Головна
>
Кіно
>

«Кава з партнерами», нетворкінг та кіноклуби: розповідаємо про програму заходів Docudays UA

«Кава з партнерами», нетворкінг та кіноклуби: розповідаємо про програму заходів Docudays UA

21-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбудеться в Києві з 31 травня по 6 червня. Окрім показів 62 фільмів, організатори події також підготували лекції, майстер-класи, публічні обговорення, як для відвідувачів фестивалю, так і для експертів індустрії.

Лірум є інформаційним партнером фестивалю, тому розповідаємо детальніше про програму заходів Docudays UA.

Фото: Docudays UA

Docu/Клас

Програма Docu/Клас традиційно пропонує публічні дискусії про виробництво, кураторство та дистрибуцію документального кіно, які проводяться професіоналами української кіноіндустрії. Цього року планується детальніше познайомити учасників з журі кінофестивалю та обговорити тенденції розвитку української документалістики протягом десяти років війни. Особлива увага буде приділена взаємодії з нашим кіно українських та закордонних глядачів.

Docu/Про

Docu/Про — це серія з 13 дискусій, майстер-класів та нетворкінг-зустрічей для представників індустрії, які відбуватимуться з 1 по 6 червня. Три з цих заходів будуть відкриті для всіх охочих.

  • 1 червня, відбудеться публічна розмова з представниками різних сфер культури про те, як ефективно розповідати про війну за кордоном. Подія пройде у просторі 1818 rooftop, вхід вільний.
  • Під час наступної події Жак Пелісьє, дистриб’ютор із Франції, поділиться порадами з кінопрокату та розповість про те, як українським фільмам ефективно виходити на європейський ринок. Захід також буде відкритим для всіх охочих і пройде у Kino42.
  • 6 червня відбудеться публічна розмова режисерів конкурсу Docu/Україна та режисерки Марини Степанської. Світлана Ліщинська, Марія Стоянова, Марія Пономарьова та Тетяна Дородніцина обговорюватимуть розломи реальності й часу, крізь які проростає кіно.
  • Власники індустрійних акредитацій зможуть відвідати 10 закритих майстер-класів та нетворкінг-зустрічей, щоб розібратися в тонкощах режисури монтажу (кейс-стаді з Міхаелем Оґлундом та кейс-стаді фільму «Мирні люди» від Шарлотт Туррес), роботи зі звуком (майстер-клас Василя Явтушенка) і прав власності на фільми (майстер-клас від Карін Ріахі).
  • Також представники Суспільного розкажуть про можливості співпраці суспільного мовника з українськими незалежними кіновиробниками.

Детальніше про кожну із 13 подій Docu/Про читайте за посиланням.

Фото: Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA/Facebook

Цьогоріч організатори Docudays UA також повернуть Meet Professionals — зустрічі з сейлз-агентами, бродкастерами та представницею The Guardian Documentaries, що дадуть змогу власникам індустрійних акредитацій розширити свою професійну мережу та знайти нові можливості для власних проєктів.

Вперше на майданчику Docu/Про відбудеться Raw Doc — програма для кінематографістів, які працюють над раф-катами своїх фільмів і хочуть провести тестовий показ експертам міжнародної індустрії та отримати професійний фідбек. Під час закритих показів учасники отримають можливість поспілкуватися з потенційними партнерами, зокрема представниками європейських суспільних мовників, сейлз-агентів і фестивалів.

Docu/Cинтез

Міждисциплінарна мистецька програма Docu/Cинтез зосередиться на пам’яті, архівах і просторах спільного. Події в межах програми проходитимуть з 31 травня по 6 червня в кінотеатрі «Жовтень» і Будинку кіно.

У просторі «Жовтня» буде представлена інсталяція художника Володимира Кузнецова «Антологія української кухні 2022–2024», створена з документації життєвих історій та актів солідарності на основі відеоматеріалів «Архіву війни», а також відео- та аудіозаписів митця. Проєкт відтворює моменти волонтерської діяльності та суспільної взаємопідтримки, демонструючи невпинну працю волонтерів у часи війни.

