Головна
>
Кіно
>

Держкіно затвердили новий склад Ради з державної підтримки кіно: хто потрапив до списку

Держкіно затвердили новий склад Ради з державної підтримки кіно: хто потрапив до списку

7 серпня відбулося друге засідання конкурсної комісії з відбору членів Ради з державної підтримки кінематографії на якому конкурсна комісія Держкіно затвердила склад Ради з держпідтримки кінематографії. Засідання транслювалося онлайн, але голосування проходило таємно.

Нових членів ради обирала конкурсна комісія, до складу якої увійшли: т. в. о голови відомства Юлія ШевчукАндрій Халпачі (представник Держкіно), Сергій Борденюк (від Спілки кінематографістів), Вікторія Ярмощук (від Української кіноасоціації) та Дарина Трегубова (від громадських організацій).

Під час другого етапу конкурсу комісія проводила інтерв’ю з кожним кандидатом, де вони мали пояснити свою мотивацію працювати в Раді та відповісти на запитання членів комісії. На початку засідання також повідомили, що Пилип Іллєнко, продюсер та колишній керівник Держкіно, відкликав свою заяву.

Перед початком засідання Сергій Борденюк зазначив, що за стінами будівлі зібралися представники медіа. Однак Юлія Шевчук підкреслила, що присутність медійників можлива, але не обов’язкова, зауваживши, що на Держкіно не надійшло жодного запиту на акредитацію, хоча на це звертали увагу в оголошенні після попередньої сесії:

«По-перше, ми не розуміємо, що це за ЗМІ, які це ЗМІ. По-друге, це відволіче нас від процесу проведення конкурсного відбору», — додала Юлія Шевчук.

До Ради з підтримки держпідтримки кінематографії увійшли:

  • Галина Вярвельська — директорка ТОФ «Пілот Продакшнс»;
  • Олександр Шпилюк — кінокритик.
  • Тарас Босак — продюсер (фільми «Щедрик», «Крути 1918»);
  • Ірина Заря — керівниця мережі кінотеатрів «Оскар»;
  • Аркадій Непиталюк — режисер («Уроки толерантності», «11 дітей з Моршина»);
  • Володимир Мула — продюсер та режисер («Американська мрія. У пошуках правди»);
  • Денис Тарасов — режисер («БожеВільні»);

Що цьому передувало?

2 листопада 2023 року Київський окружний суд скасував повноваження Ради з державної підтримки кінематографії. А 4 березня 2024 року Держкіно оголосило про початок 19-го конкурсного відбору кінопроєктів, попри заклики кіноспільноти переспрямувати бюджет на потреби армії через недовіру до рішень Держкіно.

Це рішення обурило кіноспільноту, оскільки Рада з державної підтримки кінематографії мала розподілити майже 430 мільйонів гривень14 червня суд остаточно визнав Раду нелегітимною, що означає, що майже 600 мільйонів гривень, передбачених на 2024 рік, не будуть розподілені.

Детальніше про те, що не так (спойлер: все) з 19-м конкурсним відбором кінопроєктів можна прочитати за посиланням.

17 червня Держкіно оголосило про початок прийому документів для відбору нових членів Ради з державної підтримки кінематографії. А 10 липня на своєму сайті Держкіно опублікувало наказ про затвердження складу комісії, яка має провести конкурс до Ради з державної підтримки кінематографії.

11 липня на своїй фейсбук-сторінці колишня заступниця міністра культури Ірина Подоляк написала, що процедура вибору складу була непрозорою:

«Як вони їх обирали? Хто обирав? Чому обрали саме тих, а не інших? Невідомо! Військова таємниця! Загроза національній безпеці і обороні! А знаєте чому? Бо за всі останні роки елементарна процедура добору членів конкурсних комісій у Держкіно не була розроблена! Ні тобі присутності ЗМІ, ні тобі відкритого засідання Держкіно! Ні тобі якогось жеребкування, обговорення голосування!», — йдеться в дописі.

Аналітичний центр «Інститут законодавчих ідей» (Анастасія Пеценчук та Лариса Покальчук) та ГО «Об’єднання кінодокументалістів Вавилон 13» (Володимир Тихий) ініціювали відкритий лист, де зазначають:

«Через скасування судом повноважень членів Ради з державної підтримки кінематографії Держкіно оголосило відбір на формування конкурсної комісії та конкурс на обрання нових членів Ради. Проте, підходи не було змінено. Обрання членів конкурсної комісії, від яких залежатиме новий склад Ради, відбулося за зачиненими дверима і без реакції на вимогу спільноти здійснити цей процес публічно та шляхом жеребкування».


Читайте також: Співіснування культури та війни, найбільші культурні досягнення та кого додати до своїх плейлистів: про що говорили на пресконференціях Faine Misto 2024

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024