Головна
>
Культура в регіонах
>

Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина

Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина

Продовжуємо досліджувати музику регіонів, які найбільше постраждали від російських загарбників. Сьогодні дізнаємося більше про Чернігівщину.

Чернігівщина — край різноманітної, здебільшого андеграундної музики. Тут багато рок-музики, а також чернігівські корені мають найпотужніші фольктронік-проєкти країни. Ми попросили проєкт NUAM допомогти нам з підбором артистів для цього плейліста. Ось, що з цього вийшло.

Слухайте музику Чернігівщини на зручних платформах:


NUAM (New UA Music) — сервіс для відстеження та дослідження української музики. Проєкт має найбільшу українських музикантів, яка регулярно поповнюється новими іменами, регулярно оновлює її та сортує за жанрами у плейлісти.

Артисти Чернігівщини

Dymna Sumish — один з найвпливовіших альтернативних рок-гуртів країни на чолі з Сашею Чемеровим, заснований в Чернігові в 1998 році. У своїй музиці артисти поєднували гранж, альтернативу, панк і психоделіку. За час активності гурт випустив три альбоми і розпався у 2012-му, заявивши, що неможливо «миритися з ситуацією в нашій країні — коли культура на останньому місці, а натомість панує суцільна політика, зомбування, соціальні експерименти і легкий тоталітаризм». У 2017 відбувся реюніон гурту, музиканти зіграли кілька концертів в Україні. Проте вже на початку 2018-го Саша Чемеров заявив, що гурт остаточно припиняє існування.

ONUKA — електрофольк-гурт на чолі з Натою Жижченко та Євгеном Філатовим, який зʼявився у 2013 році і був одним з трендсеттерів поєднання електронної музики з фольком в Україні. Сама Ната народилася в Києві, проте її рід походить саме з Чернігівщини, куди вона згодом і переїхала разом з родиною. Ната багато працює з локальними контекстами регіону, знімає тут кліпи та записує альбоми.  

Foa Hoka — мультижанровий колектив, створений у 1991 році в Чернігові Дмитром Куровським і Владиславом Діхтяренком. Були одними з перших апологетів індастріалу та експериментальної музики в Україні.

Shmiska — молода співачка з Чернігова, яка почала музичну карʼєру у 2022 році. Її пісні почали віруситися в тіктоці, зокрема Запальничка тепер має понад мільйон прослуховувань на стримінгах. Вона наразі живе в Парижі та часто грає на фестивалях та концертах у Франції та Україні та працює над майбутніми піснями.

діти інженерів — гурт, створений у 2020 році Сергієм Пуховим, який починав музичну діяльність ще в рідному Чернігові. У своїй музиці гурт поєднує гранж, поппанк та інші жанри гітарної музики. Широкий загал дізнався про гурт, коли у 2022 році почав віруситися трек Рубці. Наразі діти інженерів — один з найвідоміших рок-гуртів нового покоління, їхні концерти збирають солдаути у залах-тисячниках і є бажаними гостями на фестивалях.

DAKAYAK — хіп-хоп гурт, створений у Варві. Наразі складається з реперів GA5LO, SOKOL та бітмейкера Lester. Гурт утворився у 2021-му і з того часу видав низку синглів.

Go_A — фольктронік-гурт, заснований у 2012 році. Фронтвумен Катерина Павленко — з Ніжина. Проте справжнє визнання гурт отримав, коли виграв Нацвідбір на Євробачення-2020 з піснею Соловей. Через ковід конкурс тоді не відбувся, і гурт представив Україну вже наступного року з піснею Шум. Пісня посіла 5 місце у фіналі й 1 місце у світовому чарті «Spotify Top Viral», зараз на ній понад 100 мільйонів прослуховувань. Наразі Go_A багато гастролює закордоном, а їхні виступи на великих європейських фестивалях активно хвалять критики. У дискографії гурту один альбом — Іди на звук, випущений у 2016 році, згодом музиканти випускали лише сингли.

sexnesc — чернігівський альтернативний рок-гурт, що розпочав активну діяльність у 2022 році. В дискографії колективу є один мініальбом, один повноформатник та чимало синглів. 

Monokate — сольний проєкт Катерини Павленко з Go_A. В межах проєкту співачка фітувала з Ігорем Кириленком, iamyou, Dan Alien та Blueberry. Також Катерина випустила в межах проєкту пісню Vorozhyla, яка стала саундтреком до фільму Довбуш.

БІЛЬ — чернігівський рок-гурт Владислава Степанця та Миколи Рудакова, який почав свою діяльність у 2023 році. Наразі у гурту два релізи — Пташки двічі помирають та На серці.

Олександр Порядинський — виконавець із села Кухарка на Чернігівщині, який починав свою творчу діяльність ще в місцевому ансамблі. Згодом він брав участь у різноманітних вокальних конкурсах і врешті запустив свою серйозну музичну карʼєру, перемігши у 4 сезоні шоу Х-Фактор. Згодом він випускав сольні пісні та брав участь у Нацвідборі на Євробачення-2020.

The Tea Ship — чернігівський сьорф/гараж-панк гурт, створений у 2012 році. Дискографія нараховує два мініальбоми, LP, сингли, демки та лайви. «Важче, ніж серф, легше, ніж панк. Завзято, немов інді, з підходом і брудом гаража, але мелодійністю і танцювальною серцевиною класичного рок’н’ролу.» — так описував гурт Єгор Фелюст.

Pvnch — реп-гурт, заснований у Варві у 2013-му. Протягом свого існування склад гурту постійно змінювався, а наразі він складається з двох осіб: реперів Monstr та Zдоровий. Випустили два лонгплеї — Голодний (2014) та Білий (2019), наразі учасники активно займаються подкастом БазаР, куди запрошують українських реперів, а також запустили лейбл OTG.

Scroodge — чернігівський рок-гурт, заснований Євгеном Бондаренком у 2004 році. За час існування колектив поміняв купу варіацій своєї назви — був і СкруDG, і Scrudg, і Скрудж. За час існування випустив низку кліпів та демоальбомів, дебютний же альбом вийшов у 2011 році на лейблі Lavina Digital.

Ігор Меліхов — лідер гурту The Streecher, який також почав писати музику сольно. «Він абсолютно “інший”, ніби живе не у своєму часі й не у своєму оточенні. Йому б тусити десь на “Вудстоці” у 69-му, або їздити з хіппі на старенькому “Фольксвагені” по узбережжю Сан-Франциско і прикрашати волосся квітами. Те ж саме і в його музиці: відчувається правильне виховання» — так описує виконавця місцевий журналіст Іван Матвєєв. 

Destroy My Hope — хардкор-металкор гурт з Чернігова, заснований у 2011-му. За час діяльності випустив три альбоми та один ЕР.

Pitch Patrol — електронний дует, створений Sasha Crime та Anna Heller. «Наша музика часто оповідає про щось більше, ніж ми самі, це те, про що ми любимо думати, наприклад, про всесвіт, технології та майбутнє, в якому ми хочемо жити. Вона про квіти, схід сонця, місяць, комах, богів, атоми, про позачасовий і безмежний простір навколо і всередині нас» — так гурт говорить про свою музику. 

Ця стаття була підготовлена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”. Зміст цієї публікації/статті є виключною відповідальністю Ліруму і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.


Читайте також: Як звучить Дніпропетровщина (Січеславщина): плейлист від Ліруму та Dnipropop

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Jerry Heil до Миколи Пацюка: як звучить Київщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
11 Червня, 2024