У межах програми Docu/Cинтез планується співпраця із запрошеними кураторами. Перша співпраця буде з музичною агенцією «Ухо». Їхній проєкт «Слухаючи відсутність: звукові архіви (не)спорожнілих кімнат» включає серію аудіоінсталяцій на основі документальних записів, зібраних у Києві та його околицях упродовж 2011–2024 років. У проєкті візьмуть участь Олег Шпудейко, Ян Спектор, Кахна Баранович, Марина Оснач та Ілля Коваленко. Проєкт буде відкритий для відвідування з 31 травня по 2 червня в Будинку кіно, а 4 червня в кінотеатрі «Жовтень» відбудеться модерований artist talk з учасниками.

Кінопрограма з архівних фільмів буде представлена кураторським дуетом Ґало Е. Рівера та Бетан Гʼюз. До перегляду та обговорення будуть запропоновані фільми «Дорога трудових мігрантів», режисер Тунджель Куртіз (Швеція / Туреччина, 1978) та «Сто дітей в очікуванні на потяг», режисер Іґнасіо Аґуеро (Чилі, 1988). Окрім серій інсталяцій і кінопоказів, відбудуться також дискусії з художниками, кураторами та експертами.

Фото: кадр із фільму «Сто дітей в очікуванні на потяг»

Правозахисна програма Rights Now!

Цьогоріч події правозахисної програми Rights Now! проходитимуть з 1 по 6 червня. Щодня відвідувачі зможуть відвідати події формату «Кава з партнерами», публічні читання в «Живій бібліотеці», заходи «Архіву війни» та вечірні розмови Rights Now!.

У межах серії подій «Кава з партнерами» обговорюватимуть, як захистити дітей від сексуального насильства в інтернеті, які проблеми приховує законодавство про колабораціонізм, підтримку доглядальників за пораненими ветеранами, а також роль молоді в деколонізації. Заплановано перегляд документальних стрічок проєкту «Радіо Свобода» «Крим.Реалії» та розслідування Михайла Ткача від «Української правди».

Проєкт ГО «Докудейз» та Infoscope «Архів війни» презентуватиме нові інструменти платформи й проведе дискусії про політику пам’яті, дезінформацію та штучний інтелект, притягнення Росії до відповідальності за екологічні злочини та зв’язок мови ненависті з воєнними злочинами. Як і минулого року, в кінотеатрі діятиме переглядова «Архіву війни». Спеціальною подією стане прем’єра документального фільму «Свідки. Полон вбиває», створеного на основі матеріалів «Архіву війни».

У «Живій бібліотеці» будуть представлені різні грані української ідентичності в публічних читаннях за участю експертів з історії, літератури, музики, візуального мистецтва та кіно.

Фото: Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA/Facebook

Docu/Club

1 та 3 червня Мережа кіноклубів Docu/Club проведе низку заходів з нагоди свого 10-річчя. У межах цих подій обговорюватимуть, як кіноклуби популяризують документальне кіно в регіонах, які фільми стають «довгожителями» клубного прокату, та як документальне кіно спонукає глядачів об’єднуватися для досягнення змін у своїх громадах. Також буде анонсовано старт спільної інформаційної кампанії з ВГО «Магнолія» щодо протидії сексуальному насильству над дітьми в інтернеті.


Читайте також: «Тачки», озвучка VS дубляж та труднощі перекладу. Олекса Негребецький про те, як змінився дубляж за 18 років, мову та якими мають бути перекладачі

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Культура в регіонах
Від Onuka до Foa Hoka: як звучить Чернігівщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Від Wellboy до Re-read: як звучить Сумщина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
13 Червня, 2024
Культура в регіонах
Музика Дніпропетровщини (Січеславщини): плейлист від Ліруму та Dnipropop
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
12 Червня, 2024