Головна
>
Література
>

«Купи книжку — допоможи ЗСУ»: розповідаємо як долучитися до ініціативи

«Купи книжку — допоможи ЗСУ»: розповідаємо як долучитися до ініціативи

У липні 2022 року в Україні з‘явилася волонтерська ініціатива «Купи книжку — допоможи ЗСУ». Її створила волонтерка Валерія Мороченко, аби регулярно збирати кошти на потреби українських військовослужбовців. У межах проєкту волонтери отримують книжки з різних куточків України та з-за кордону, а читачі купують їх і таким чином донатять на благодійні збори. Долучитися до акції можуть усі охочі, а ми розповідаємо, як це зробити.

Фото: інстаграм Валерії Мороченко

Спершу ініціатива з продажу книжок не була регулярною. Починаючи з квітня 2022 року Валерія разом із подругою Юлею проводила разові збори на допомогу онкохворим дітям або бездомним тваринам. Згодом вони почали збирати кошти для друзів на фронті.

Вже у липні волонтери створили телеграм-канал, який слугує своєрідною платформою продажів. Люди, які хочуть продати свої книжки, звертаються до засновників проєкту — ті публікують інформаціб про книжку на каналі. Далі охочі купити книжку мають її оплатити й вказати дані для відправки. Ці дані волонтери передають людині, яка продає книжку, а вона надсилає її за адресою.

За час існування ініціативи волонтери зібрали 850 000 гривень. Зокрема, їм вдалося зібрати кошти на пікап для 66-ї окремої механіхованої бригади зенітно-ракетного батальйону, тепловізор для 112-ї бригади на східному напрямку, пікап для 24-го прикордонного загону, дрон для 130-го батальйону, два акумулятори та зарядну станцію для 30-ї ОМБр та підтримати багато інших зборів. Усі звіти зі зборів команда розміщує на відповідній сторінці в інстаграмі. Також у телеграм-каналі є щоденна звітність, де вказані суми, які вдалося зібрати впродовж дня.

Серед пропонованих книжок є нові та вживані, відомі та маловідомі твори українських і закордонних авторів. В середньому книжки вартують 250-300 гривень.

Поділитися книжкою можна за посиланням, а купити — в Телеграмі.


Читайте також: Що слухають в Україні: Megogo оприлюднив статистику аудіокнижок за другий квартал року

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024