World Cinema Documentary Competition кінофестивалю «Санденс» у січні 2023 року.  Більше про це читайте за посиланням.

До секції Generation Kplus увійшов короткометражний українсько-німецький фільм «Прокидаючись у тиші» Міли Жлуктенко та Даніеля Асаді Фаезі. Стрічка розповідає про українських дітей-біженців, що знайшли прихисток у колишній німецькій казармі. У своїх іграх діти відкривають військові символи з минулого та пов’язують їх зі своїм досвідом.

Generation Kplus — секцію для дітей та підлітків, що презентує актуальні художні та короткометражні фільми. Для конкурсної програми відбираються лише високоякісні фільми, які відображають реалії повсякденного життя молоді та дітей. А тематика конкурсних робіт цікава для всіх вікових груп.

Нагадаємо, що минулого року на кінофестивалі у конкурсних програмах змагалися стрічки «Терикони» Тараса Томенка та «Клондайк» Марини Ер Горбач. А фільм Нарімана Алієва Ortalan представляв Україну на Berlinale Co-Production Market.


Доповнено від 18 січня 2023 року.

Ще один український фільм у програмі «Панорама» — «Ти мене любиш?» Тоні Ноябрьової.

Це буде світова прем’єра стрічки. «Ти мене любиш?» — історія дорослішання, яка розгортається напередодні падіння СРСР. 17-річна Кіра стає свідком розлучення батьків, розпаду однієї країни та народження іншої.

До секції Generation 14plus відібрали документальну стрічку Аліси Коваленко «Ми не згаснемо». Це історія про п’ятьох підлітків з прифронтових містечок Донецької й Луганської областей. Попри похмуру реальність навколо вони шукають пригод, протестують і борються з сірістю й нудьгою, які відступають, коли відомий в Україні шукач пригод і мандрівник пропонує їм здійснити подорож до вершин Гімалайських гір.

До програми Berlinale Shorts потрапив фільм «Це побачення» Надії Парфан. Це перший ігровий фільм режисерки.

«Це побачення», зі слів Парфан, це 5-хвилинна історія про Київ, війну і життя, яке не припиняється у всіх його проявах.


Читайте також: Українську стрічку «Літургія протитанкових перешкод» покажуть на «Санденсі»

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024