Головна
>
Кіно
>

Держкіно визнало недійсним закон про реорганізацію Довженко-Центру

Держкіно визнало недійсним закон про реорганізацію Довженко-Центру

Сьогодні, 29 червня, відбулося судове засідання у справі про визнання незаконним наказу Держкіно про реорганізацію Довженко-Центру. На засіданні мали відбутися дебати та прийняття остаточного рішення. Але, як стверджують у Довженко-Центрі, представник Держкіно заявив клопотання про закриття провадження у справі у зв’язку із відсутністю предмету позову — тобто відсутністю наказу.

Виявилось, що 28 червня Державне агентство України з питань кіно визнало наказ про реорганізацію Довженко-Центру таким, що втратив чинність. Про це йдеться у відповідній заяві, опублікованій на сайті агентства.

Фото з фейсбук-сторінки Довженко-Центру

У заяві зазначається, що обговорення цього питання «почалося доволі давно і продовжує викликати цікавість серед українців».

28 червня 2023 року Держкіно видало наказ «Про визнання такими, що втратили чинність деяких наказів Державного агентства України з питань кіно». Йдеться, зокрема, про наказ від 5 серпня 2022 року № 100 «Про реорганізацію державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка» та передачу повноважень до державної установи «Науковий центр кінематографії України».

У Держкіно наводять декілька причин, чому наказ втратив чинність:

  • він не встановлював загальні правила поведінки й був розрахований на одноразове застосування;
  • ним були встановлені певні строки, які станом на 28 червня вже сплили тому постало питання щодо актуальності цього наказу у прийнятій реакції;
  • у Держкіно відбувся ряд кадрових змін, щодо осіб які були залучені до реалізації наказу про реорганізацію Довженко-Центру, тому наказ потребував оновлення чи визнання таким, що втратив чинність;
  • наказ також обумовлений рішенням Уряду, пов’язаним зі створенням Державного фонду фільмів.

Водночас, у Довженко-Центрі вважають, що «цьому жесту» радіти не варто, бо Держкіно може видати новий «загрозливий і необґрунтований» наказ. Відповідальною за це рішення представники інституції називають першу заступницю голови Держкіно Юлію Шевчук, зазначивши, що для цього їй «вистачило одного дня перерви між засіданнями»:

«…хоча розгляд справи тривав майже 9 місяців, і представники Держкіно послідовно захищали “ідею реорганізації, яка не порушує жодних прав Довженко-Центру”».

У справі було оголошено перерву до 17:00 11 липня для вивчення нових обставин та підтвердження повноважень Юлії Шевчук на підписання відповідних наказів. 


Читайте також: «Держкіно vs Довженко-Центр»: хронологія культурної боротьби

Розповiсти друзям

Facebook Twitter Telegram

Допитливим

Новини
Як звучить Харківщина: плейлист від Люка та Ліруму
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
25 Квітня, 2024
Новини
Від Melovin до My Personal Murderer: як звучить Одещина
Лєра Зданевич Лєра Зданевич
18 Квітня, 2024
Музика
jockii druce — trashhouttttttt. Роздуми про життя, війну і суспільство, загорнуті у найпримітивнішу форму
Олексій Бондаренко Олексій Бондаренко
15 Квітня, 2024