Головна
>
Кіно
>

Долання стереотипів і турбота про глядачів: 6 причин відвідати Чілдрен Кінофест

Долання стереотипів і турбота про глядачів: 6 причин відвідати Чілдрен Кінофест

З 7 до 16 червня в Україні триватиме найбільший кінофестиваль для дітей і підлітків — Чілдрен Кінофест. Лірум зібрав 6 причин, чому не варто пропускати подію.

Відео: Чілдрен Кінофест

Причина перша. Кіно, яке відрізняється від кінопрокату

Більшість кіно для юних глядачів і глядачок у кінотеатрах — 3D-анімація від голлівудських студій. Дуже часто це якісні роботи, але все ж ситуація на ринку не надто різноманітна. На Чілдрен Кінофесті ж працюють над різноманіттям спеціально.

На фестивалі принципово інакший підхід до географії походження фільмів: тут представлені стрічки з різних країн Європи. Різноманітна й форма стрічок: анімація тут представлена різними видами (комп’ютерна 3D і 2D, лялькова), та й окрім анімації достатньо представлені ігрові картини.

Фото: Чілдрен Кінофест/Facebook

Причина друга. Долання стереотипів

Буває, що діти упереджено ставляться до ретрофільмів: вони можуть здатися старими, неактуальними й нецікавими. Команда фестивалю намагається долати ці стереотипи, щороку добираючи класичну стрічку, яка зацікавить юних глядачів, і водночас представлятиме цілий пласт культури.

Свого часу з витоками кінематографа глядачів і глядачок фестивалю знайомили роботами братів Люм’єр і Жоржа Мельєса, з епохою німого кіно — картиною «Цирк» Чарлі Чапліна, а з творчістю українського генія Давида Черкаського і набанням Київнаукфільму — «Островом скарбів». У цьогорічному фокусі — мультфільм «Володарі часу» (1982) — представник жанру космоопери в анімації, творіння Рене Лалу та Мьобіуса (знаменитий художник, який стояв біля джерел візуального стилю кіберпанку, створював культові комікси й працював над фільмами «Чужий», «Трон» і «Той, що біжить лезом»).

Фото: Чілдрен Кінофест/Facebook

Причина третя. Турбота про глядачів різного віку

Аудиторія фестивалю — діти різного віку. Але програма складена так, щоб кожен і кожна знайшли собі щось до смаку.

В головній програмі на найменших глядачів і глядачок чекатиме анімація «Пташина скеля» про пригоди пташечки та інших тварин, які мешкають на острові серед океану, а також «Детективи звіропоїзда» — анімаційний омаж на творчість Аґати Крісті.

Учням і ученицям молодших класів цікавими будуть анімація «Королівство Кенсуке» про хлопчика та його вірного собаку на безлюдному острові, «Тонда, Славка і чарівне світло» про подругу й друга з незвичайними здібностями, анімація «Ніна та секрети Їжачка» про пошуки скарбу, а також ігрова комедія «Літо сюрпризів» про двох дітлахів, що потрапляють в одну халепу за іншою.

Є гідне кіно і для підлітків: «Окейдякбувай» — пригода дівчат, що тікають зі школи для дітей з порушенням слуху, а також торішній переможець фестивалю «Душа команди» про черницю, яка стає тренеркою дитячої футбольної команди.

Кадр із фільму «Королівство Кенсуке»

Причина четверта. Дитяча творчість

На Чілдрен Кінофесті діти й підлітки не лише дивляться кіно. Майже 100 юних режисерів і режисерок зняли свої короткі метри й надіслали їх для участі в Дитячому кіноконкурсі. Упродовж фестивалю фіналістів покажуть на великих екранах 11 українських міст і онлайн, а переможці отримають грошові призи. Журі професійне: режисерка-аніматорка Анна Дудко, кінокураторка й авторка «Твоєї книги про кіно» Ольга Бірзул, а також режисер-документаліст Роман Любий.

Якщо ви вперше дізналися про Чілдрен Кінофест і Дитячий кіноконкурс у його межах — не засмучуйтеся, що ваша дитина не встигла взяти участь. Це традиційна частина фестивалю й восени розпочнеться новий прийом заявок на участь. Тим часом відвідайте покази, на яких діти побачать, що створюють їхні однолітки. Що може бути кращим натхненням?

Фото: Чілдрен Кінофест/Facebook

Причина п’ята. Онлайн-програма

Якщо ви мешкаєте у Києві, Львові, Вінниці, Житомирі, Дніпрі, Луцьку, Одесі, Полтаві, Хмельницькому, Чернігові чи Запоріжжі — вам поталанило: для вас доступна офлайн-програма й ви можете завітати в місцевий кінотеатр. Але вже кілька років фестиваль експериментує з онлайн-форматом, завдяки чому долучитися до події можна з будь-якої точки України. Останнім часом на Чілдрен Кінофесті усталений гібридний формат: є покази офлайн і онлайн. Доступні фільми дещо відрізняються: в онлайн-кінотеатрі представлена спеціальна програма «Коли ще звірі говорили» — добірка найкращих фільмів про тварин із попередніх едицій Чілдрен Кінофесту. І онлайн, і в кінотеатрі можна переглянути торішнього переможця, фільм ретроспективи, а також фіналістів Дитячого кіноконкурсу.

Фото: Чілдрен Кінофест/Facebook

Причина шоста. Це безкоштовно

Чілдрен Кінофест — благодійна подія. Фестиваль принципово не бере грошей за квитки, адже це дає змогу долучатися до події всім — навіть тим, хто не може собі дозволити похід у кіно.

«Ми полюбляємо знайомитися з нашою аудиторією. Перед показами часто ставимо глядачам і глядачкам кілька питань, іноді розповідаємо щось про тему фільму чи його створення. Така невеличка вступна розмова, щоби ввести відвідувачів і відвідувачок у курс справи та самим зрозуміти, хто до нас завітав. Для мене найзворушливіший момент — це підняті руки в залі після питання “Хто сьогодні вперше потрапив у кінотеатр?” Це приємне усвідомлення, що саме з Чілдрен Кінофесту починається чиясь довга мандрівка у захопливий світ кіно», — коментує PR-директор фестивалю Сергій Греков.

Перегляд фільмів у кінотеатрах і онлайн проходить за реєстрацією. Запис на кінотеатральні покази починається 30 травня. Кількість місць обмежена. Реєстрація в онлайн-кінотеатрі стартує разом із початком кіноогляду — 7 червня.


Читайте також: «Зараз ми в пошуках свого — українського Харкова». Артем Вусик про діяльність «Нафти», премію Курбаса та театр «Варта»

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024