Головна
>
Література
>

Читомо заснувало літературну премію за досягнення у видавничій справі

Читомо заснувало літературну премію за досягнення у видавничій справі

Видання «Читомо» заснувало премію, яка відзначатиме видатні досягнення в українській видавничій сфері. Лавреати премії зможуть отримати грошову винагороду в розмірі 4000 євро в кожній номінації від Міністерства культури й медіа Німеччини. Про це повідомляється на сайті «Читомо».

Співзасновниця «Читомо» Ірина Батуревич зазначила, що премія визнає нові реалії ринку, де зростає роль книжкових блогерів, нових медіа та креативних рішень для видавництв та розповсюджувачів:

«Галузь стає дедалі конкурентнішою, і зараз саме час відзначити не тільки видатні твори, але й справжні явища у світі літератури і книговидання. Тих, хто попри війну не лише демонструє відданість книжковій справі, але й задає тренд, вигадує нові рішення, створює умови для того, щоб з’являлися нові книжки, нові автори, нові читачі, а українська література ставала дедалі відомішою за кордоном».


Премія буде щорічною, присуджуватимуть її наприкінці року. Організатори відзначатимуть найпомітніші досягнення, що сприяють розвитку книжкового ринку та галузі книговидання, а також популяризують читання. Взяти участь у премії зможуть видавництва, блогери, журналісти, бібліотеки та книгарні, які вважають свої досягнення в галузі помітними.

Цьогорічна премія включатиме претендентів не лише за 2023 рік, а й за 2022. Лавреатів відзначатимуть наступним чином: спершу проводиться прийом заявок. Він стартував 28 серпня й триватиме до 15 вересня. Подати заявку можна в номінаціях:

Трендсетер видавничого ринку

Присуджується за розвиток інноваційного підходу у видавництві, креативну трансформацію бізнесу, розвиток книжкового чи літературного ландшафту України.

За книжкову ініціативу, що сприяє промоції читання

Присуджується за пошук нових способів донесення книжки до читачів, створення позитивного іміджу для читання, реформування освітнього процесу за допомогою читання тощо.

Амбасадор української книги

Присуджується за особистий внесок у видимість української книжки та літератури у світі, формування позитивного іміджу української літератури та культури тощо.

Також організатори передбачили Спеціальну відзнаку Франкфуртського книжкового ярмарку, якою нагороджуватимуть за особливі здобутки українських видавців. Ця відзнака також надасть можливість взяти участь у ярмарку в 2024 році.

Висувати кандидатів можуть українські та іноземні організації: культурні інституції України за кордоном, громадські об’єднання, юридичні компанії, освітні заклади, бібліотечні установи та асоціації, редакції медіа тощо. Кожна організація може висувати до трьох номінантів, заповнивши аплікаційну форму.  

Якщо кандидати відповідають вимогам премії, то потрапляють до короткого списку, який визначатиме компетентне журі. І тоді шояхом оцінювання журі обере переможців премії в кожній із номінацій.

Церемонію нагородження проведуть у листопаді 2023 року. Результати відбору будуть оприлюднені раніше на сайті «Читомо».

Більше інформації про премію можна знайти за посиланням.


Читомо — українське медіа, що фокусується на тематиці української та закордонної книговидавничої галузі. Виконує функції комунікаційного та дискусійного майданчика для учасників видавничого ринку, літературного процесу, читацьких спільнот, а також профільних державних інституцій.


Читайте також: Любко Дереш продасть свої ранні твори за донат: розповідаємо, як їх придбати

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024