Головна
>
Кіно
>

Суд задовільнив позов НСКУ і визнав незаконною чинну каденцію Ради з питань пітримки кіно

Суд задовільнив позов НСКУ і визнав незаконною чинну каденцію Ради з питань пітримки кіно

2 листопада Київський окружний суд скасував повноваження Ради з державної підтримки кінематографії та задовольнив позов Національної спілки кінематографістів у повному обсязі.

Фото надав Володимир Тихий

Чому відбувся суд

У травні 2023 року Держкіно внесло на розгляд Кабміну проєкт постанови про продовження повноважень членів Ради до завершення воєнного стану. Хоч строк повноважень Ради мав закінчитись ще 31 березня 2023 року, Держкіно пояснило, що не може провести конкурс для оновлення складу у зв‘язку з воєнним станом. Кабмін підтримав звернення та продовжив каденцію чинного складу Ради.

Нагадаємо, що востаннє склад Ради оновлювався у 2021 році й туди увійшли прямі підлеглі медіагруп і власники бізнесів. Більше про Раду, хто туди входить та що не так із постановою Кабміну — читайте за посиланням.

Через такі дії Держкіно та Кабміну, Національна спілка кінематографістів України подала судовий позов, аби домогтися переобрання складу Ради. 13 червня в Київському окружному адмінсуді відбулося перше підготовче судове засідання.

Позивачі зазначали, що постанову прийняли без консультацій та обговорень з громадськістю, що суперечить постанові КМУ про проведення консультацій з громадськістю. Окрім того, звернення не містило законодавчих аргументів, чому неможливо провести конкурс в умовах воєнного стану.

Реакція кіноспільноти

Продюсер, член секретаріату НСКУ Денис Іванов, який був присутній на засіданні, розповів для Ліруму, що перед засіданням представники НСКУ мали побоювання, що рішення буде не на їхню користь. Втім, суд визнав незаконним продовження чинної каденції Ради і задовольнив позов у повному обсязі:

«Суд повністю задовольнив позов Спілки кінематографістів проти Кабміну…Тобто, кінематографічна спільнота виграла цей дуже важливий суд. Саме Рада відповідає за розподіл державних коштів, за погодження істотних параметрів фільму, за виділення фінансування фестивалів, і так далі. І я думаю, що це досить потужний сигнал для спільноти, що все-таки правду можна відстоювати, і протести можуть бути ефективними. Тому всіх вітаю».

Фото з фейсбук-сторінки Ольги Бесхмельніциної

Інтереси Національної спілки кінематографістів представляла юридична компанія Axon Partners. Адвокатка Надія Денисюк після засідання розповіла присутнім, що в подальшому варто очікувати на апеляцію, тому зараз важливо не втрачати публічної підтримки:

«Не будьте байдужими, тому що, як ви бачите, все можливо вашими й нашими руками. Буде апеляція, можливо, буде касація, бо їм так пише методичка. Але я вірю в те, що наша позиція сильна. І давайте боротися, бо що нам ще залишається робити».

Надія Денисюк. Скриншот з відео Анастасії Тихої

Режисер та сценарист Володимир Тихий теж закликає кіноспільноту бути активною:

«Звісно, що буде подана апеляція. Культурній спільноті ще зарано відпочивати на лаврах».

Що далі?

На подання апеляційної скарги Кабмін має 30 днів з моменту оголошення рішення суду. Якщо ж скаргу не подаватимуть, то Кабмін має додатково сплатити судовий збір.


Читайте також: Довженко-Центр закликає Кабмін не схвалювати Стратегію розвитку кіно

Над створенням цього матеріалу працювала команда із шести людей.
Допоможи нам продовжувати працювати на цьому ж рівні — задонать Ліруму на Buy Me a Coffee

Підтримай Лірум

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024