Головна
>
Кіно
>

Docudays UA оголосили позаконкурсну програму, яка осмислює образ війни у цифровому світі

Docudays UA оголосили позаконкурсну програму, яка осмислює образ війни у цифровому світі

Міжнародний кінофестиваль документального кіно Docudays UA оголосив позаконкурсну програму Docu/Art. Вона осмислює образ війни у цифровому світі і шляхи, якими можна відбудувати власну історію та майбутнє у тисячах зображень. До програми увійшло три фільми: «В Україні», «Записки з Еремоцену» та «Процес». LiRoom є інформаційним партнером події. Розповідаємо детально про кожен з фільмів. 

Учасники позаконкурсної програми Docu/Art

«В Україні»

Фільм про досвід війни, який розповідає про повсякдення розбомблених міст і сіл. У цій стрічці режисери Томаш Волський та Пьотр Павлус дають відповіді на питання «Що сталося з тими, хто залишився, або тими, хто повернувся додому?» та «Чи можна дім навіть називати “домом” за таких обставин?».

Автори їздили Україною після початку повномасштабного вторгнення, поєднуючи подорожі з волонтерство. Таким чином, вони проживали досвід війни разом із мешканцями зруйнованих міст: під час повітряних тривог і вибухів, на обідах в укритті харківського метро, в засідках з українськими військовими в лісі та в темряві знеструмлених вулиць.

Пьотр Павлус — випускник Краківської школи сценаристики, режисер документальних та художніх фільмів, що отримували нагороди на міжнародних кінофестивалях, зокрема на Ґдинському кінофестивалі, Міжнарному фестивалі музики та кіно «Кюстендорф», Кошалінському фестивалі дебютних фільмів «Молодість і кіно» у Польщі, а також на Міжнародному фестивалі короткометражного кіно Go Short у Нідерландах.

У його доробку — стрічки «Документальний фільм», «Клапті»,«Крадені образи», «Спробуймо стрибнути у криницю» та інші.

Томаш Волський — режисер, сценарист, режисер монтажу та оператор понад десятка фільмів, які отримували нагороди по всьому світу. Його останній повнометражний документальний фільм «1970» був показаний на понад 50 міжнародних кінофестивалях, зокрема Visions du Réel та Zagrebdox, Краківському кінофестивалі, Фестивалі документального кіно у Джок’якарті та Батумському міжнародному фестивалі артхаусного кіно.

Автор фільмів «Паркан», «1970»,«Звичайна країна», «Проблема»,«Фестиваль» та інші.

«Записки з Еремоцену»

Події фільму відбуваються в майбутньому, яке ще не настало. Режисерка Вєра Чаканьова у цій роботі досліджує потенціал технології блокчейну та штучного інтелекту в роботі зі складними глобальними проблемами, які людство створює самостійно. У фільмі висвітлені проблеми кліматичних змін та кризи представницької демократії. Поєднуючи щоденникові кінокадри з зображеннями 3D-сканера, Чаканьова підкреслює напругу між аналоговим та цифровим майбутнім людства та піддає сумніву технооптимістичну модель майбутнього.

Вєра Чаканьова — режисерка та сценаристка, авторка фільмів «Біле на білому», «ФРЕМ», «Рупікапра» та «Летючий кінь». Її ранні повнометражні документальні фільми здобули низку нагород, як-от: нагорода за «Найкращий перший чи другий фільм»  на фестивалі Visions du Réel та нагорода «За найкращий документальний фільм» на Міжнародному фестивалі документального кіно та відеоарту в Касселі.

«Процес»

Стрічка розповідає про суд над військовою хунтою останньої диктатури в Аргентині. Підсудних звинувачують у злочинах проти людства. Суд був записаний на плівку U-matic. Упродовж 90 днів свідки та сторона обвинувачення розповідали про жахіття, аж поки не пролунав остаточний вирок: «Ніколи знову». У голосах жертв звучать історії тортур і болю, для яких злочинці не мали навіть формальних ідеологічних підстав. 

Автором фільму став Улісес де ла Орден — аргентинський режисер та викладач кінорежисури в Національній школі експериментаторства та кіновиробництва. Він має значний досвід роботи в кіноіндустрії, починаючи з 1992 року. Брав участь у низці кінопроєктів в Аргентині, Чилі, Угорщині, Франції, Індії, Гонконзі, Китаї, Канаді й Англії.

Нагадаємо, фестиваль Docudays UA відбудеться 2-8 червня. Абонементи на подію можна придбати за посиланням

Docudays UA — найбільший в Україні Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини, який відбувається щороку в Києві. На фестивалі показують актуальні документальні стрічки з усього світу. Організатори прагнуть сформувати у глядачів активну громадянську позицію, обізнаність щодо прав людини та повагу до людської гідності. Під час Docudays UA до Києва приїздять кіномитці з Європи, Америки, Азії та Африки. 


Читайте також: Docudays UA оголосили програму короткометражного конкурсу

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024